Ο «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» είναι ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Κήπος αυτός είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε, το 1951, με βάση το κληροδότημα του Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους.
Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και καταλαμβάνει μια έκταση 1860 στρεμμάτων, στις Βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω. Στο τέλος της Ιεράς Οδού, στο ύψος που αυτή συμβάλλει με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών (πρώην Καβάλας) θα συναντήσει ο επισκέπτης την κεντρική είσοδο του Βοτανικού Κήπου (Ιερά Οδός 403).
Ο Κήπος εκτείνεται από το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, μέχρι τη Μονή Δαφνίου και τα τουριστικά περίπτερα του Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΕΟΤ). Διακόπτεται από τον δρόμο Σχιστού – Κορυδαλλού ο οποίος τον χωρίζει σε ένα μικρότερο, το ανατολικό τμήμα, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο, το δυτικό. Η καλλιεργημένη και επισκέψιμη περιοχή του Κήπου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα.
Εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, ο Κήπος είναι ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας (η έκταση είναι μέρος του μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής του όρους Αιγάλεω , επειδή το οικοσύστημα, προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις, παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους και αδιατάρακτου τροφικού πλέγματος.
Αποτελεί επίσης πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής και πνευματικής ηρεμίας για τους κατοίκους μιας αστικής περιοχής, όπως είναι η δυτική Αττική και λειτουργεί ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού. Τα φυτά που καλλιεργούνται επισημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση. Το προσωπικό του Ιδρύματος διαθέτει ικανή επιστημονική εμπειρία σε θέματα διατήρησης και κυρίως αναπαραγωγής ενδημικών, σπανίων και απειλουμένων ειδών της ελληνικής χλωρίδας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται περίπου 19000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που τώρα θεωρούνται προστατευόμενες, επειδή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο του προγράμματος ‘’NATURA 2000’’.
Στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ως μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως. Τα καλλιεργημένα τμήματα χωρίζονται σε θεματολογικές και γεωγραφικές ενότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των Ιστορικών φυτών, με είδη που αναφέρονται από την Ελληνική Μυθολογία ως και την Παλαιά Διαθήκη!
Εδώ φύεται και το Κώνειο με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης, αλλά και η Άκανθος, της οποίας τα φύλλα εικάζεται ότι ενέπνευσαν τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού ήταν φτιαγμένο από Παλιούρι το οποίο καλλιεργείται στον κήπο αυτό, όπως επίσης και ο Κρίνος που η Παναγία πήρε από τον Άγγελο, σταλμένο από τον Θεό, όπως αναφέρει η χριστιανική θρησκεία.
Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό τμήμα του κήπου, που αλλάζει χρώματα κι αρώματα ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Από τα παρτέρια που φιλοξενούν πολυετή είδη εντυπωσιάζει εκείνο με τις παιώνιες, όπως και το γειτονικό παρτέρι με τις ίριδες. Ιδιαίτερα ειδυλλιακές είναι οι λιμνούλες με τα νούφαρα και τα άλλα υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών, όπως οι νερόκρινοι και η Lemna minor (Φακή του νερού).
Στα Φαρμακευτικά φυτά καλλιεργούνται ποικιλίες από βότανα και φυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.Στο Θερμοκήπιο και το Φυτώριο καλλιεργούνται φυτά που έχουν ανάγκη από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως αυτά των υγρών τροπικών δασών,αλλά και φυτά που απειλούνται από εξαφάνιση.
Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τη φύση και το περπάτημα, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα είδη δέντρων και φυτών που υπάρχουν στον κόσμο.
Για τα παιδιά είναι ένας αληθινός «παράδεισος» για να τρέξουν ελεύθερα μέσα στη φύση, αλλά και να μάθουν να αναγνωρίζουν κάποια είδη δέντρων και φυτών.
Δ/νση: Ιερά Οδός 403, στην περιοχή Χαϊδαρίου Πληροφορίες: τηλ.: 210-5811557