22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Ποια ταινία πήρε το πρώτο βραβείο

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος στον κινηματογράφο Δαναό.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, παρουσίασαν οι ηθοποιοί Άλκηστις Πουλοπούλου και Πολύδωρος Βογιατζής.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Μπεάρ, επίτιμη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, έδωσε το βραβείο στον εκπρόσωπο της Spentzos Films, εταιρείας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Γαλλίδα ηθοποιός παρουσίασε το σκεπτικό της απόφασης: «Επιλέξαμε να απονέμουμε το βραβείο στην ταινία αυτή, για τον βαθύ ανθρωπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει κατά μέτωπον τους αόρατους αυτούς ανθρώπους τους οποίους ενσαρκώνουν μη επαγγελματίες ηθοποιοί δίπλα στην Ζιλιέτ Μπινός. Η ταινία μάς τοποθετεί ανάμεσα σε δύο κόσμους χωρίς καθόλου μελοδραματισμούς, αυτόν της συγγραφέα δημοσιογράφου και τον κόσμο της επαγγελματικής επισφάλειας αυτών των εργαζομένων. Μία ταινία που μας κάνει κοινωνούς τής αλληλεγγύης και της συνενοχής, που υπερκαλύπτει τις ανθρώπινες σχέσεις».

Εμανουέλ Μπεάρ: Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποκάλυψε την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα

Το βραβείο κοινού Fischer κέρδισε η ταινία «À plein temps» («Full Time») του Ερίκ Γκραβέλ, με πρωταγωνίστρια την Λορ Καλαμί. O Marketing Manager της Fischer, Αλέξανδρος Μπαλτατζής ανακοίνωσε το βραβείο και το απένειμε στον εκπρόσωπο της Cinobo, εταιρείας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα.

Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη - GRTimes.gr

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής δήλωσε: «Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα, μας ταξίδεψε όλες τις προηγούμενες μέρες μέσα από προτάσεις τέχνης και δημιουργίας. Μετά από 2 χρόνια απουσίας από τις αίθουσες, συναντιόμαστε πάλι εδώ για να τιμήσουμε για 12η χρονιά μέσα από τα Βραβεία Κοινού Fischer, την επιλογή των σινεφίλ που με την ψήφο τους ανέδειξαν την προτίμηση τους. Στο πλαίσιο του 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ήρθαν κοντά διαφορετικοί πολιτισμοί και καλλιτέχνες με διαφορετικές προοπτικές και κατανοήσαμε καλύτερα την πολυπλοκότητα της τέχνης. Ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο ο κόσμος επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες, αποτελεί τιμή για το θεσμό του Βραβείου Κοινού Fischer. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους δημιουργούς της ταινίας, την πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και όλους όσοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ».

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή σε avant-première της ταινίας «Χαμένες ψευδαισθήσεις» («Illusions perdues») του Ξαβιέ Τζιανολί. Εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, η ταινία του Τζιανολί κέρδισε φέτος εφτά βραβεία Σεζάρ, ανάμεσά τους και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

 

 

Πηγή : ΑΜΠΕ-ΠΕ

Προηγούμενο άρθροΣκοτώνοντας τον Κομεντατορε του Χαρούκι Μουρακάμι.
Επόμενο άρθροThe Ellinikon Experience Park.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.