Με Καβάφη η εκτόξευση της Axiom Space

Με συντροφιά τους στίχους του Καβάφη επέλεξε να αναχωρήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένας από τους τέσσερις αστροναύτες που αποτελούν το πλήρωμα της Axiom Space στην πρώτη ιδιωτική αποστολή που εκτοξεύεται στο διάστημα.

ΗΠΑ: Με τέσσερις αστροναύτες από την Axiom Space θα γίνει η πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη διαστημική αποστολή | Ειδησεις | Pagenews.gr

Λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση ένας από τους τέσσερις αστροναύτες, ο Ισραηλινός Εϊτάν Στίμπερ απήγγειλε στα αγγλικά στίχους από την «Ιθάκη» του Ελληνα ποιητή.

http://https://www.facebook.com/watch/?v=433304998398899&t=10

«Θα ήθελα να μοιραστώ λίγα λόγια του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη πριν ξεκινήσω για αυτό το ταξίδι», έγραψε στο μήνυμά του και παρέθεσε μερικούς στίχους από την «Ιθάκη»:

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Στίχους του Καβάφη απήγγειλε στην εκτόξευση της Axiom Space Ισραηλινός αστροναύτης - CNN.gr

Η ομάδα Ax-1 θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξοπλισμό και προμήθειες για 26 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παραμονής της στον Διαστημικό σταθμό.

Μεταξύ αυτών των πειραμάτων είναι ένα «ακουστικό εγκεφάλου» από την ισραηλινή startup Brain Space που έχει μαζί του ο Στίμπερ. Αυτό το πείραμα στοχεύει να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται ο εγκέφαλος στο διάστημα και είναι μια από τις πολλές έρευνες που πραγματοποιεί ο Στίμπερ για λογαριασμό του Ιδρύματος Ramon.

Τα πειράματα του πληρώματος του Ax-1 θα μελετήσουν και άλλα θέματα, όπως η γήρανση, τα βλαστοκύτταρα, η υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

Προηγούμενο άρθροTo Antenna Plus – ANT1+ είναι η νέα streaming πλατφόρμα.
Επόμενο άρθροΜαρία Κορινθίου: Eugène Delacroix
“Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.