Ροπωτό: Το χωριό φάντασμα του Νομού Τρικάλων

Το χωριό «φάντασμα» της Ελλάδας χωρίς καμία ψευδαίσθηση σε ότι συμβαίνει εκεί…

Στο Ροπωτό, που είναι χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας (1862 μ.) και σε υψόμετρο 750 μ., κάποτε ζούσαν περίπου 300 οικογένειες,οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η δεινή κατάσταση του χωριού αφέθηκε στα χέρια της φύσης.Από τις 12 Απριλίου 2012 και μετά, οπότε κι έγινε η κατολίσθηση που παρέσυρε μέρος του χωριού σε μια πλαγιά, για περίπου 40 μέτρα, έχει ερημωθεί.

Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, κάποια κόπηκαν στη μέση, αλλά όσα έμειναν όρθια κύλησαν χωρίς να καταστραφούν και στέκονται ακόμη και σήμερα γερμένα στην πλαγιά.Τα περισσευούμενα νερά μαζί με τα υπόγεια ύδατα να οδηγήσουν σε μία από τις πιο απίστευτες καθιζήσεις, που είχε ως αποτέλεσμα κάθε κτίριο να μετακινηθεί από τη θέση του και να καταστεί μη κατοικήσιμο.

Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η γυρτή εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Το κτίσμα του ναού είναι μεγάλο και παραμένει επιβλητικό. Η εικόνα του, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά, κάνει το θέαμα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό.

Μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε η εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, η οποία παρέμεινε εκεί μετά τις εργασίες για την απομάκρυνση των γκρεμισμένων κτιρίων από τον κεντρικό οικισμό για να θυμίζει όλα όσα συνέβησαν.

Η εκκλησία στέκει αγέρωχη παρά την καθίζηση του εδάφους, έχοντας κλίση 17 μοίρες. Ο διάσημος πύργος της Πίζας στην Ιταλία έχει κλίση 3.97 μοίρες.Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει περιμένουν τις όποιες παρεμβάσεις και την εύρεση του χώρου για την επιστροφή των πληγέντων συγχωριανών τους στην περιοχή.To Ροπωτό, παρά τα προβλήματα κατολισθήσεων που επικρατούν στην περιοχή, δεν περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις απαλλαγής ή μειωμένης καταβολής του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τη σχετική λίστα της απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάτι για το οποίο οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα.

Τα περισσότερα σπίτια του χωριού έχουν καταστραφεί τελείως, καθώς πλησιάζεις την κεκλιμένη εκκλησία στο χωριό Ροπωτό και μπαίνοντας στο εσωτερικό της, και ενώ, ανεβαίνεις τις σκάλες, νιώθεις ναυτία και άρρωστος.Εάν δεν το ζούσαμε οι ίδιοι δεν θα πιστεύαμε αν κάποιος μας έλεγε πως στο κέντρο του κατεστραμμένου Ροπωτού μπορείς να βιώσεις κάτι τόσο ανεξήγητο..το θέαμα είναι λίγο ανατριχιαστικό και περίεργο!!

Το να ανέβεις τα σκαλιά για να μπεις στο εσωτερικό της εκκλησίας είναι δύσκολο καθώς γέρνεις και περπατάς με δυσκολία..Μπαίνοντας μέσα νιώθεις μία ανώτερη δύναμη να σε καθοδηγεί, να σε σπρώχνει προς μία κατεύθυνση και η προσπάθεια ανάβασης της εσωτερικής σκάλας μοιάζει αδύνατη..Τα καντηλάκια που είναι κρεμασμένα στους τοίχους και ενώ αιωρούνται έχουν κλίση προς μία πλευρά και όχι κάθετα όπως θα έπρεπε,καθώς και ότι άλλο υπάρχει μέσα στην εκκλησία πέρα από τις εικόνες που είναι στην θέση τους  και αυτό είναι ανεξήγητο φαινόμενο..Τίποτα δεν είναι “φυσιολογικό” σε αυτό το μέρος και αυτό που βιώνεις είναι τόσο έντονο που σου προκαλεί πονοκέφαλο,ναυτία και νιώθεις άρρωστος καθώς υπάρχει έλλειψη βαρύτητας..

Είναι μία εμπειρία που αν δεν ζήσεις ο ίδιος δεν μπορείς να πιστέψεις…γ΄αυτό τα τελευταία χρόνια προκαλείται μποτιλιάρισμα από τους επισκέπτες που φτάνουν στο έρημο πλέον σημείο για να δουν την εκκλησία που γέρνει σαν τον Πύργο της Πίζας και να βιώσουν από κοντά ότι έχουν ακούσει και δεν μπορούσαν να πιστέψουν..

Προηγούμενο άρθροΒρότσλαβ: Η πόλη των νάνων σε περιμένει στην Πολωνία!
Επόμενο άρθροΕλένη του Ευριπίδη ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος