Παγετώνας Περίτο Μορένο

Ο παγετώνας Perito Moreno (Περίτο Μορένο) βρίσκεται στην Αργεντινή, στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων στην επαρχία της Σάντα Κρουζ, και αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ο παγετώνας προσεγγίζεται από την πανέμορφη κωμόπολη του Ελ Καλαφάτε, κύριο κέντρο τουρισμού της περιοχής.

Την ονομασία του την πήρε από τον Αργεντινό εξερευνητή Francisco Moreno τον επονομαζόμενο και Perito, που σημαίνει τον “ειδικό”.

Η αρχή του βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και καταλήγει στα θερμά επίπεδα της λίμνης Αργεντινής, 180 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Ο πιο γνωστός παγετώνας του κόσμου που εκτείνεται για 50 μίλια και είναι ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο που συνεχίζει να μεγαλώνει ακόμα και σήμερα. Καθώς μεγαλώνει δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα σε μια λίμνη και έναν καταρράκτη όταν το νερό φθείρει τον πάγο δημιουργώντας ένα μοναδικό φαινόμενο.

Ο παγετώνας καθώς επεκτείνεται, συναντά την απέναντι ξηρά της χερσονήσου του Μαγγελάνου, αποκόπτοντας έτσι τον νότιο βραχίονα της λίμνης Αργεντινής, τον Braco Rico (Μπράτσο Ρίκο) από την υπόλοιπη λίμνη.

Τότε, η στάθμη του Braco Rico αρχίζει να ανυψώνεται σταδιακά, δεχόμενη τα ύδατα της λεκάνης απορροής της, φθάνοντας έως και 30 μέτρα πάνω από τη στάθμη της υπόλοιπης λίμνης.

Το μεγαλείο της φύσης στον εντυπωσιακό «μπλε» παγετώνα, Περίτο Μορένο..Χιλιάδες άνθρωποι, τουρίστες και ντόπιοι, πηγαίνουν για να θαυμάσουν από κοντά ένα θαυμαστό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, όταν τεράστιοι όγκοι πάγου αποκολλώνται από το περίφημο White Giant.

Η πλέον πρόσφατη κατάρρευση συνέβη στις 10 Μαρτίου 2016, ενώ προηγούμενες έχουν καταγραφεί το 2012, 2008, 2006, 2004.

Ο «Περίτο Μορένο» είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή νερού του κόσμου.Οι επιστήμονες λένε πως οι παγετώνες που λιώνουν θα έχουν λιγότερες συνέπειες σε σχέση με το νερό που έρχεται από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.Αλλά η μελέτη της περιοχής από το διάστημα αλλά και από κοντά θα τους βοηθήσει να παρατηρούν την κατάσταση και το πως θα επηρεαστεί το μέλλον του κόσμου.

Προηγούμενο άρθροΠέννυ Μπαλτατζή: The Maternity Issue
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Ιδρύεται Η Ζυθοποιία Άμστελ (AMSTEL)
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος