Η λίμνη με τις μέδουσες

Μια ιδιόμορφη λίμνη υπάρχει στα νησιά Παλάου, καθώς ζουν σε αυτή εκατομμύρια μέδουσες που μετακινούνται καθημερινά κατά μήκος της λίμνης χαρίζοντας ένα πραγματικό υπερθέαμα.

Η λίμνη σου «επιτρέπει» να κολυμπήσεις ανάμεσα σε χιλιάδες μέδουσες!

Αφού έκλεισε για δύο χρόνια ώστε να επιτραπεί η ανάκαμψη του πληθυσμού των χρυσών μεδουσών που είχε μειωθεί δραματικά, η λίμνη Ongeim’l Tketau Jellyfish – ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Παλάου- στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό-, άνοιξε ξανά για το κοινό.

Σύμφωνα με ειδικούς ήδη, μετά την ανάπαυλα εμφανίστηκαν στη λίμνη χιλιάδες νέες χρυσές μέδουσες- άραγε θα τολμούσατε να κολυμπήσετε ανάμεσά τους;

Η λίμνη που σου «επιτρέπει» να κολυμπήσεις ανάμεσα σε χιλιάδες μέδουσες

«Η συνεχής παρακολούθηση που διεξήχθη από το Ίδρυμα Ερευνών Coral Reef (CRRF) έδειξε ότι οι πληθυσμοί των μεδουσών ανέκαμψαν μετά τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν λόγω συνθηκών ξηρασίας σε ολόκληρο το Παλάου το 2016», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Φανταστείτε, πως κάποτε η λίμνη φιλοξενούσε περίπου 10 με 20 εκατομμύρια, ενώ σε εποχές ακμής, όπως το 2005, εκεί μέσα κολυμπούσαν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια!

Ο αριθμός σταθεροποιήθηκε σε περίπου πέντε εκατομμύρια το 2007 έως ότου δεν παρατηρήθηκε σχεδόν καμία μέδουσα κατά την κρίση της ξηρασίας το 2016.

Perierga.gr - Η λίμνη με τις μέδουσες!

Το μέτρο φαίνεται πως απέδωσε, καθώς τώρα στη λίμνη ζουν πάνω από 630.000. «Αν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να είναι φυσιολογικές, είμαστε αισιόδοξοι πως ο αριθμός τους θα συνεχίζει να αυξάνεται», λέει στο CNN, ο ερευνητής – βιολόγος, Gerda Ucharm.

Πλέον, οι τουρίστες ελπίζουν ότι θα κολυμπήσουν ξανά ανάμεσα στις άκακες μέδουσες.

Perierga.gr - Η λίμνη με τις μέδουσες!

Η συγκεκριμένη λίμνη είναι παράκτια και επικοινωνεί με τη θάλασσα με υπόγεια τούνελς, ωστόσο είναι απομωνομένη, καθώς οι μέδουσες της λίμνης είναι διαφορετικές από τις μέδουσες της παράπλευρης θάλασσας, που απέχει λίγα μόνο μέτρα!

Καθημερινά εκατομμύρια μέδουσες κινούνται κατά μήκος της λίμνης, σε μια κίνηση που είναι ορατή τόσο από τις ακτές όσο και από τον αέρα.

Perierga.gr - Η λίμνη με τις μέδουσες!

Η παρουσία των μεδουσών στη λίμνη μπορεί να εξηγηθεί από δύο παράγοντες. Αφενός η λίμνη που έχει βάθος 30 μέτρα απέχει μόνο 20 μέτρα από τη θάλασσα, αφετέρου η λίμνη έχει ηλικία 12.000 ετών και στο διάστημα αυτό σαφώς πραγματοποιήθηκαν πολλές υπερχειλίσεις της στάθμης της θάλασσας.

Perierga.gr - Η λίμνη με τις μέδουσες!

Το επάνω στρώμα της λίμνης Medusa στο Palau είναι κορεσμένο με οξυγόνο. Εκτείνεται σε βάθος 15 μέτρων. Στα σύνορά της, οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί ζουν, καθώς και οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις και το ρέον νερό. Το κατώτερο στρώμα στερείται οξυγόνου, αλλά περιέχει υδρόθειο, φωσφορικά άλατα και αμμωνία. Λόγω της βλάβης ενός τέτοιου νερού για ένα άτομο η κατάδυση απαγορεύεται. Τα βακτήρια κατοικούν στο ανώτερο στρώμα.

Η λίμνη σχηματίστηκε στη φυσική εσοχή του νησιού, η οποία εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της κίνησης του φλοιού της γης. Δεν αποκόπτεται εντελώς από το “μεγάλο νερό”, συνδέεται με τον ωκεανό μέσω οπών και ρωγμών σε ασβεστολιθικά πετρώματα.

ΜΕΔΟΥΣΕΣ | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Στη θάλασσα, οι τεράστιες μέδουσες μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Τσιμπάνε οδυνηρά και είναι δηλητηριώδεις. Οι μέδουσες στο νησί El-Malk στο Palau έχουν χάσει εδώ και καιρό αυτή την ικανότητα, επιτρέποντας στους περίεργους τουρίστες να τις προσεγγίσουν σε πολύ μικρή απόσταση.

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν εργαστήρια τέχνης για παιδιά στο Victoria Square Project.
Επόμενο άρθροΜε τον «AΜΑΖΟΝΙΟ» ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία του Δημήτρη Τσουμπλέκα ξεκινά το νέο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ “Extra Muros”.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος