''Πάρκο Περιβολάκι'': Mια «όαση» για τη μικρή γειτονιά στο Κουκάκι.

Το Κουκάκι πολλά χρόνια πριν μπει στον γεωγραφικό τουριστικό χάρτη, υπήρξε μια παλιά συνοικία μεσοαστών, που έχτισαν όμορφα, νεοκλασικά δίπατα σπίτια ήδη από τον 19ο αιώνα. Αρχικά αραιοκατοικημένη, αργότερα πυκνοκτισμένη, ήταν μια γειτονιά με λίγα μαγαζιά, που εξυπηρετούσαν κυρίως τους λόκαλς, όπως κάποια ραφτάδικα, επιπλάδικα και μπακάλικα.

Ένα πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Σικελίας και Γεωργάκη Ολυμπίου. Ήταν ένα μικρό πάρκο με δέντρα, παγκάκια, χαμηλή βλάστηση και μία δεξαμενή που τα καλοκαίρια γέμιζε με νερό, πρωταγωνίστρια στα παιδικά παιχνίδια των εναπομεινάντων κατοίκων του καλοκαιριού στην πρωτεύουσα, που απολάμβαναν το πιτσίλισμα και τα μπουγέλα. Το παρκάκι ήταν αναμφισβήτητα κ με την ξεχωριστή της γοητεία.

Μια γοητεία που εξαφανίστηκε μετά την Κατοχή, παίρνοντας μαζί της κάθε τι ανθρώπινο και συντροφικό, αφήνοντάς την με μια «πέτρινη» ανάμνηση, ένα μνημείο με τα ονόματα των νεαρών που ενώθηκαν για πάντα με την τραγική θυσία τους, την ιστορία αυτού του πάρκου. Χρόνια αργότερα, το «πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης», θα γεμίσει με πρασιές, μία λίμνη και μερικά παγκάκια που γρήγορα θα παρακμάσουν λόγω της γενικότερης εγκατάλειψης.

Μέσα στο πάρκο, τοποθετήθηκαν σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, τα οποία δίνουν διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που επιθυμούν να γυμναστούν με ασφάλεια σε ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον.

Οι παρεμβάσεις στον χώρο είναι εμφανείς και σαρωτικές, χάρη στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων με τη συνδρομή της FIX Hellas που στο παρελθόν, έχει ξαναβρεθεί δίπλα σε άλλες γειτονιές, με την ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια, συντροφεύοντας τις καθημερινές στιγμές των κατοίκων και βοηθώντας να παραμείνει, αλλά και να βελτιωθεί ο θεσμός της γειτονιάς στη συνείδηση των πολιτών.

Η επιλογή του πάρκου Περιβολάκι στο Κουκάκι δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται άμεσα με την ιστορία της FIX Hellas αφού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού ΦΙΞ & πλησίον του ΕΜΣΤ, όπου ήταν οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ.

Προηγούμενο άρθροΕγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου.
Επόμενο άρθροΘερινά εργαστήρια για παιδιά : «Από τον βυθό της θάλασσας έως τον κήπο μας».
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος