Το Χωριό του Βράχου

Το χωριό Atulie’er, γνωστό ως το “Χωριό του Βράχου”, βρίσκεται στην Αυτόνομη Νομαρχία Liangshan Yi του Σιτσουάν, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καταπολέμησης της φτώχειας του έθνους.

Το όνομα Zhaojue είναι μια μεταγραφή στα κινέζικα των λέξεων Yi που σημαίνει «ο αετός του βουνού » ή «επικλινή πεδιάδα»

Κάποτε αποκαλούσαν ένα βράχο ύψους 800 μέτρων σπίτι, αλλά δεκάδες χωρικοί στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας έχουν πλέον μεταφερθεί σε ένα αστικό συγκρότημα κατοικιών.

For 200 years, villagers lived 2,600 feet up a cliff. Now they're in a housing estate - CNN

Το χωριό Atulie’er έγινε διάσημο μετά την εμφάνιση φωτογραφιών που δείχνουν ενήλικες και παιδιά να σκαρφαλώνουν επισφαλώς στον γκρεμό χρησιμοποιώντας μόνο σκάλες μπαστούνι.

Μεταξύ εκείνων που ανέβαιναν σχεδόν καθημερινά τις ψηλές σκάλες του μπαστούνι ήταν 15 παιδιά του χωριού που φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο στο κάτω βουνό.

Η δίωρη ανάβαση ήταν ο μόνος τρόπος για τους χωρικούς να έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο και έπρεπε να μεταφέρουν τα αγροτικά προϊόντα στον γκρεμό για να τα πουλήσουν στην κοντινότερη αγορά, μίλια μακριά.

Περίπου 84 νοικοκυριά έχουν πλέον μεταφερθεί σε νεόδμητα διαμερίσματα ως μέρος μιας τοπικής εκστρατείας για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Atule'er, a village in China's Sichuan province, received widespread attention after state-run Beijing News published a series of photos of students climbing vine ladders along a 800-meter (half-mile) cliff to go to school.<br />

Είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εθνικής εκστρατείας για τον τερματισμό της φτώχειας μέχρι το τέλος του 2020.

Τώρα οι κάτοικοι επανεγκαθίστανται στον γκρεμό στην κομητεία Zhaojue, περίπου 75 χιλιόμετρα μακριά. Νέα κτίρια με κίτρινους τοίχους και σειρές από μπλε-γκρι πλακάκια στην κοινότητα διατηρούν ένα έντονο έθνικ στυλ Yi.

Το χωριό Atulie’er έγινε πρωτοσέλιδο το 2016, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι χωρικοί του έπρεπε να ανέβουν σε επισφαλείς σκάλες για να φτάσουν στο σπίτι, μεταφέροντας μωρά και οτιδήποτε χρειαζόταν το χωριό.

Cliff dwellings in Shangrao, China's Jiangxi Province. - 9GAG

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση παρενέβη και τα αντικατέστησε με χαλύβδινες σκάλες .Τα νοικοκυριά έχουν πλέον μεταφερθεί στην κομητεία Zhaojue, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά.

Επαναστεγάστηκαν σε επιπλωμένες πολυκατοικίες, οι οποίες διατίθενται σε μοντέλα 50, 75 και 100 τ.μ. – ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων σε κάθε νοικοκυριό.Θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για πολλούς από αυτούς τους χωρικούς, που προέρχονται από τη μειονότητα Yi και έχουν ζήσει στο Atulie’er για γενιές.

Jiangshi Manor attraction reviews - Jiangshi Manor tickets - Jiangshi Manor discounts - Jiangshi Manor transportation, address, opening hours - attractions, hotels, and food near Jiangshi Manor - Trip.com

Οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν επαγγελματική κατάρτιση και εξασφάλισαν θέσεις εργασίας στην περιοχή του κέντρου της κομητείας, που σταδιακά βελτιώθηκαν.

Μετά τη μετεγκατάσταση, πολλοί χωρικοί έχουν μετατρέψει τα παλιά τους πλίθινα σπίτια σε ξενοδοχεία και τα παρείχαν στους τουρίστες στην τιμή των 50 γιουάν για κάθε δωμάτιο την ημέρα. Ωστόσο, τα πλίθινα σπίτια είναι συνήθως ευάλωτα στη βροχή και τον άνεμο και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δάπεδο από τσιμέντο.

the.awesome.universe on Instagram: Is this your home ? 😍😀 The Cliff Lodge in Jiangxi, China Credit @travel2chinaofficial 📷山河的谐音 #chin… | Şelaleler, Doğa, Manzara

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης China Daily, αυτά τα νοικοκυριά θα είναι ουσιαστικά υπεύθυνα για τον τοπικό τουρισμό, θα λειτουργούν πανδοχεία και θα παρουσιάζουν τους τουρίστες.

Το Atule’er έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία χρόνια. Το 2019, μάλιστα 100.000 επισκέπτες δημιούργησαν σχεδόν 1 εκατομμύριο γιουάν (140.878 $) για το χωριό, σύμφωνα με το Xinhua.

Η περαιτέρω ανάπτυξη θα εξυπηρετήσει αυτή τη βιομηχανία, με αξιωματούχους να σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα τελεφερίκ που θα μεταφέρει τουρίστες πάνω-κάτω στον γκρεμό.

Προηγούμενο άρθροΗ Λίνα Ροδοπούλου στο Concerto Café Artistic.
Επόμενο άρθροΑττάλεια: Μετέτρεψαν τον Ναό της Αθηνάς σε μπαρ.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος