Το χωριό “φάντασμα” που εμφανίζεται μία φορά το χρόνο!

Υπάρχει ένα υποβρύχιο χωριό “φάντασμα” όπου εντυπωσιάζει με το μοναδικό του φαινόμενο, δηλαδή με το να εμφανίζεται και πάλι στην επιφάνεια μία φορά το χρόνο!

Ο λόγος για το χωριό Κορντί (Kordi) στην ομόσπονδη πολιτεία της Ινδίας, Γκόα, στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά στη δυτική περιοχή Γκατς, από τις οποίες περνά ο ποταμός Salawalim, ένας από τους κύριους παραποτάμους του Goa. Το χωριό είναι ορατό μόνο για ένα μήνα το χρόνο και τους υπόλοιπους 11 μήνες εξαφανίζεται και πάλι κάτω από το νερό. Το φαινόμενο του χωριού αυτού είναι αποτέλεσμα ενός φράγματος που χτίστηκε το 1986.

artme Το χωριό “φάντασμα” που εμφανίζεται μία φορά το χρόνο!

Η γη του χωριού ήταν εύφορη και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, περίπου 3.000 κάτοικοι, εργαζόταν σε ορυζώνες περιτριγυρισμένους από καρυδιές, κάσιους και μάνγκο.

artme Το χωριό “φάντασμα” που εμφανίζεται μία φορά το χρόνο!

Όταν το νερό υποχωρεί, τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι θραύσματα πετρωμάτων και χώματος, κορμοί δένδρων, ερειπωμένες κατοικίες και ναοί, υπολείμματα οικιακών εργαλείων και χαλάσματα αρδευτικών καναλιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι, που τώρα έχουν εγκατασταθεί σε άλλα χωριά, κάθε φορά που το χωριό “εμφανίζεται”, επιστρέφουν και αναπολούν το ακμάζον παρελθόν.

Προηγούμενο άρθροΑνοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο νέο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας.
Επόμενο άρθροΕργαστήριο για γονείς και παιδιά στο Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος