Περιοδική έκθεση:

Στις 29 Ιουνίου 2022 εγκαινιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο η περιοδική έκθεση με τίτλο “Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.”

Έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο – «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους» | ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Την έκθεση θα εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48). Βρέθηκαν 136 ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες.

Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους - Αρχαιολογία Online

Οι πίνακες αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου του Άργους, που φυλασσόταν στον θησαυρό (θησαυροφυλάκιο) του ιερού της Αθηνάς Παλλάδος. Στην έκθεση εκτίθενται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό. Χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αιώνα π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.

Έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο – «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους» | ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Επιγραφικό Μουσείο: Τοσίτσα 1, Αθήνα, τηλ. 210 8232950
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου 2022 – 15 Ιανουαρίου 2023

Προηγούμενο άρθρο“Καλοκαίρι για παιδιά 2022” στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Επόμενο άρθροΞεκίνησε το “Urban Lovers” το μεγαλύτερο street art event της πόλης!