Στο Βρότσλαβ με ξεναγούς τους διάσημους νάνους
Τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας , χρωματιστή , με πλούσια ιστορία και γεμάτη γέφυρες και γεφυράκια ( 130 στο σύνολο παρακαλώ , πέμπτη στην Ευρώπη) , το Wroclaw ( Βρότσ-ουαφ) βρίσκεται μόνο δύoμισι ώρες μακριά απο τη πρωτεύουσα Βαρσοβία με το τρένο και απ’ όταν την επισκέφθηκα έχει γίνει μια από τις αγαπημένες μου πολωνικές πόλεις!
Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Όντερ στη δυτική Πολωνία, με 12 νησάκια, γέφυρες και παραποτάμια πάρκα , είναι για μένα μια από τις ιδιαίτερες πολωνικές πόλεις και ( το αγαπημένο μου κομμάτι) απο τις λιγότερο τουριστικές.
Τι το ιδιαίτερο όμως κρύβεται στη συγκεκριμένη πόλη; Και όταν λέω κρύβεται , το εννοώ κυριολεκτικά καθώς πρόκειται για μια πόλη με ένα μυστικό παιχνίδι αναζήτησης.
Διάσπαρτοι μέσα στη πόλη ( αλλά κάποιοι ελάχιστοι και στα περίχωρα) βρίσκονται πάνω απο 250 .. μικροσκοπικοί νάνοι ( krasnoludki) τους οποίους θα βρείς να ξεφυτρώνουν απο παντού. Στις γωνίες των δρόμων , στα παράθυρα , στις εισόδους των σπιτιών. Κρέμονται από τις κολώνες , κρύβονται πίσω απο παγκάκια και μοιάζουν σαν να σε παρακολουθούν μυστικά. Ζήτα σε κέντρα τουριστικών πληροφοριών τον ειδικό χάρτη που θα σε καθοδηγήσει στην αναζήτηση σου ή κατέβασε και ειδικό app για το κινητό σου και ξεκίνα το κυνήγι!
Η λιλιπούτεια πόλη της Πολωνίας ξέρει πως να σε μεταφέρει σε ένα παραμυθένιο κόσμο από την πρώτη σου επίσκεψη εκεί. Γοτθικά επιβλητικά κτίρια, χρωματιστές πλατείες, ένα γάργαρο ποτάμι και μπόλικοι νάνοι σε περιμένουν στο Βρότσλαβ. Οι νάνοι, όπως θα καταλάβεις και από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν παντού στην πόλη θέλοντας να τιμήσουν μια πολύ παλιά παράδοση. Σύμφωνα με το μύθο, οι νάνοι βοήθησαν το Βρότσλαβ από την επέλαση των καλικάντζαρων υπό αρχηγία Cholhik, οι οποίοι ταλαιπωρούσαν τους ντόπιους.
Οι νάνοι ανάγκασαν τον Cholhik να φύγει από τον τόπο αυτό με τη βάρκα του και οι νάνοι παρέμειναν για να προστατεύσουν την πόλη από οποιοδήποτε κακό. Τα χρόνια πέρασαν, οι νάνοι γέρασαν αλλά ποτέ δεν έφυγαν από το Βρότσλαβ, αφού έγιναν αγάλματα και μεταμορφώθηκαν σε πανέμορφα, παιχνιδιάρικα αξιοθέατα της πόλης!
Πώς ξεκίνησαν όμως όλα αυτα;
Τη δεκαετία του 1980 η Πολωνία βρισκόταν ακόμα υπό κομμουνιστικό ( αρκετά αυταρχικό) καθεστώς. Ένα αντι-κυβερνητικό , κίνημα διαμαρτυρίας δημιουργήθηκε με το όνομα Orange Underground , το οποίο είχε ως σκοπό να κάνει υπερβολικά ειρηνικές ( σχεδόν αστείες) πορείες διαμαρτυρίας και όταν η αστυνομία έσβηνε τα αντικυβερνητικά τους graffiti , απαντούσε ζωγραφίζοντας απο πάνω ένα Νάνο.
Το 2001 έγινε μια εκδήλωση προς τιμή αυτής της αντίστασης: έχοντας πλέον πέσει το καθεστώς, τοποθετήθηκε το γλυπτό ενός νάνου στην οδό Świdnicka της πόλης και έτσι έγινε η αρχή. Σύντομα προστέθηκαν και άλλοι νάνοι , όχι τόσοι μεγάλοι σε μέγεθος αλλά σημεία που όλος ο κόσμος θα μπορούσε να τους θαυμάζει.
Από τη στιγμή που θα εντοπίσεις το πρώτο νάνο , δεν γίνεται να μην μπείς και εσύ στη διαδικασία να κοιτάς κάθε γωνία και απόμερη μεριά με την ελπίδα ότι θα βρείς και κάποιον άλλον.
Συνήθως αναπαριστούν απλά καθημερινά πράγματα , κάποιοι διαβάζουν , κάποιοι πίνουν , κάποιοι άλλοι αράζουν σε ένα παγκάκι. Κάποιοι εξ’ αυτών όμως συμβολίζουν μηνύματα ή δημιουργούνται σαν μέρος κοινωνικών εκστρατειών.
Από τον τεράστιο αριθμό των νάνων (250 μέχρι στιγμής και συνεχίζει) υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες. Ίσως αυτό να είναι ένα δείγμα της λαογραφίας όπου οι αρσενικοί νάνοι φαίνεται να είναι περισσότεροι των γυναικών..Εγώ δεν ήμουν τόσο τυχερή και συνάντησα μία από αυτές..
Η πόλη ορίστηκε ως έδρα αγώνων στο UEFA EURO 2012, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016 και πόλη υποδοχής των Παγκόσμιοι Αγώνες 2017. Το 2015-16-17 , βρέθηκε επίσης και μέσα στις εκατό καλύτερες πόλεις για να ζεί κανείς..