εξοδος μεσσολογγιου 2

Η γενναία Ελλάδα

Μαρία Κορινθίου
Eugène Delacroix
Η Ελλάδα στα ερείπια
του Μεσολογγίου

Τη Μαρία Κορινθίου τη γνώριζα όπως όλοι μας, μέσα από τις δουλειές της. Είτε στο θέατρο, είτε από την τηλεόραση και ομολογώ ότι είχε πάντα αυτό το κάτι στο βαθύ βλέμμα της που έλεγε πιο “πολλά“. Η γνωριμία μου μαζί της είναι το καρμικό φως και το συμπαντικό σημάδι, πιστεύοντας πως όλα για κάποιο λόγο οι τροχιές ευθυγραμμίζονται.Και δεν χρειάζεται φίλε μου αναγνώστη να παραθέσω το βιογραφικό της για να σου πω ποια είναι η Μαρία. Υπάρχει το ιντερνετικό λεξικό ή αλλιώς Wikipedia για αυτό. Θα σου πω όμως ότι θα είσαι πολύ τυχερός άνθρωπος αν διασταυρωθούν οι δρόμοι σας. Καλή ανάγνωση!

της Μαρίας Χαρίτου

Την εποχή και την περίοδο που διανύουμε είναι ευκολότερο να κάνεις επιχειρήσεις με την πάροδο του χρόνου ή το αντίστροφο; Ειδικά σε μια covid εποχή που όλα είναι πιο δύσκολα στην επανεκκίνηση;

Η εποχή του covid ήτανε μία ευκαιρία για εμένα να εκμεταλλευτώ τον διαθέσιμο και ελεύθερο χρόνο μου, που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν είχα και να δημιουργήσω μαζί με τον Γιάννη όλα αυτά που χρόνια είχαμε βάλει στόχο και θέλαμε να εκπληρωθούν. Φυσικά και πιστεύω ακράδαντα ότι όσο περνούν τα χρόνια, όσο μεγαλώνεις, όσο διαφοροποιούνται οι επιλογές σου, οι ανάγκες σου και οι προτεραιότητες σου, σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργείς και να κανείς μεγαλύτερα βήματα μιας και υπάρχει μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση και μεθοδικότητα. Όσο μεγαλώνεις είσαι σίγουρος και για το επιχειρηματικό σου στόχο και για το τι θέλεις να προσφέρεις στον ίδιο σου τον εαυτό και να συνάδει ταυτόχρονα με αυτό που αγαπάς και έχει επιλέξει η ψυχή σου.

Το ARTme είναι το καινούργιο σου εγχείρημα. Ένα έντυπο περιοδικό τέχνης που συνοδεύεται και από την ηλεκτρονική του έκδοση. Μίλησε μου γι΄ αυτό και τη σημασία της ονομασίας του. Τι θα διαβάζουμε, τι θα βλέπουμε, τι θα “ακούμε“;

Το ARTme είναι το μωρό μας, το καινούργιο κλαδάκι της Aikor productions που ανθίζει με στόχο να προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό μέσα από τις σελίδες του αλλά και μέσα από το digital κομμάτι του. Ο τίτλος ARTme ήταν ιδέα του Γιάννη. ARTme inside me, through me… Η τέχνη μέσα από την καλλιτεχνική μάτια και προσέγγιση του καθενός. Το περιοδικό αυτό είναι ένας τρόπος έκφρασης και ανάδειξης της τέχνης και του πολιτισμού μέσα από την καλλιτεχινκή ματιά.

Στις 10 Απριλίου 1826, οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου έκαναν ηρωική έξοδο από τα τείχη της πόλης. Στις 10 Απριλίου 2022 κυκλοφορεί επίσημα το περιοδικό και βρίσκω ένα παραλληλισμό στις ημερομηνίες καθώς και στη συγκλονιστική φωτογράφιση του εξωφύλλου με πρωταγωνίστρια εσένα.
Κάθε τεύχος του περιοδικού θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Κάθε μήνα θα έχει μία συγκεκριμένη θεματολογία, αφιερωμένο σε ένα θέμα που αντιπροσωπεύει τον μήνα τον οποίο το περιοδικό θα κυκλοφορεί. Στην προκειμένη περίπτωση θέλαμε το πρώτο τεύχος του μήνα Απριλίου, να είναι αφιερωμένο στην Έξοδό του Μεσολογγίου, μιας και η επέτειος της εξόδου είναι 10 Απριλίου του 1826. Ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα συντρίμμια του Μεσολογγίου» είναι ένας πίνακας που αγαπούσα και θαύμαζα πάντα με πολύ ιδιαίτερη, σπουδαία και συμβολική σημασία μιας και η γενναία Ελλάδα αναδύεται μέσα από τα συντρίμμια.

Ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά τον οποίο «υποδύεσαι» στο εξώφυλλο, τι συμβολίζει για εσένα;

Ειναι πολύ σπουδαίος πίνακας και πολύ σημαντικός για την νεοκλασική μας ιστορία. Ένας πίνακας που με συγκινεί βαθύτατα. Όποιος γνωρίζει την ιστορία πίσω από αυτό το έργο τέχνης , γνωρίζει και την «ομορφιά» του.
Απεικονίζει τη γενναία και ταλαιπωρημένη Ελλάδα, σε μορφή γυναίκας, που αναδεύεται μέσα από τα συντρίμμια του ολοκαυτώματος, στέκοντας περήφανη και ατρόμητη, ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες. Τα χέρια της, που προτάσσει προς τα έξω, με τις παλάμες της να «κοιτάνε» τον ουρανό, υποδηλώνουν την προσευχή της προς την Παναγία. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί ο Ντελακρουά στην φορεσιά της Ελλάδας είναι εμπνευσμένη από την χρωματική παλέτα της ενδυμασίας της Παναγίας.
Αυτός ο πίνακας, μαζί με τους πίνακες: «Η σφαγή της Χίου» και «Η αυτοθυσία της Μάνας», ήτανε οι πίνακες που ευαισθητοποίησαν τις τότε μεγάλες δυνάμεις να πάρουν μέρος στον πόλεμο και να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την ελευθερία μας ως λαός.

Στις τελευταίες σου δουλειές μας δείχνεις πολύ ότι αγαπάς την Ελλαδα.

Είμαι Ελληνίδα! Είμαι μία περήφανη Ελληνίδα που αγαπάει τον τόπο της, τον σέβομαι, τον εκτιμώ.

Είμαι πατριώτισσα και να σας το πω και πιο λαϊκά, είναι «δουλειά» μου, ως μέλος του πολιτισμού που υπάγομαι ως ηθοποιός, να προάγω τον πολιτισμό, την ιστορία, τον πατριωτισμό, τα ήθη, τα έθιμα μας. Έχουμε μία σπουδαία ιστορία σα λαός. Ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα και ωφείλουμε να αγαπάμε και να στηρίζουμε την χώρα αυτή.

Η Ελλάδα πάντα βρίσκει τρόπο να αναδύεται από οποιαδήποτε
συνθήκη γιατί είναι ευλογημένη.

Πόσο σε έχει βοηθήσει το ένστικτό σου σε σημαντικές αποφάσεις;

Το ένστικτό μου πάντα με ακολουθεί σε οποιαδήποτε μου κίνηση. Θέλω πάντα να μιλάει η ψυχούλα μου σε ό,τι κάνω και όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτό το χώρο (σχεδόν 20 χρόνια) αυτό που με έχει προστατέψει είναι το ένστικτο μου που πάντα, μα πάντα, η πρώτη μου σκέψη μου είναι και η σωστή.

Σου αρέσει να τσαλακώνεις τον εαυτό σου, είτε μέσα από ρόλους, είτε μέσα από την καθημερινότητά σου. Είναι μια εσωτερική άμυνα και ένας αγώνας να αποδείξεις ποια είναι η Μαρία πίσω από τα φώτα;

Δεν υπάρχει εσωτερική άμυνα σε κάτι τέτοιο. Η δουλειά μου, είναι η δουλειά μου και η Μαρία είναι η Μαρία. Ο κόσμος γνωρίζει την Κορινθίου και όχι τόσο την Μαρία. Θεωρεί ότι τσαλακώνεσαι αλλά ουσιαστικά βγάζεις στοιχεία του εαυτού σου προς τα έξω για τον εκάστοτε ρόλο με τον οποιοδήποτε τρόπο, στοιχεία όμως, του χαρακτήρα σου, που ήδη έχεις, που ήδη υπάρχουν. Μπορεί να έχεις στα χέρια σου κάποιον χαρακτήρα υπαρκτό ή μυθοπλασίας που θα πρέπει εσύ ο ίδιος να προσεγγίσεις και αναλόγως με τον δικό σου χαρακτήρα τον προσαρμόζεις στην αλήθεια σου. Δεν είναι ουσιαστικά τσαλάκωμα, απλά βγάζεις στοιχεία του χαρακτήρα σου που τα κρύβεις μέσα σου, τα έχεις μέσα σου και που ο κόσμος δεν γνωρίζει, γιατί μην ξεχνάς ότι όλοι είμαστε λίγο απ’ όλα και όλοι κρύβουμε πολλά στοιχεία της προσωπικότητας μας για εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους. Η δουλειά του ηθοποιού είναι να ‘‘βγάζει’’ τα ανάλογα συναισθήματα για τις ανάλογες καταστάσεις, για τον ανάλογο ρόλο που έχει να προσεγγίσει και αυτό είναι το υπέροχο κομμάτι αυτής της δουλειάς! Κάνεις κατάθεση ψυχής με την ψυχούλα σου, για την ψυχούλα σου, ανάλογα με τον ρόλο σου.

 

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας και της ευτυχίας; Τι θα έβαζες σαν τίτλο μέσα από την δική σου εμπειρία;

Μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει. Ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει κάτι διαφορετικό στις πλάτες του, έχει διαφορετικά ερεθίσματα στη ζωή του, έχει συμπεριφερθεί διαφορετικά, τα βιώνει διαφορετικά, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μυστικό. Για τον κάθε άνθρωπο είναι τελείως ξεχωριστό και διαφορετικό. Το σίγουρο στη δική μου περίπτωση, το δικό μου μυστικό είναι με πάθος να καταθέτεις την ψυχή σου σε οτιδήποτε καταπιάνεσαι, να το κάνεις με εντιμότητα και αλήθεια, συνδυάζοντάς τα με σκληρή δουλειά. Να μάχεσαι για τα όνειρά σου, για τα πιστεύω σου, για τα θέλω σου, για αυτά που αγαπάς. Θεωρώ ότι όταν υπάρχουνε αυτά τα στοιχεία η επιτυχία είναι μονόδρομος. Όταν αγαπάς, όταν πιστεύεις στα όνειρά σου τότε η επιτυχία για μένα είναι σίγουρη!

Άλλωστε τα όνειρα είναι για αυτούς που τα πιστεύουν. Η επιτυχία ήτανε κάποτε σκέψεις και όνειρα που υλοποιήθηκαν.

Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις αλλά το έχεις αναβάλλει προς το παρόν;

Είμαι πολύ ευγνώμων με ότι μου έχει χαρίσει και προσφέρει ζωή, όπως αναφέρθηκα, τα όνειρα είναι για εκείνους που τα πιστεύουν. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι όταν βάλεις το στόχο σου, κατακτάς κι αυτό που έχεις ονειρευτεί. Στη ζωή είμαστε ο τοξοβόλος που στα χέρια μας έχουμε το τόξο, απέναντί μας τον στόχο και αυτό που μας φέρνει κοντά με το στόχο είναι το βέλος. Από εμάς εξαρτάται η διαδρομή του και πως θα ρίξουμε το βέλος.

Υπάρχουν ανακοινώσιμα project που ετοιμάζεις αυτό τον καιρό; Τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσεις;

Είναι τόσο πολλά που θέλω να μοιραστώ.Είμαι τόσο ενθουσιασμένη για όλα! Είναι από διαφορετικούς τομείς.
Το e-Shop, Maria Korinthiou Collection που μόλις «ανέβηκε». Έχει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που από μόνο του σαν εγχείρημα το καθιστά αρκετά δύσκολο.
Το καινούριο περιοδικό ARTme που μόλις κυκλοφόρησε.Ταυτόχρονα με την εταιρεία παραγωγής Aikor Productions προχωράμε την ταινία ABYSS IN σε σκηνοθεσία του Γιάννη του Αϊβάζη. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο production και στην διαδικασία να πάει σε φεστιβάλ που μας έχουνε εγκρίνει και δεχτεί του εξωτερικού.
Όσο για το αγαπημένο μου Jordan το σταματήσαμε λόγω της κατάστασης με τους περιορισμούς θέλοντας να το προστατέψουμε. Είναι ένα σπουδαίο έργο που είναι κομμάτι μου πια και είναι δρομολογημένο να συνεχίστει από το χειμώνα που μας έρχεται.
Έρχονται και άλλα ακόμα εγχειρήματα που ανυπομονώ να τα ανακοινώσω.

Προηγούμενο άρθροΜε Καβάφη η εκτόξευση της Axiom Space.
Επόμενο άρθροEugène Delacroix Ο φλογερός Γάλλος καλλιτέχνης της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.