Ο Γιάννης Βούρος είναι πολυπράγμων, με πολλές ιδιότητες και ταλέντα συνδυασμένα από τη σοφία και την εμπειρία ενός ανθρώπου χορτασμένου από την ίδια τη ζωή.

Όλοι τον γνωρίζουμε ως δήμαρχο, ως πρωταγωνιστή στο  θεάτρου με επιτυχίες στο ενεργητικό του, ως βουλευτή στα έδρανα της Βουλής, ως πρόεδρο στο σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, ως συγγραφέας, ως αθλητής, αλλά και ως δάσκαλο της υποκριτικής τέχνης.

Ο Γιάννης Βούρος ανήκει στην κατηγορία του αυθεντικού ανθρώπου που με ότι καταπιάνεται προσφέρει την ψυχή του. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, το αυθεντικό έμβλημα που καθορίζει τον καθένα στη ζωή, είναι αυτό που συμβαδίζει με τη ψυχή μας.

Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με την πολιτική;

Από πολύ μικρή ηλικία συνειδητοποίησα ότι με ενδιαφέρει ο διπλανός μου,, ο μικρός πυρήνας μιας τάξης, μίας ομάδας, μιας γειτονιάς.

Οργανώθηκα στο παράνομο μαθητικό κίνημα επί Χούντας και αργότερα στο φοιτητικό.

Μεγαλώνοντας ο συνδυκαλισμός ήτανε ο χώρος ο οποίος στην εξέλιξη της ενασχόλησής μου, με τα κοινά με έφερε στην προεδρεία, σε πανελλαδική κλίμακα, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Μετά από μία «αγραναύπαυση» μερικών ετών, το επόμενο βήμα ήταν η Βουλή των Ελλήνων και τώρα η δημαρχεία στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι κυριαρχεί στη ζωή μου μία αλυσίδα από κρίκους ισχυρούς που αποδεικνύουν το γενικότερο ενδιαφέρον μου για μια δικαιότερη κατανομή του χαμόγελου στον άνθρωπο.

Πιστεύεται ότι η πολιτική με την υποκριτική συνάδουν, έχουν κοινά σημεία;

 Είναι η μόνιμη ερώτηση που τίθεται στους ηθοποιούς οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχει τεθεί ποτέ σε ένα γιατρό, σε έναν δικηγόρο, σε έναν επιχειρηματία. Η μόνη σχέση που θα μπορούσα να καταθέσω είναι ως προς την εμβέλεια της διάδοσης μηνυμάτων που έχει ένα πολιτικό θέατρο (π.χ. τα έργα του Μπρέχτ) και το πόντιουμ της Βουλής.

Η υποκριτική τι ρόλο έχει ποια στη ζωή σας; 

   Δεν μου λείπει. Οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις, η αναζήτηση επίλυσης εκκρεμοτήτων και γενικά προβλημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέσα ή έξω από το Δημαρχείο, είναι το ίδιο δημιουργικές, όσο και η αναζήτηση και ο χαρακτήρας ενός ρόλου κατά τη διάρκεια των προβών μίας παράστασης. Δεν εγκατέλειψα και προφανώς δεν εγκαταλείπω το θέατρο. Αλλά δύο καρπούζια σε μία μασχάλη δεν χωρούν. Άλλωστε, ένας καλλιτέχνης δεν αυτοκαταργείται.

Είναι γνωστό ότι πέρα από την πολιτική, με τον δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, σας συνδέει και μία άλλη μεγάλη σας αγάπη με το δήμο, αυτή της ομάδας της ΑΕΚ.

  Γεννήθηκα και μεγάλωσα λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο της ΑΕΚ. Από το σπίτι μου μπροστά περνούσαν, πηγαίνοντας στην προπόνηση, όλες οι μεγάλες φυσιογνωμίες της ομάδας. Εμείς από την άλλη κλωτσούσαμε μια μπάλα στις αλάνες και τους χωματόδρομους της πόλης. Θελήσαμε κι εμείς να ζήσουμε το όνειρο. Βρέθηκα από συγκυρίες, μέσα από τα αθλητικά τμήματα του γυμνασίου, να αγωνίζομαι με την ομάδα στίβου της ΑΕΚ, σε αποστάσεις των 800 και των 1500 μέτρων. Δεν υπήρχε ταρτάν τότε. Σε καρβουνίδι τρέχαμε. Όταν πρώτο πάτησα ταρτάν στους τότε εαρινούς στο Καραϊσκάκη, νόμιζα πως πετούσα. Μια Παρασκευή απόγευμα, οι τότε προπονητές των μικρών της ΑΕΚ (Δαϊσπάγγος, Χατζημιχαήλ), με είδαν να κλωτσάω μια μπάλα, έτσι για χαλάρωμα, πριν τη στιβική προπόνηση. Έτσι βρέθηκα από το καρβουνίδι στο χορτάρι του Νίκος Γκούμας. Για να μην μακρυγορώ και για να απαντήσω επιτέλους στην ερώτησή σας, όταν έχεις φορέσει το δικέφαλο, και μόνο το δικέφαλο, στο στήθος, δεν μπορεί να αισθάνεσαι παρά το ότι αυτό το έμβλημα είναι συμβατό με την ψυχή σου. Το δελτίο μου βρίσκεται ακόμα σε κάποιο αρχείο του οργανισμού ΑΕΚ.

Μετά από δεκαεννέα χρόνια ξενιτιάς, η ΑΕΚ επέστρεψε στο «σπίτι» της και εσείς είστε εκείνος που υλοποίησε το όνειρο χιλιάδων «ενωσιτών», καθώς παράλληλα είχατε τη τιμή να παραδώσετε το κύπελλο του πρωταθλήματος στην απονομή. Πως αισθάνεται 

Ως προς τη βοήθεια στην οποία αναφέρεστε, δεν έκανα τίποτα περισσότερο από αυτό που μου αναλογούσε. Τις στιγμές των υπογραφών ένιωθα πως το στυλό το κρατούσαν τα χέρια χιλιάδων ενωσιτών, ακόμα και αυτών που έφυγαν και δεν πρόλαβαν να δουν αποπερατωμένο αυτό το στολίδι. Αλλά τα «εύγε» και τα «μπράβο» ανήκουν στον ιδεολόγο και επίμονο ηγέτη, κ. Μελισσανίδη. Δίχως το εμμονικό του πάθος και το πείσμα του, στο χωράφι της οδού Καππαδοκίας, δεν θα είχε τοποθετηθεί ούτε ένα τούβλο.

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος παράγοντας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας δήμαρχος και ποια είναι η δίκη σας ιδιοσυγκρασία που σας χαρακτηρίζει για να επιλύεται τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο δήμο; 

Τα απρόβλεπτα. Αυτά που δεν έχεις συμπεριλάβει σε κανένα προεκλογικό σου πρόγραμμα. Πανδημία, χιονοκαταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία με απότοκο την αύξηση των τιμών των υλικών που χρειάζεσαι για έργα. Η επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων εναπόκειται στην ισχυρή ομάδα που έχεις δίπλα σου. Στους άμεσους συνεργάτες σου, στους Αντιδημάρχους, στους συμβούλους σου και εντέλλει στο άξιο υπαλληλικό προσωπικό. Όλοι αυτοί έχουν ήδη εισπράξει και κατανοήσει απόλυτα το μότο μου: «Είμαστε όλοι δεμένοι με ένα σχοινί και ανεβαίνουμε. Εάν πέσει ένας, πέφτουμε όλοι».

Τι είναι αυτό για το οποίο είστε υπερήφανος από την τελευταία σας θητεία ως δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας;

   Η αλλαγή του απαρχαιωμένου οδοφωτισμού σε ολόκληρη την πόλη, που άλλαξε άρδην την αισθητική της πόλης, αλλά συγχρόνως ενίσχυσε και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ακόμα και στις πιο απομακρισμένες, υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου. Ένα έργο που πολεμήθηκε επί δύο χρόνια από σύσσωμη την αντιπολίτευση και ζημίωσε το Δήμο, καθώς εάν είχαμε προλάβει την αύξηση των τιμών του ρεύματος εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, το ταμείο του Δήμου θα είχε 800.000 με 1.000.000 ευρώ που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε έργα κοινής ωφέλειας. Το δίκαιο του στόχου μας και το αξιακό μας σύστημα μας θωράκισε απέναντι στις συκοφαντίες, στη λάσπη, στα ψέματα, στις ύβρεις και μας πείσμωσε σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην εγκαταλείψουμε αυτό το μεγαλεπίβολο σχέδιο. Αυτή η μεγάλη νίκη μας απέναντι στο σκοταδισμό, στην οπισδρόμηση, στη μιζέρια είναι οδηγός μας για τις επόμενες πολιτικές νίκες που μας περιμένουν, μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας μας.

Ο ανεξάρτητος συνδυασμός σας ονομάζεται «Πολιτών Πολιτεία». Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τους υποψήφιους που τάσσονται με το μέρος σας και που έχουν κοινό όραμα μαζί σας;

Η σύνθεση της παράταξης προέκυψε μετά από απόλυτη και ενδελεχή ανάλυση των βιογραφικών. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, θα ήταν άδικο και άκομψο αν ξεχάσω κάποιους από τους εβδομήντα τρεις υποψήφιους. Όλοι όμως, έχουν αφήσει το ισχυρό τους αποτύπωμα στον επαγγελματικό τους χώρο, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Άτομα ζυμωμένα στη ζωή. Δικηγόροι, Οικονομολόγοι, Πολιτικοί μηχανικοί, Επιστήμονες της Πληροφορικής, Εκπαιδευτικοί, Αθλητές, Καλλιτέχνες, Τραπεζικοί υπάλληλοι…. Όλοι στρατευμένοι κάτω από το σύνθημα: «ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΘΕΛΟΥΜΕ, ΠΡΕΠΕΙ».

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον δήμο;

Περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών της καθαριότητας.

-Συντήρηση και αναβάθμιση, μέσω ήδη εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων, του 30% του πράσινου που καλύπτει την πόλη μας.

-Ανέγερση του ιστορικού αναψυκτηρίου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» δίπλα στη λίμνη του άλσους.

-Ανέγερση ενός σύγχρονου τριόροφου πολυχώρου ΚΑΠΗ στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας.

-Αναβάθμιση όλων των δομών της κοινωνικής πολιτικής που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ, τις ευάλωτες οικονομικά και ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.

-Μετατροπή με τα ήδη εγγεκριμένα σχέδια και κονδύλια, του παλιού Στρατιωτικού Εργοστασίου σε σύγχρονο πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

-Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και σύγχρονων λειτουργικών χώρων ψυχαγωγίας και αναψυχής για παιδιά και ηλικιωμένους.

-Εκσυγρονισμός του στόλου των οχημάτων του Δήμου και αντικατάσταση με σύγρονα ηλεκτροκίνητα.

-Ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, έτσι ώστε να ακυρωθεί δια παντός η γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

-Διεκδίκηση αυξημένων χρηματοδοτήσεων, ώστε να απολαύσουμε επιτέλους και εμείς και η μαθητιώσα νεολαία σχολεία υψηλής λειτουργικότητας και αισθητικής.

-Δημιουργία υπόγειου τρίπατου γκαράζ στη θέση του Πάρκου Μικρασιατών ώστε να απαλλαγούμε από το πρόβλημα της στάθμευσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών την πόλη.

– Και άλλα πολλά μικρά ή μεγάλα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Τι όνειρα κάνει ο Γιάννης Βούρος για το μέλλον του;

Την υγεία μου επιθυμώ να έχω, όπως και για όλους τους ανθρώπους. Να με αξιώσει ο Θεός να ζήσω μέχρι τα βαθειά μου γεράματα, με σώας τας φρένας, ώστε να συνεχίζω να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος, όσο και για όσο μπορώ, στην κοινωνία.

Προηγούμενο άρθροΥπουργείο Πολιτισμού: Εθνική επιτυχία η ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο UNESCO
Επόμενο άρθροΦιλανθρωπική συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα