Πέννυ Μπαλτατζή: The Maternity Issue

Την Πέννυ τη γνώρισε το Αθηναϊκό κοινό με την μπάντα της σαν «Penny & The Swingin’ Cats». Μια κολεκτίβα, θα τη χαρακτήριζα εγώ, όπου επαναπροσδιόρισε την μουσική του Swing των 30’s σε καινούργια μουσικά πλαίσια και μοτίβα .

Από τότε, πέρασαν κάποια χρόνια και το κορίτσι με τα χρωματιστά ρούχα και αξεσουάρ, παντρεύτηκε, έγινε μητέρα και τώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί για άλλη μία φορά, άλλο ένα μέλος στην οικογένεια της, μιας και διανύει την δεύτερη εγκυμοσύνη της και τι πιο όμορφο, αφού το τρίτο μας τεύχος να είναι αφιερωμένο στη μητρότητα, εμείς να έχουμε εξώφυλλο μια γυναίκα που βιώνει το «θαύμα» για δεύτερη φορά .

Κυρίες και Κύριοι, η Πέννυ Μπαλτατζή …. Απολαύστε τη συζήτηση μας και μην ξεχάσετε να βάλετε σαν μουσικό χαλί τα τραγούδια της …

Πως είναι η καθημερινότητα σου ως έγκυος αλλά και με ένα μικρό παιδί;

Φέτος είχα την τύχη και την ατυχία να μη δουλεύω!Καταλαβαίνεις πως, εν μέρει ένα μεγάλο κομμάτι σε ανακουφίζει γιατί δεν κουράζεται το σώμα σου τόσο πολύ και φυλάγεσαι, αλλά ένα άλλο μεγάλο κομμάτι σου μένει ανικανοποίητο  όταν έχεις συνηθίσει να είσαι ενεργός στη δουλειά σου. Κατά τ’ άλλα περνάμε πολύ, πολύ όμορφα με τον Καρολάκο. Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης ήταν λίγο δύσκολοι, μαζί με την προσαρμογή στο σχολείο, αλλά βρήκαμε γρήγορα τα πατήματα μας και ισορροπήσαμε.Κάθε μέρα κάνουμε πολλά πράγματα για να μη σου πω για μαγειρέματα και δουλειές!!!

Τι σε κάνει σαν μαμά ευτυχισμένη και τι είναι αυτό που σε αγχώνει;

Ευτυχισμένη είμαι που βλέπω πως ο Καρολάκος είναι αυτόνομος και χαρούμενος, που έχουμε μια πολύ όμορφη και ισορροπημένη σχέση, συζητάμε για όλα.Πάω βήμα βήμα και προσπαθώ να αντεπεξέλθω κάθε φορά σε κάθε πρόκληση. Προσπαθώ να ζω κάθε στιγμή με κώδικα: «το αιώνιο τώρα» και με βοηθάει πολύ που με τον Χρήστο έχουμε ακριβώς τον ίδιο κώδικα.

Αν ρωτούσες τον μικρό Κάρολο τι κινούμενο σχέδιο είναι η μαμά του, τι πιστεύεις ότι θα απαντούσε;

Αχαχα!!! Μπορεί να έλεγε Μίννι Μάους.

Υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει, που θα ήθελες να μοιραστείς ή να αντιμετωπίσεις καθώς ο μικρός βιώνει και αυτός αλλαγές στην καθημερινότητα του, αλλά και κάποιες αλλαγές στη προσέγγιση πια της καθημερινότητας σας;

Ναι φυσικά!Σιγά σιγά «φέρνει» στο σπίτι μας εμπειρίες από το σχολείο και προσπαθώ να βρω τον τρόπο να του εξηγήσω πως πρέπει να βάζει τα όρια του όπως ακριβώς αντιδρά και με εμάς όταν κάτι δεν το θέλει.Μέσα στη κατάσταση της κοινωνικοποίησης χρειάζεται μαεστρία για να διατηρείς τις σχέσεις σε μια ήρεμια.Ο Κάρολος θέλω να τη βρει και να συνεχίσει να έχει αυτοπεποίθηση, χωρίς να χρειάζεται να χάνει την ψυχραιμία του.Όσον αφορά στο κοριτσάκι που περιμένουμε και τη μεταξύ τους σχέση, προσπαθούμε να του εξηγήσουμε την κατάσταση όσο πιο απλά μπορούμε για να μπορέσει να αντιληφθεί.Του λέμε: «Όταν θα έρθει το μωράκι μας, θα χρειάζεται αγκαλιές πολλές, αγάπη, θα τρώει από τη μανούλα αλλά σε όλα αυτά θα μας βοηθάς εσύ. Θα το κάνουμε μαζί μπανάκι και αν στην αρχή κλαίει λιγάκι, μην ανησυχείς γιατί το μωράκι μόνο έτσι ξέρει να ζητάει ότι χρειάζεται.»Πολλές φορές του δείχνω και τα δικά του βίντεο για να ταυτιστεί και να προετοιμαζόμαστε κάθε μέρα και από λίγο, με ψυχραιμία και χαμόγελο.

Πως ήταν τα συναισθήματα σου τη πρώτη φορά που έγινες μανούλα; Πόσο έτοιμη νιώθεις για το δεύτερο μωρό;

Ένιωσα πολύ δυνατή και πολύ όμορφα!Όταν όμως μπήκα πια στο σπίτι μας, ένιωσα την αλλαγή, το άγνωστο, γιατί φυσικά εγώ ήμουν μια άλλη πια. Δεν ήξερα πως να «βολευτώ» και πως να ξεκινήσω την καινούργια ζωή μου.Η πρώτη σκέψη που έκανα ήτανε: « Είμαι ικανή να το κρατήσω ζωντανό έστω για ένα 24 ώρο αυτό το πλάσμα; Σε γενικές γραμμές όμως, ήμουν πολύ χαρούμενη, με αρκετά νεύρα.Τώρα οφείλω να ομολογήσω πως νιώθω πιο ευάλωτη, πιο τρωτή, πιο ευαίσθητη.Το πρώτο πράγμα που έχω κάνει όμως είναι πως όλους μου τους προβληματισμούς και την αγωνία μου την έχω μοιραστεί με τη μαία μου που με βοηθάει πολύ στην προσπάθεια μου να σταθώ ψυχικά.

Τελικά τι τύπος μαμάς πιστεύεις ότι αντιπροσωπεύεις και τι ονειρεύεσαι για τα παιδιά σου;

Γενικά είμαι πολύ κουλ στην καθημερινότητα.Δεν πιέζω για φαγητό, προσπαθώ να του δίνω ερεθίσματα και τον αφήνω ελεύθερο. Δεν πολύ μπλέκομαι στα πόδια του και στις δουλειές του.Μου αρέσει να τον καμαρώνω από μια απόσταση επίβλεψης. Φυσικά κάποιες φορές χρειάζεται να «βάλω» και καμμία φωνή αλλά σε γενικές γραμμές λύνουμε τα θέματα μας με κουβέντα.“Τα παιδιά μου ονειρεύομαι να είναι ευτυχισμένα, αυτόνομα, γενναία και δημιουργικά!”

Τι ονειρεύεται ο Κάρολος;

Ο Κάρολος ονειρεύεται ένα σύμπαν που το διαστημόπλοιο είναι σοκολατένιο και για να μπει μέσα πρέπει να γλείψει όλη την πόρτα.“Ουρανούς με αστέρια που ανάβουν και σβήνουν όταν εκείνος σφυρίξει με τη μαγική του σφυρίχτρα.”Ένα φεγγάρι που παίζει τρομπέτα και με βοηθό τη Σελήνη ανακαλύπτουν καινούριους γαλαξίες που το νερό δεν τελειώνει ποτέ και που μπορούν να παίζουν και να μένουν βρεγμένοι για μια αιωνιότητα!

Σαν μανούλα τι θα ήθελες να μεταφέρεις σε άλλες μανούλες; Τι θα ήθελες να μοιραστείς; Τι θα συμβούλευες;

“Να ακούν το ένστικτο τους και να πηγαίνουν βήμα βήμα…Καμία μας δε γεννήθηκε με τη γνώση, αποκτάμε το χάρισμα να αισθανόμαστε.Ας κρατήσουμε τις καρδιές μας ανοιχτές στα παιδιά μας κι ας τα εμπιστευτούμε.Εκείνα μας δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο.”

Πόσο σπουδαία τελικά λέξη είναι για εσένα η μητρότητα;

“Είναι η ρολάρα της ζωής μου. Το μεγαλύτερο δημιούργημα, το μεγαλύτερο τραγούδι μου.
Κάθε μέρα λέω πως το παιδί μας είναι η δεύτερη μας ευκαιρία στη ζωή για να γίνουμε λίγο καλύτεροι ως άνθρωποι.”

Ας μιλήσουμε και για την άλλη σου ιδιότητα, το καλλιτεχνικό. Το βιογραφικό σου μεγάλο και με σπουδαίες συνεργασίες. Τι κρατάς και προχωράς και τι αφήνεις πίσω σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας σου;

“Κρατώ κάθε έμπειρια και στιγμή.
Αυτές με έφεραν εδώ που είμαι σήμερα!
Αφήνω πίσω αυτά που είναι πίσω!
Δεν κοιτάμε πίσω άλλωστε αλλά μόνο μπροστά !”

Γράφεις , παίζεις μουσική , τραγουδάς . Τι σου δίνει έμπνευση να γράψεις και τι θεωρείς πιο σημαντικό σε ένα κομμάτι; Ο στίχος ή η μουσική; Τι σε αγγίζει περισσότερο;

Μάλλον για να τα κάνω όλα ,το καθένα κάτι διαφορετικό γεμίζει και εξυπηρετεί την ψυχή μου.“Όλα έχουν τη σημαντικότητα τους”.“Έμπνευση βρίσκεις σε κάθε γωνία. Στον έρωτα, στην ελπιδα, σε ένα λουλούδι που ανθίζει, σε μια θεατρική παράσταση που θα σε συγκλονίσει, σε μια ταινία που θα σε συγκινήσει, σε ένα βλέμμα, σε μια αγκαλιά.”

Ποιά είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα; Τι σκέφτεσαι να υλοποιήσεις; Πως συνδιάζεις την μητρότητα με την δουλειά, το σπίτι, τον σύζυγο σου αλλά και πως «κρατάς» την Πέννυ;

Προσπαθώ να οργανωθώ για να ξεκινήσω από Αύγουστο δειλά δειλά!Θέλω να βγω εκεί πάνω,στη σκηνή, μου έχει λείψει η αγκαλιά με τον κόσμο, η μοιρασιά αυτή.Μαζί με τα μωρά μου και το Χρήστο μου, που είναι βράχος, θα ταξιδέψουμε και θα παίξω στις συναυλίες.Θέλω να δω πως θα μας «κρατήσουμε» σα ζευγάρι, με δυο πλέον παιδιά, καθώς μου λείπει το ζευγάρι στην σχέση μας.Όσο για την Πέννυ, πως θα την «κρατήσω»; Ακριβώς όπως τώρα είναι η Πέννυ και ελπίζοντας ότι θα παραμείνει η Πέννυ!

 

Εξώφυλλο: Πέννυ Μπαλτατζή

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Art director: Μαρία Κορινθίου

Make-up Artist: Εύα Ζαχαριάδου

Hair Stylist: Στάθης Λίτσας

Styling- Dress: Rene Atelier

Interview: Μαρία Χαρίτου

Graphic design: Μαρία Σταμπούλη

Backstage Photography: Μαριάννα Διακομανώλη             

Βοηθός Παραγωγής: Κωσταντίνος Φρίγγας

Παραγωγή: Aikor Productions

 

Προηγούμενο άρθροΔιεθνές Μουσείο Κατασκοπείας
Επόμενο άρθροΠαγετώνας Περίτο Μορένο
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.