Ο «Έκτωρ» σε δημοπρασία

Tο όνομά του είναι «Έκτωρ», είναι ένας δεινόσαυρος ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών και ο σκελετός του πωλήθηκε για 12 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Real-Life 'Jurassic Park' Dinosaur Fossil Sells for $12.4 Million - WSJ

Ο Έκτωρ είναι ο πιο πλήρης σκελετός Δεινόνυχου (Deinonychus antirrhopus) που έχει βρεθεί ποτέ. Ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα το 2013 και περπάτησε στη Γη περίπου 105-108 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών είναι σε «εκπληκτική κατάσταση» και περιλαμβάνει 126 οστά τα οποία έχουν επανασυντεθεί με τη βοήθεια μιας ειδικής κατασκευής.

Dinosaur Skeleton Sells for $12.4 Million at Christie's - The New York Times

Ο σκελετός αναμενόταν να πιάσει 4-6 εκατομμύρια δολάρια. Αντ’ αυτού πωλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια, μετά από πολύ έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των υποψήφιων αγοραστών.

Ο Δεινόνυχος είχε ύψος περίπου 3 μέτρα και έζησε κυρίως στην περιοχή της σημερινής βόρειας Αμερικής. Ονομάστηκε έτσι λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου, σε σχήμα δρεπανιού, όνυχα του δεύτερου δακτύλου κάθε πίσω άκρου.

Ο Δεινόνυχος μας είναι γνώριμος από τη σειρά ταινιών Jurassic Park, στις οποίες πρωταγωνίστησε ως Βελοσιράπτορας, ο μικρός αλλά ταχύτατος και πολύ θανατηφόρος δεινόσαυρος που έζησε στη Μογγολία. Οι κινηματογραφιστές διατήρησαν το όνομά του, αλλά για την απεικόνισή του δανείστηκαν στοιχεία από το μεγαλύτερο Δεινόνυχα.

Ο Έκτωρ είναι ο τρίτος πλήρης σκελετός Δεινόνυχα που έχει βρεθεί και μέχρι τη δημοπρασία βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή. Οι άλλοι δύο σκελετοί βρίσκονται σε μουσεία. Ο ένας εκτίθεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Οι σκελετοί δεινοαύρων, ιδιαίτερα εκείνων που εμφανίζονται στο Jurassic Park, είναι σε τεράστια ζήτηση και πωλούνται έναντι εντυπωσιακών ποσών. Το 2020, ένας σκελετός T. rex πουλήθηκε για 31,8 εκατομμύρια δολάρια και το 2021 ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτωπα στον κόσμο πωλήθηκε για 7,7 εκατομμύρια.

Προηγούμενο άρθροΣπήλαιο των Αμώμων ή σπηλιά του Νταβέλη
Επόμενο άρθρο” Now & Then ” : Νέας σειρά θρίλερ του Apple TV+
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.