Πανσέληνος Ιουλίου: Απόψε το πιο φωτεινό «Φεγγάρι του Ελαφιού» για το 2022.

Το «Φεγγάρι του Ελαφιού», η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη πανσέληνος για το 2022 θα φωτίσει τον ουρανό, απόψε, Τετάρτη 13 Ιουλίου.

artme Πανσέληνος Ιουλίου: Απόψε το πιο φωτεινό «Φεγγάρι του Ελαφιού» για το 2022.

Πρόκειται για τη τρίτη από τις τέσσερις πανσέληνους που θα λάβουν χώρα φέτος, η τέταρτη και τελευταία θα κάνει την εμφάνιση της τον Αύγουστο.

Πρόκειται για υπερπανσέληνο η οποία συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο, το πλησιέστερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, που την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Η υπερπανσέληνος που θα δούμε το βράδυ ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» και, όπως αναφέρει το περιοδικό «Space», θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 13 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη. Η φωτεινότητά του αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ.

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

artme Πανσέληνος Ιουλίου: Απόψε το πιο φωτεινό «Φεγγάρι του Ελαφιού» για το 2022.

Επικαλούμενη το ετήσιο αμερικανικό περιοδικό Almanac, που εκδίδεται συνεχώς από το 1818, η NASA αναφέρει πως η ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως ονομάζεται η Πανσέληνος του Ιουλίου προέκυψε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς Algonquin των σημερινών βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Άλλες ονομασίες του συγκεκριμένου φεγγαριού είναι η «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».

Η NASA, όπως αναφέρει το BBC, λέει ότι ο Ιούλιος σηματοδοτεί επίσης την «Πανσέληνο των Γκουρού» για τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές και τους Τζαϊνιστές – που γιορτάζεται ως μια εποχή για να καθαρίζουν το μυαλό και να τιμούν τον γκουρού ή τον πνευματικό δάσκαλο.

artme Πανσέληνος Ιουλίου: Απόψε το πιο φωτεινό «Φεγγάρι του Ελαφιού» για το 2022.

Προηγούμενο άρθροNicole Kidman: Σε ρόλο μοντέλου για τον οίκο Balenciaga.
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Η Άλωση Της Βαστίλης, Όπου Σηματοδοτεί Την Έναρξη Της Γαλλικής Επανάστασης.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.