Η λίμνη της Φωτιάς

Το αφρικανικό έθνος φιλοξενεί  έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς του πλανήτη για όσους αναζητούν αδρεναλίνη το ηφαίστειο Erta Ale .

Βρίσκεται στη βορειοανατολική Αιθιοπία όπου το μάγμα του ηφαιστείου συνεχώς ρέει. Πρόκειται για ένα από τις σημαντικότερα ηφαίστεια του κόσμου, εξαιτίας της συνεχούς κίνησης του μάγματος την περίοδο της άνοιξης.

Ένα συνεχώς ενεργό ηφαίστειο στη μέση μιας καυτής ερήμου, αυτή είναι μια από τις πιο αφιλόξενες περιοχές της ηπείρου. Ωστόσο, είναι τόσο μοναδικό και συναρπαστικό που πολλοί αποφασίζουν να κάνουν το ταξίδι εδώ κάθε χρόνο ανεξάρτητα από τις σκληρές συνθήκες.

2 Days (Erta Ale) Volcano Tour

Το Erta Ale (που σημαίνει “βουνό που καπνίζει”) είναι μέρος του ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής, όπου η αφρικανική ήπειρος διαλύεται κατά μήκος μιας ραφής που εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα/Κόλπο του Άντεν (δύο άλλα σκέλη του ρήγματος) νότια. ανατολική Αφρική. Πολλές από τις μεγάλες λίμνες της ανατολικής Αφρικής, όπως οι λίμνες Albert, Tanganyika, Nyasa και Kariba γεμίζουν κοιλάδες με ρήγματα που δημιουργούνται από το ράγισμα της ηπειρωτικής πλάκας από τον ανερχόμενο αθενοφερικό μανδύα. Αυτή η ανύψωση παράγει το μάγμα κάτω από το ρήγμα.

Erta Ale Volcano, Ethiopia (Africa) - facts & information

Είναι σημαντικό οι επισκέπτες να φτάνουν προετοιμασμένοι . Αν και το να δεις την Erta Ale είναι εφικτό και θα δημιουργήσει αναμνήσεις για μια ζωή, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το τοπικό περιβάλλον που πρέπει να γνωρίζει κανείς, όπως η αφυδάτωση.

Το Erta Ale είναι ένα μεγάλο βασαλτικό ασπίδα ηφαίστειο. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 και από τότε, η δημοτικότητά του αυξήθηκε κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης δραστηριότητας και των πολυάριθμων εκρήξεων .

Η επίμονη λίμνη λάβας του ήταν ενεργή τις περισσότερες από τις τελευταίες δεκαετίες, ένα χαρακτηριστικό που μοιράζεται μόνο μερικά άλλα ηφαίστεια στον κόσμο.

Erta Ale - Wikipedia

Στην κορυφή του Erta Ale, οι επισκέπτες θα εκπλαγούν από την επιμήκη καλντέρα του ηφαιστείου!

Το Erta Ale έχει ύψος μόλις 613 μέτρα, αλλά, όπως είναι τυπικό για ένα ηφαίστειο ασπίδας, έχει πολύ ήπιες κλίσεις και μεγάλη βάση διαμέτρου 40 km. Η κορυφή περικόβεται από μια σύνθετη, επιμήκη καλντέρα πλάτους 1700 x 600 m που περιέχει τεράστιες ροές λάβας και αρκετούς μεγαλύτερους και μικρότερους κρατήρες, κυρίως τον ενεργό βόρειο και νότιο κρατήρα, που περιέχει τη λίμνη λάβας επί του παρόντος.

 

Erta Ale, Ethiopia's "Smoking Mountain," is Home to Two Lava Lakes

Το Erta Ale είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του Danakil και είχε γίνει δημοφιλής προορισμός περιήγησης τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, η θανατηφόρα επίθεση στις 4 Ιανουαρίου 2012 εναντίον τουριστών και επιστημόνων που κατασκήνωσαν στο χείλος του κρατήρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί, δείχνει ότι η περιοχή είναι πολιτικά ασταθής και μπορεί να υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις. Όποιος επισκέπτεται το ηφαίστειο πρέπει να το γνωρίζει αυτό.

Ethiopia's Erta Ale Volcano and the Danakil Depression – OFF THE BEATEN TRACK

Κίνδυνοι: Ροές λάβας – το ηφαίστειο έχει μια μακρόβια ενεργή λίμνη λάβας, πιθανώς όσο τα τελευταία 100 χρόνια (Oppenheimer and Francis, 1998). Υπάρχουν επίσης στοιχεία για περισσότερες εκρηκτικές εκρήξεις (VEI 2) τα τελευταία 150 χρόνια από το Erta Ale, αλλά η απομακρυσμένη τοποθεσία του κάνει τα ακριβή αρχεία αραιά.

Παρακολούθηση: Δεν υπάρχει πολύς τρόπος για την κοντινή παρακολούθηση της Erta Ale, όπως δείχνει η έκρηξη της Dallafilla το 2008 – δεν υπήρχε κανείς στη σκηνή για να μάθει ποιο ηφαίστειο στην περιοχή (που βολικά ονομάζεται επίσης Erta Ale) είχε εκραγεί. Οι περισσότερες εκρήξεις στην περιοχή γίνονται πρώτα αντιληπτές από τα λοφία διοξειδίου του θείου ή τις λίμνες λάβας μέσω δορυφόρου, και μετά από αναφορές από τους λίγους ντόπιους που ζουν κοντά στο ηφαίστειο.

Προηγούμενο άρθροΓιγαντιαίο γλυπτό από 350 δέντρα θα στηθεί στον περίβολο του Μπάκιγχαμ.
Επόμενο άρθροΤο Μουσείο των Κατεστραμμένων Σχέσεων.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος