Το Μουσείο Getty επιστρέφει στην Ιταλία γλυπτά που είχαν κλαπεί.

Το Μουσείο J. Paul Getty επιστρέφει αρκετά αντικείμενα της συλλογής του στην Ιταλία, τη χώρα προέλευσής τους, μετά από πρόσφατη έρευνα που αποκάλυψε ότι είχαν κλαπεί ή ανασκαφεί παράνομα. Το κυριότερο από αυτά είναι μια σύνθεση μορφών από τερακότα σε φυσικό μέγεθος, γνωστή ως «Ο Ορφέας και οι Σειρήνες», ένα έργο που χρονολογείται γύρω στο 350-300 π.Χ. και το μόνο από τα αντικείμενα που έχει εκτεθεί στο κοινό τα τελευταία χρόνια. Το μουσείο, το οποίο έκανε την ανακοίνωση στις 11 Αυγούστου, αφαίρεσε τα γλυπτά από την έκθεσή τους και τα προετοιμάζει για τη μεταφορά τους στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το μουσείο, η Μονάδα Εμπορίας Αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας του Μανχάταν είχε εκφράσει για πρώτη φορά ανησυχίες σχετικά με τα γλυπτά από τερακότα, τα οποία είναι ηλικίας άνω των 2.000 ετών.

Ο Τίμοθι Ποτς, διευθυντής του J. Paul Getty, δήλωσε στην ανακοίνωση ότι το μουσείο «αποφάσισε ότι τα αντικείμενα αυτά πρέπει να επιστραφούν» σε συνεργασία με τους αξιωματούχους της εν λόγω μονάδας.

Το έργο «Ο Ορφέας και οι Σειρήνες», που απεικονίζει έναν καθιστό άνδρα πλαισιωμένο από δύο μυθικές Σειρήνες, αγοράστηκε από τον J. Paul Getty το 1976, από την Bank Leu, μια ιδιωτική ελβετική τράπεζα. Είναι από τις πιο γνωστές αρχαιότητες του ιδρύματος και εκτίθεται στη βίλα Getty από τότε που αποκτήθηκε, σύμφωνα με τους Los Angeles Times. Ο δισεκατομμυριούχος και βιομήχανος είχε αγοράσει τα γλυπτά για 550.000 δολάρια μετά από σύσταση του Jiří Frel, ενός αρχαιολόγου που ήταν επιμελητής αρχαιοτήτων του ιδρύματος από το 1973 έως το 1986 και του αποδίδεται η μετατροπή του μουσείου σε κορυφαίο κέντρο ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης. Ο Frel παραιτήθηκε το 1986.

Το έργο «Ορφέας και Σειρήνες», είναι ένα σύνολο τριών γλυπτών που κατασκευάστηκε στο Τάραντο της Ιταλίας. Οι σχεδόν φυσικού μεγέθους μορφές περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι σειρήνων, μυθικά πλάσματα μισά πουλιά μισά γυναίκες, γνωστά για το ότι τραγουδούσαν στους ναυτικούς μέχρι θανάτου, και έναν καθιστό άνδρα ποιητή που υποστηρίζεται ότι είναι ο Έλληνας ήρωας και μουσικός Ορφέας.

Τα γλυπτά λέγεται ότι παραπέμπουν στον αρχαίο ελληνικό μύθο στον οποίο ο Ορφέας ταξιδεύει από και προς τη χώρα των νεκρών. Η ομαδοποίηση περιέχει ίχνη πολυχρωμίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ήταν πολύχρωμα, και πιστεύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση ενός τάφου.

Οι φιγούρες θα ενταχθούν σε συλλογές που θα οριστούν από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας. Σύμφωνα με το Getty, η ομάδα γλυπτών είναι πιθανό να είχε κάποτε διακοσμήσει έναν τάφο. «Αρχικά έντονα βαμμένο, αυτό το γλυπτό σύνολο μεγάλης κλίμακας αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της παραγωγής τερακότας που ήταν χαρακτηριστική των ελληνικών αποικιών στη νότια Ιταλία», αναφέρεται στο αρχείο του έργου.

Το Μουσείο J. Paul Getty εργάζεται επί του παρόντος για την ανεύρεση του καλύτερου εξοπλισμού μεταφοράς αυτών των εξαιρετικά εύθραυστων γλυπτών. Επιπλέον, συντονίζει την επιστροφή και άλλων τεσσάρων αντικειμένων στην Ιταλία. Aνάμεσά τους και μια προτομή θεότητας του 2ου αι. π.Χ.

Προηγούμενο άρθροNorth Evia-Samos Pass: Ανοίγει το μεσημέρι η πλατφόρμα.
Επόμενο άρθροΣυντάξεις Σεπτεμβρίου 2022: Σήμερα οι πληρωμές στις επικουρικές.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος