Η Πρέβεζα διαθέτει μία παράξενη ομορφιά, μία κρυφή γοητεία που ταξιδεύει τον επισκέπτη και τον συναρπάζει, μέσα από τις εναλλαγές του τοπίου της, αλλά και το πάντρεμα διαφορετικών εποχών και τοποθεσιών.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Πρέβεζα έχει κατακτήσει και αρκετές διακρίσεις στην Ευρώπη. Πέρσι μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον οργανισμό European Best Destinations ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη αλλά και την παραλία Μονολίθι να ξεχωρίζει σε δημοσίευμα του Forbes.
Αυτή τη φορά η διάκριση της Πρέβεζας οφείλεται στην παραλία Μονολίθι καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία με άμμο της Ευρώπης, μήκος περίπου 25 χιλιομέτρων!
Η παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα οφείλει το όνομα της σε μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή με μέγεθος 10Χ10 μέτρα περίπου.
Η ακτή Μονολίθι εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Αν είστε φυσιολάτρες και θέλετε να συνδυάσετε τις καλοκαιρινές σας βουτιές με περιπάτους ανάμεσα σε κατάφυτα δέντρα τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 km. Η ζώνη αυτή είναι Αρχαιολογική Άλφα και ουδεμία οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.
Η παραλία-κόσμημα που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Πρέβεζα. Από τις μοναδικές περιοχές στα Βαλκάνια που συνδυάζουν τόσο αρμονικά το πράσινο και το γαλάζιο. Πρόκειται για μία αμμουδιά ιδανική για τους λάτρεις της παραλίας με βότσαλο και με βαθιά κρυστάλλινα νερά.
Εκτείνεται σε μία έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, που την κάνουν να διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης αμμώδους παραλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο επισκέπτης της απολαμβάνει οπτικά είτε το βαθύ γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους, αντικρίζοντας στο βάθος τους Παξούς είτε το βαθύ πράσινο του αισθητικού δάσους (χαρακτηρισμένο από το 1977) των 660 στρεμμάτων, που προσφέρει τη δυνατότητα για μία βόλτα ευεξίας.
Σύμφωνα με την ιστορία, η ονομασία της τοποθεσίας κατά την αρχαιότητα ήταν «Κόμαρος», που σημαίνει κουμαριά και οφειλόταν στις πολλές κουμαριές που υπάρχουν ακόμη και μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας. Το σύγχρονο όνομά της, ωστόσο, η ακτή το οφείλει σε μια σειρά από παραλιακούς βράχους (μονούς λίθους) που εντοπίζονταν σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή, μεγέθους περίπου 10×10. Μέχρι και το 1943 βρίσκονταν στην περιοχή, χρονολογία κατά την οποία τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Ιταλοί στρατιώτες βομβάρδισαν το βράχο, με αποτέλεσμα την εξαφάνισή του. Σήμερα, στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα είδος υφάλου στο επίπεδο του νερού.
Οργανωμένη σε σημεία, αλλά και με μεγάλα μέρη της εντελώς ανέγγιχτα για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν την παραλία στο μεγαλείο της μακριά από τη βουή του κόσμου -ευκάλυπτοι χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους-, η ακτή διαθέτει μια χρυσαφένια απέραντη αμμουδιά, ενώ τα χαρακτηριστικά διαυγή νερά του Ιονίου δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.