Με τον «AΜΑΖΟΝΙΟ» ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία του Δημήτρη Τσουμπλέκα ξεκινά το νέο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ “Extra Muros”

Η έκθεση του Δημήτρη Τσουμπλέκα εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Εκτός των τειχών» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Με τον Αμαζόνιο ξεκινά το καινούργιο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ Extra Muros, το οποίο λαμβάνει χώρα εκτός των τειχών του Μουσείου. Με αναθέσεις καινούργιων έργων και άλλες δράσεις, το πρόγραμμα Extra Muros αναδεικνύει σημαντικά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, ευρύτερα πολιτικά τοπόσημα. Οι εκθέσεις Extra Muros θα δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει αθέατες πλευρές της πόλης και στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να συνομιλήσουν εντός πλαισίου με τα σημάδια της ιστορίας.

Ο Αμαζόνιος βρίσκεται στο ρέμα Πολυδρόσου. Είναι ένα πολυδιάστατο έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα, που εκτυλίσσεται στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού, στο κτήμα τους στο Μαρούσι. Αποτελείται από φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους (απεικονίζουν τον χώρο και το τοπίο που τον περιβάλλει, νεκρές φύσεις τοποθετημένες στο εργαστήριο, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες), από γλυπτικές κατασκευές (αναπάντεχες συναρμογές αντικειμένων που κυρίως βρέθηκαν στο εργαστήριο, παλιών υλικών ζωγραφικής, οργανικών υλικών από την περιοχή), καθώς και από μια εγκατάσταση στον χώρο και δύο επιτόπιες προβολές βίντεο, που παρουσιάζονται από τις 5 Μαΐου έως τις 3 Ιουλίου.

AΜΑΖΟΝΙΟΣ-We are sailing with a corpse in the cargo

Ο Αμαζόνιος αναπτύσσεται σε πολλούς χώρους εντός και εκτός του εργαστηρίου του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού. Καθώς ο επισκέπτης περνά από τον παλιό σκοτεινό θάλαμο («Το Αμπάρι») στο καθαυτό εργαστήριο, και από τις άδειες αποθήκες («Το Δάσος») στην εγκαταλελειμμένη πισίνα («Το Ποτάμι»), συναντά φασματικά έργα του Δημήτρη Τσουμπλέκα –φωτογραφίες και βίντεο, γλυπτά και εγκαταστάσεις, objets trouvés και συνθέσεις – με στοιχεία του ίδιου του χώρου: οργανικά υλικά, κλαδιά, φύλλα, πέτρες από το ρέμα και τον κήπο αλλά και υλικά ζωγραφικής, τελάρα, καβαλέτα, πηχάκια κ.ά

Στο τέλος της διαδρομής, ο θεατής συναντά μια φωτεινή επιγραφή που κρέμεται ανάμεσα σε δύο δέντρα («Τον Αμαζόνιο»). Το σημείο θέασης ανοίγεται σε αυτό το κοντινό και ανοίκειο τοπίο, είναι μια ρωγμή στον αστικό ιστό. Ο «Αμαζόνιος» είναι ένα ταξίδι στη μνήμη και μια γνωριμία με μια κρυφή όψη της πόλης, ο διάλογος ενός σύγχρονου σημαντικού καλλιτέχνη με τους σπουδαίους προγόνους του, και με έναν τρόπο προγόνους όλων μας, κι ένα θραύσμα από μια πτυχή της Αθήνας που έχει σχεδόν ολοκληρωτικά θυσιαστεί στο βωμό της αστικής ανάπτυξης.

AΜΑΖΟΝΙΟΣ-We are sailing with a corpse in the cargo

Ως ένα παιχνίδι χαρτογράφησης ενός οικείου σε όλους μας τόπου, που πια δεν υπάρχει, δηλαδή της παιδικής ηλικίας χαρακτηρίζει ο καλλιτέχνης το έργο. «Είναι επίσης μια σειρά συναντήσεων», όπως λέει, «με τον τόπο, τη μνήμη, τη φθορά που επελαύνει αδιατάρακτα, με την οργανική σύνδεση της αποσύνθεσης και της ζωής, με τους πεθαμένους μας και τον διάλογο που δεν σταματάει ποτέ, την επίδραση -πότε συντριπτική, πότε ευεργετική- των προηγουμένων καλλιτεχνών, την επίμονη φύση και τα ζώα που μας συντροφεύουν απαρατήρητα στις παρυφές της σύγχρονης αστικής ζωής».

Με τον «AΜΑΖΟΝΙΟ» του Δημήτρη Τσουμπλέκα ξεκινά το νέο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ “Extra Muros” στο ρέμα Πολυδρόσου - PolisPost

Ο ίδιος δούλεψε πάνω σ΄ αυτήν την ιδέα, στο ίδιο το εργαστήριο αλλά και στην γύρω περιοχή με το κτήμα και το ρέμα Πολυδρόσου τα τελευταία επτά χρόνια καθώς τα γνωρίζει από παιδί. «Το ίδιο το έργο μου συνδιαλέγεται με την έννοια του καλλιτεχνικού εργαστηρίου ως τόπου παραγωγής ιδεών και πεδίο δοκιμών με τη φωτογραφική γλώσσα, τη σχέση της με τη γλυπτική και την απεικόνιση, την καλλιτεχνική συγγένεια και την αγωνία της επίδρασης», λέει.

AΜΑΖΟΝΙΟΣ-We are sailing with a corpse in the cargo

Εικαστικός καλλιτέχνης που εστιάζει κυρίως στην φωτογραφία ο Δημήτρης Τσουμπλέκας ερευνά με το έργο του την σχέση ιδιωτικού και δημόσιου και τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον, ατομικό όσο και συλλογικό διαμορφώνει την προσωπική και την κοινωνική εμπειρία. Ο καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το πρόγραμμα ExtraMuros του ΕΜΣΤ με αναθέσεις καινούργιων έργων και άλλες δράσεις αναδεικνύει σημαντικά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, ευρύτερα πολιτικά τοπόσημα. Έτσι οι εκθέσεις ExtraMuros θα δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει αθέατες πλευρές της πόλης και στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να συνομιλήσουν εντός πλαισίου με τα σημάδια της ιστορίας.

Αμαζόνιος: Το πολυσχιδές καλλιτεχνικό έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα από το ΕΜΣΤ στο Ρέμα Πολυδρόσου | CultureNow.gr

 

Κεσσανλή Σταματάκη 10, Νέο Μαρούσι
Έκθεση:
Διάρκεια: Από 5 Μαΐου ως 3 Ιουλίου

 

Προηγούμενο άρθροΗ λίμνη με τις μέδουσες.
Επόμενο άρθροΤο πολύχρωμο ποτάμι!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος