Στο απόκρημνο βορειοδυτικό άκρο της νησιωτικής πολιτείας της Αυστραλίας της Τασμανίας εκτείνεται μια άγρια ​​απομακρυσμένη χερσόνησος με ένα ζοφερό όνομα: Cape Grim (επίσημα Kennaook/Cape Grim) που σημαίνει «Δυσοίωνο Ακρωτήρι».

Λίγοι ταξιδιώτες φτάνουν σε αυτήν την περιοχή που είναι γνωστή ως «Η άκρη του κόσμου». Αλλά όσοι έρθουν θα βρουν εντυπωσιακούς βράχους, ανεμοδαρμένα ρείκια και παραλίες με μαύρη άμμο σε εντυπωσιακή αντίθεση με τα κατάφυτα χωράφια στις κορυφές των λόφων.

Αυτή η απομόνωση όχι μόνο διατήρησε το Cape Grim όμορφα ακατέργαστο, αλλά του έδωσε μια ασυνήθιστη αξίωση και φήμη: εδώ θα βρείτε τον πιο καθαρό αέρα στη Γη, σύμφωνα με τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκεται στο ακρωτήριο.

Ένας από τους 25 παγκόσμιους ατμοσφαιρικούς σταθμούς, ο σταθμός Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS) δημιουργήθηκε το 1976 για τη συλλογή και ανάλυση της σύνθεσης αυτού του παρθένου αέρα, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τοπικές πηγές ρύπανσης, όπως καυσαέρια ή βιομηχανικό καπνό.

Η θάλασσα δυτικά της Τασμανίας είναι η μεγαλύτερη αδιάλειπτη έκταση ωκεανού στον πλανήτη και το Cape Grim είναι το σημείο όπου οι Roaring Forties – ισχυροί δυτικοί άνεμοι μεταξύ γεωγραφικών πλάτη 40° και 50° που βοηθούν να γίνει ο Νότιος Ωκεανός ένας από τους πιο ύπουλους στη Γη – σκάνε στην ακτογραμμή μετά από μακρύ ταξίδι στη θάλασσα. Δεδομένου ότι ο άνεμος έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον ωκεανό χωρίς παρεμβολές από χερσαίες μάζες, αυτά είναι τα πιο καθαρά δείγματα αέρα στη Γη.

«Εδώ κυριολεκτικά μπορεί κάποιος να αναπνεύσει τον πιο ποιοτικό και καθαρό αέρα της Γης».
Προηγούμενο άρθροΗ Κίνα ψηφίζει: Κορυφαίος νησιωτικός προορισμός για το 2023 Η Ελλάδα!
Επόμενο άρθροΑκρόαση από την 5η Εποχή και τον Θέμη Μουμουλίδη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος