Σαν Σήμερα Η Ελισάβετ Β' Στέφεται Βασίλισσα
Η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία . Η στέψη της Ελισάβετ Β’ ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη, έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδινο . Η Ελισάβετ Β΄ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 25 ετών, ύστερα από το θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, μέσω της ανακήρυξής της από το Συμβούλιο του Στέμματος και τα υπόλοιπα εκτελεστικά όργανα της βρετανικής μοναρχίας Η τελετή στέψης πραγματοποιήθηκε περισσότερο από ένα έτος μετά την άνοδό της στο θρόνο, λόγω της παράδοσης που απαιτεί ένα ικανό χρονικό διάστημα πένθους για τον προηγούμενο μονάρχη, πριν από την έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων.
67 χρόνια από τη Στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ: Το βαρύ στέμμα που θα της... | People & Style Ειδήσεις
Το γεγονός αυτό έδωσε επαρκή χρόνο για την προετοιμασία της τελετής. Κατά τη διάρκεια της στέψης, η Ελισάβετ πήρε τον νενομισμένο όρκο, χρίστηκε με Άγιοσ μύρο, φόρεσε τον βασιλικό χιτώνα και τα βασιλικά διάσημα και στέφθηκε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας , της Νέα Ζηλανδία, της Νότιας Αφρικής, του Πακιστάν και της Κεϋλάνης (σημερινής Σρι Λάνκα).
Το μυστικό που έκρυβαν τα παπούτσια -κόσμημα που φορούσε η βασίλισσα Ελισάβετ στη στέψη της [εικόνες] - iefimerida.gr
Εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα βασίλεια της κοινοπολιτείας και κυκλοφόρησε ένα αναμνηστικό μετάλλιο . Ήταν η πρώτη βρετανική στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά μέσα από το Αββαείο, καθώς κατά τη διάρκεια της στέψης του πατέρα της το 1937, δεν είχαν επιτραπεί τηλεοπτικές κάμερες. Η Ελισάβετ ήταν η τέταρτη και τελευταία βρετανική στέψη του 20ου αιώνα. Εκτιμάται ότι κόστισε 1,57 εκατομμύρια στερλίνες (περ. £43.427.400 σε ισοτιμία του 2019).
 
Προηγούμενο άρθροΣτο Cinobo έρχονται πέντε ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Καννών 2022
Επόμενο άρθροΗ τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα στον Πειραιά