Ο μύθος του Φραγκοκάστελου

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά της περιοχής των Σφακίων, στη Νότια Κρήτη. Σε μια πεδιάδα άγριας φυσικής ομορφιάς, με φόντο τα Λευκά Όρη, απλώνονται απέραντες αμουδερές παραλίες, κατά μήκος του Λιβυκού Πελάγους.

Τοποθεσία Villa Pelagia Φραγκοκάστελλο

Είναι κι αυτή η περιοχή μια από τις πολλές εκπλήξεις που προσφέρει στον ταξιδιώτη η φύση της Νότιας Κρήτης. Τη μαγική εικόνα συμπληρώνουν το φαράγγι του Καλλικράτη με το ομώνυμο οροπέδιο και, λίγο μακρύτερα, το υπέροχο φαράγγι του Ίμπρου. Το Φραγκοκάστελο, πήρε το όνομά του από το περίφημο Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, κτίσμα του 14ου αιώνα.

Φαράγγι Ίμβρου – Φραγκοκάστελο – Σφακιά – Γευσιγνωσία στο Οινοποιείο Ντουράκης – Τυροκομείο Βρύσες - VIGO Travel & Tourism

Ένας μικρός παραθαλάσιος οικισμός της Νότιας Κρήτης είναι το Φραγκοκάστελο, που λόγω της ομορφιάς και της ιστορίας του, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, σε ένα ήσυχο, γαλήνιο τουριστικό θέρετρο, που ενώ παρέχει στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις, παράλληλα διατηρεί το ιδιαίτερο χρώμα του.

Φραγκοκάστελλο, Σφακιά, Χανιά - Παραλίες της Κρήτης :: Elizabeth Estate Agency

Εκτός από τα αρχαολογικά μνημεία που θα συναντήσετε στο ίδιο το Φραγκοκάστελλο – το κάστρο, την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Νικήτα και το μικρό μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπου- μπορείτε να επισκεφθείτε και την Ανώπολη, όπου βρίσκονται τα ερείπια μεγάλου αρχαίου οικισμού.

Αξιοθέατα ΠΑΤΣΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ - GTP - Greek Travel Pages

Υπάρχει όμως και ένας μύθος για το πανέμορφο Φραγκοκάστελο ή ίσως και πραγματικότητα αφού δεν είναι λίγες οι μαρτηρίες κατοίκων που ισχυρίζονται πως είδαν τους ”Δροσουλίτες”!Σύμφωνα με το θρύλο, λοιπόν οι Δροσουλίτες είναι τα άψυχα σώματα των πολεμιστών που έμειναν άταφα, και σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, ώσπου φύσηξε δυνατός άνεμος κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας «Ορθή Άμμος» και τα σκέπασε.

Ο μύθος με τους Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο - Newsbeast

Κάθε χρόνο, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, σκιές με ανθρώπινες μορφές εμφανίζονται να προχωράνε η μία πίσω από την άλλη για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.

Ο μύθος με τους Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο - Newsbeast

Κάποιοι λένε ότι είναι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης και οι άντρες του, που θανατώθηκαν από τον Μουσταφά, σε μια οδυνηρή μάχη κάπου στα 1827, με τον Νταλιάνη να αποκεφαλίζεται και το κεφάλι του να γίνεται περιφερόμενο λάφυρο. Ο λόγος που τους αποκαλούν Δροσουλίτες είναι γιατί η εμφάνιση τους κρατάει για μόλις 8 λεπτά στην πρωινή δροσιά.

ΚΡΗΤΗ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ | iEllada.gr

Η ιστορία με τις σκιές σύντομα έγινε γνωστή και πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τις έχουν δει, μέχρι και σήμερα.Σε αυτό υπάρχει μία ερμηνεία, ότι δηλαδή πρόκειται για αντικατοπτρισμό που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτίνων στο νέφος της πρωινής δροσιάς.

Προηγούμενο άρθρο“Ελένη” του Ευριπίδη
Επόμενο άρθροΟμαδική έκθεση “Birthplace – Athina 2022”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος