Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας: Ένα κόσμημα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στις Βρυξέλλες

Ταξείδι στον χρόνο προσφέρει το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (House of European History) στις Βρυξέλλες, από την αχλή των «εθνικών» Μύθων, τα διανοητικά – πνευματικά επιτεύγματα, μέχρι την ανάδυση της Νεωτερικότητας και τον 20ο αιώνα. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με όλους εκείνους τους σταθμούς – οδόσημα που απετέλεσαν τον άξονα της βαθμιαίας διαπλάσεως της σύγχρονης ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας. Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, πλησίον των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας: Στολίδι του ευρωπαϊκού πολιτισμού – Euractiv  Greece

 

Το κτίριο Eastman στο Parc Léopold στεγάζει το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών. Το 100 στρεμμάτων εκτάσεως parc (παλαιός Βασιλικός Ζωολογικός Κήπος) έχει ανοίξει για το κοινό από το 1880. Η μόνιμη έκθεση εκτείνεται σε 4.000 τ.μ., ο χώρος των προσωρινών εκθέσεων σε 800, ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων χωρά 100 άτομα. Μόνιμη και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά projects, πολιτισμικά events, συλλογή εγγράφων σχετικών με την ευρωπαϊκή ιστορία αποτελούν μόνο κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η ιστορία του δε είναι παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Ο εφευρέτης της φωτογραφικής μηχανής Kodak George Eastman χρηματοδότησε αρχικώς το ομώνυμο κτίριο για να στεγασθεί οδοντιατρική κλινική για εμπερίστατα παιδιά. Το 1934-35 άρχισε η διαδικασία της ανεγέρσεως με επιβλέποντα αρχιτέκτονα τον Ελβετό Michel Polak. Στις 13 Φεβρουαρίου 2007 ο Hans-Gert Pöttering πρότεινε την ίδρυση του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως χαρακτηριστικώς αναγράφεται, «ένας από τους κύριους στόχους του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι «να βοηθήσει τους Ευρωπαίους κάθε γενιάς να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για την ιστορία τους και να συμβάλει έτσι στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της Ευρώπης τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον». Μόλις, λοιπόν, το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε το κτίριο με σύμβαση μισθώσεως 99 ετών.

Το σπίτι της Ευρωπαϊκής ιστορίας

 

Η ειδοποιός διαφορά με ανάλογα μουσειακά εγχειρήματα είναι ότι το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας προσβλέπει να καταστεί το εμβληματικό εκείνο Μουσείο το οποίο θα αναδεικνύει την ευρωπαϊκή ιστορία μέσα από την δράση και τον συσχετισμό των διεθνικών φαινομένων. Κοινές μνήμες, κοινές παραδόσεις, κοινές εμπειρίες αλλά και διαφορές των ευρωπαϊκών λαοτήτων, είναι αυτοί οι παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή ιστορία και για αυτό το Μουσείο, μέσω της αντιπαραβολής τους, προβαίνει στην ανάλυση και ερμηνεία, ανάγοντάς τους ταυτοχρόνως σε κύριο άξονα των διαφαινόμενων διεθνικών προοπτικών.

Σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια, άνοιξε τις πόρτες του το Σπίτι της Ευρωπαϊκής  Ιστορίας | LiFO

Τονίζει ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος στη Euractiv Ελλάδος: «Μία οικονομική και νομισματική Ευρώπη, αν και απαραίτητη, δεν αρκεί, για να προχωρήσει ιστορικά η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο πολιτισμός έχει τον λόγο του σε μια τέτοια ιστορία και ίσως το βάρος του να είναι πολύ σημαντικότερο απ’ όσο φαντάζεται κανείς. Από την άποψη αυτή, ο πολιτιστικός πλούτος της Ευρώπης μάλλον δεν έχει όμοιόν του στον πλανήτη μας. Από την Αθήνα στην Ρώμη και από εκεί στον Κάρολο τον Μέγα, στον Διαφωτισμό, στον Καντ και στον Χέγκελ, με αποκορύφωμα την βιομηχανική επανάσταση, η Ευρώπη έχει πλέον βαθύτατους δεσμούς με την ιστορία του ανθρώπου και την πορεία της στον χρόνο. Ιδού λοιπόν γιατί ένα Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας ήταν κάτι που έλειπε. Είναι όμως σημαντικό στην παρούσα συγκυρία ότι το κενό αυτό καλύπτεται»

Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας: Στολίδι του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας απευθύνεται αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως προελεύσεως, ηλικίας, φύλου. Συνιστά μια εκπαιδευτική «αγορά» σκέψεως, συζητήσεων και στοχασμού· ο πολιτισμικός και παιδαγωγικός του προσανατολισμός στοχεύει στο να κατανοήσουν οι πολίτες σε βάθος την σύνθετη ευρωπαϊκή ιστορία. Πάνω απ΄ όλα το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στοχεύει να εξάγει τα χρήσιμα εκείνα συμπεράσματα σχετικώς με το παρελθόν, ώστε οι πολίτες να αρυσθούν όλα τα πολύπλευρα εκείνα στοιχεία που καθιστούν την ευρωπαϊκή ιστορία ενδιαφέρουσα αλλά και πολύτιμο οδηγό της Ευρώπης του μέλλοντος.

Το νέο διαδραστικό μουσείο, το «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», άνοιξε για  το κοινό στις Βρυξέλλες - Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο Στόουνχετζ τίμησε τη Βασίλισσα ενόψει Πλατινένιου Ιωβηλαίου
Επόμενο άρθροJohnny Depp: Από το δικαστήριο στη σκηνή
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Ο Γιώργος Σύρος είναι Συγγραφέας, Αρθρογράφος και Ιστορικός.