Σπήλαιο των Αμώμων ή σπηλιά του Νταβέλη

Στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού της Πεντέλης , βρίσκεται η Σπηλιά του Νταβέλη-παλιό Ιερό των Πανός. Το σπήλαιο αυτό, πριν ονομαστεί έτσι, ονομαζόταν “Σπήλαιο των Αμώμων”, δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων, γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί.

Η σπηλιά αρχικά δεν είχε κάποια δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο του βουνού. Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του πεντελικού μαρμάρου.

Το σπήλαιο έχει διαστάσεις περίπου 45×62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από το ζεύγος Πετρόχειλου το 1935. Όπως διαβεβαιώνουν οι μελετητές δεν βρήκαν καμία στοά που να οδηγεί προς την Αθήνα.

Πάντως αντίθετα με τα παραπάνω, η θεωρία της “κούφιας Γης” επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα και από τον μετροπόντικα που συνέχεια έπεφτε σε κενά κάτω από το έδαφος και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η ιστορία της ‘σπηλιάς του Νταβέλη’, πρωτοήρθε στο κοινό προς το τέλος της δεκαετίας του 60 ή στης αρχές της δεκαετίας του 70.

Σπηλιά Νταβέλη - Το μακάβριο μυστικό που έκρυβε για χρόνια το «σπίτι» του διαβόητου λήσταρχου | in.gr

Μέσα στο σπήλαιο, υπάρχουν μεγάλες ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο και μια ισχυρή μυρωδιά από όζον στην είσοδο. Σε κάποια σημεία κοντά στην σπηλιά του Νταβέλη το ποσοστό της ραδιενέργειας σε έδαφος και αέρα είναι ελαφρώς ανεβασμένο σε σχέση με το κανονικό ποσοστό, ενώ στην ίδια συγκεκριμένη περιοχή, φημολογείται ότι αν περιφέρει κάποιος μία λάμπα φθορίου υπάρχουν καλές πιθανότητες να ανάψει μόνη της!

Aποτελεί το πιο «στοιχειωμένο» μέρος της Αττικής. Παράξενα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, έντονη μυρωδιά όζοντος, ξαφνικοί ανεμοστρόβιλοι και ανεξήγητες μετατοπίσεις σημαδιών στο τοίχωμα του, θεάσεις φαντασμάτων αλλά και ιπτάμενων αντικειμένων παρατηρούνται εδώ, ισχυρίζονται.

Το βυζαντινό εκκλησάκι στην σπηλιά του Νταβέλη – Βήμα Σαλαμίνας

Ο μύθος λέει πως η σπηλιά συνδέεται με μυστικές υπόγειες στοές, οι οποίες φτάνουν ως το κέντρο της Αθήνας, αποτέλεσμα έρευνας των λεγόμενων ερευνητών της «κούφιας γης».  Εδώ φημολογείται πως κρύφτηκε ο γνωστός λήσταρχος Νταβέλης, ο οποίος είχε κρύψει τον θησαυρό του εδώ, ενώ είχε λειτουργήσει και ως βάση του ΝΑΤΟ. Τελετές μαύρης μαγείας, που λάμβαναν μέρος σε παλαιότερες δεκαετίες, απλώς ανέβασαν το hype της σπηλιάς, που αποτελεί ακόμη και σήμερα το ύψιστο «urban μυστικό» της Αττικής.

Η σπηλιά του Νταβέλη: μύθος ή πραγματικότητα; | Άγνωστη Ελλάδα

Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες περαστικών για μυστηριώδεις τοπικούς στροβίλους διαμέτρου ενός μέτρου (κόκκινου, συνήθως, χρώματος), οι οποίοι δεν δικαιολογούνται αφού συμβαίνουν ακόμα και καλοκαιρινές μέρες, ενώ εκατό μέτρα πιο πέρα υπάρχει πλήρης άπνοια. Αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή υποστήριξαν ότι τα βράδια έβλεπαν παράξενα κινούμενα φώτα να μπαινοβγαίνουν στη σπηλιά.

Η σπηλιά της Πεντέλης περνάει πλέον στη σφαίρα του μυστηρίου και του παραδόξου.

Περίεργα σύμβολα Διάφορες ιστορίες κυκλοφορούν σχετικά με τα σύμβολα που είναι ζωγραφισμένα, ή χαραγμένα στους βράχους της σπηλιάς. Η πιο σημαντική ιστορία από όλες, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι μία παλάμη η οποία είναι χαραγμένη μετακινείται από σημείο σε σημείο, όσο περνάνε τα χρόνια. Η εν λόγω παλάμη, σήμερα βρίσκεται στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, περίπου 1 μέτρο ψηλότερα από το έδαφος.

Σπηλιά Νταβέλη - Το μακάβριο μυστικό που έκρυβε για χρόνια το «σπίτι» του διαβόητου λήσταρχου | in.gr

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναφερθεί από τους επισκέπτες της σπηλιάς, ότι έχει μετακινηθεί τουλάχιστον τρεις φορές. Ένα στοιχείο είναι και το γεγονός ότι εκεί υπήρχε ένας πανάρχαιος ναός του Θεού Πάνα, ενώ κατά τους Βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών που είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σ΄ όλη τη Πεντέλη, των λεγομένων “Αμώμων” απ΄ όπου και έλαβε το όνομά του.

Σήμερα, έξω από τη σπηλιά, υπάρχει ένα βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες πρωτότυπης τεχνογραφίας (13ος αι.) και το ασκητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα με μεταβυζαντινά έργα.

Τα δύο αυτά μνημεία υπέστησαν ρηγματώσεις από τα έργα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έγιναν στην περιοχή τις δεκαετίες του 1970 και 1980 (θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω). Ζημιές είχε υποστεί και το εσωτερικό του σπηλαίου. Ωστόσο, οι εκκλησίες σήμερα έχουν υποστυλωθεί και συντηρηθεί, ενώ οι τοιχογραφίες τους εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Το Σπήλαιο της Πεντέλης διέγραψε μια ενδιαφέρουσα τροχιά στον κόσμο του μυστηρίου και του παράδοξου. Από το 1977, δυστυχώς, η σπηλιά καταστράφηκε.Διάφορες εργασίες και τεχνικά έργα έκλεισαν κατά ένα μεγάλο μέρος της εισόδου με τσιμέντο.

Την αλήθεια, όπως φαίνεται, δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Ωστόσο και μόνο το γεγονός πως το εύρημα αυτό έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη μυστηριώδη σπηλιά στην οποία λέγεται πως έζησε ο πιο διαβόητος Έλληνας λήσταρχος, την καθιστά αυτομάτως εύρημα που κερδίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.

Η σπηλιά του Νταβέλη θεωρείται αρχαιολογικό μνημείο και τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Πεντέλης αλλά δεν φυλάσσεται, ομώς αξίζει κανείς να το επισκεφτεί γιατί αποτελεί σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία στην Αττική που πρέπει κανείς να κάνεις…

Εξερευνώντας το βουνό της Πεντέλης -Η σπηλιά του Νταβέλη, οι καταρράκτες, οι διαδρομές | travel.gr

Προηγούμενο άρθροΤο “American Horror Stories” επιστρέφει τον Ιούλιο
Επόμενο άρθροΟ «Έκτωρ» σε δημοπρασία
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος