Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Η έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη περιλαμβάνει τα μισά περίπου από τα όργανα της συλλογής που δώρισε ο Φοίβος Ανωγειανάκης στο ελληνικό δημόσιο.

Στο Μουσείο εκτίθενται όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο όχι μόνο την αισθητική και τη διακόσμησή τους αλλά κυρίως το εθνολογικό και το μουσικολογικό τους ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και θα αποτελέσουν υλικό για κινητές εκθέσεις στην επαρχία, σε σχολεία ή για περιοδικές εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - marko.gr

Πρόκειται για μια συλλογή 1.200 οργάνων από το 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας και όσα από τα όργανα δεν εκτίθενται στο μουσείο διατίθενται για το έργο ερευνητών, για την κινητή έκθεση του Μουσείου και για άλλες ειδικές εκθέσεις.

Η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλεται για να δώσει τον ήχο: α) μεμβρανόφωνα, β) αερόφωνα, γ) χορδόφωνα,       δ) ιδιόφωνα.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων / Museum of Greek Popular Musical Instruments - YouTube
Η παρουσίαση γίνεται κατά οργανολογικούς τύπους, με δίγλωσσες (ελληνικά-αγγλικά) επεξηγήσεις. Σε κάθε βιτρίνα ειδικό σύστημα ακουστικών με μουσικά παραδείγματα παρουσιάζει τον ήχο, την μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται σ’ αυτήν.

Επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν τα όργανα σε τόπο και χρόνο και να συνδεθούν με τους κατασκευαστές και τους μουσικούς που τα χρησιμοποιούν, μέσα από φωτογραφικό υλικό, προβολές διαφανειών και βίντεο που παρουσιάζουν έθιμα και τελετουργίες όπου κυριαρχεί το τρίπτυχο λόγος – μουσική – χορός.

Στο μουσείο μπορούμε να δούμε (αλλά και να ακούσουμε με ειδικό σύστημα ακουστικών που συνοδεύει κάθε βιτρίνα) τα ελληνικά μουσικά όργανα παρακολουθώντας την εξέλιξη τους στο χρόνο.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Θα δείτε όργανα που συναντάτε σπάνια, όπως ο κεμεντζές των Ελλήνων του Πόντου, η ο κεμανές των Ελλήνων της Καππαδοκίας, και άλλα πιο γνωστά όπως βιολιά και λύρες και θα ανακαλύψετε την πορεία που τα έφερε στη σημερινή τους μορφή.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα παιδικά μουσικά όργανα, δείγματα της εφευρετικότητας του ανθρώπου και της ανάγκης του να ακούσει μουσική με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κουκούτσια- σφυρίχτρες. Σύμφωνα με τον μουσικοσυνθέτη Έντγκαρ Βαρές μουσική είναι ο οργανωμένος ήχος.

Σωματείο Φίλοι του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας - Χρηματοδότηση προγράμματος - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στόχος του ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ είναι η συλλογή, συντήρηση και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και γενικά κάθε υλικού χρήσιμου για την έρευνα, μελέτη και προώθηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης. Η προώθηση της έρευνας και μελέτης σε θέματα εθνομουσικολογίας καθώς και τεκμηρίωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής.

Σωματείο Φίλοι του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας - Χρηματοδότηση προγράμματος - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Επίσης, η διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της ελληνικής λαϊκής και βυζαντινής μουσικής παράδοσης, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο με κάθε πρόσφορο μέσον, καθώς και η δημιουργία ειδικής εθνομουσικολογικής βιβλιοθήκης και απτικοακουστικού αρχείου.

Το ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ διοργανώνει επίσης μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων/ Museum of Greek Folk Musical Instruments - YouTube

Διογένους 1-3,   Αθήνα 105 56                                                                                     Τηλέφωνα: 210 3250198, 3254119, 3254129                                                              Δευτέρα- Παρασκευή 10.00 – 14.00
Είσοδος Ελεύθερη
http://www.instruments-museum.gr/products1.php?lang=1&wh=8

Προηγούμενο άρθροVenom 3: Ο Τομ Χάρντι επιβεβαίωσε την έναρξη των γυρισμάτων
Επόμενο άρθροNew single : Diddy – “Gotta Move On”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος