Μια Μαντανία μέσα σε μια μονοκατοικία

Στην Αγίου Δημητρίου θα συναντήσεις ένα κίτρινο κτίριο με μπλε παραθυρόφυλλα και τη νοσταλγική αρχιτεκτονική που κουβαλούν οι μονοκατοικίες του ’60. Κάποτε ήταν σπίτι. Αργότερα έγινε καφενείο, μετά συνεργείο αυτοκινήτων. Σήμερα είναι η Μαντανία ή Μπαντανία που πάει να πει «μάλλινη κουβέρτα», και είναι λέξη που ακούγεται σε πολλά χωριά της Ελλάδας. Εύστοχη ονομασία για αυτό το μαγαζί στη Δάφνη που «σκεπάζει» κάτω από τη στέγη του σχεδόν ολόκληρη τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Mαντανία: Μια μονοκατοικία του '60 μεταμορφώθηκε σε ένα all day cafe που  τιμά τον ελληνικό πολιτισμό | BOVARY

Η Μαντανία άνοιξε πριν από δύο χρόνια από μια παρέα νέων παιδιών. Όλοι τους μεγαλωμένοι στην περιοχή που θέλανε πολύ να κάνουν κάτι δικό τους εδώ. Η ιδέα ήταν ένα bar-μεζεδοπωλείο που να τους χωράει όλους και πραγματικά, το έχουνε πετύχει. Σάββατο μεσημέρι, ένα ζευγάρι γύρω στα 20 απολαμβάνει το brunch του, ενώ απέναντι μια παρέα 60αρηδων έχει έρθει για μεζεδάκια και τσίπουρα.

Madania - Gault & Millau

Σε αυτήν την τρομερή αυλή, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά: τα κουτιά από μελίσσια που εκτελούν χρέη σκαμπό, οι παλιές αφίσες του ΕΟΤ που ομορφαίνουν τους τοίχους, οι γλάστρες με τους βασιλικούς σε κάθε σκαλί τις στριφογυριστής σκάλας, το πιστό αντίγραφο ενός παλιού περιπτέρου σε μια άκρη, τα τραπέζια-κορνίζες που φιλοξενούν πίνακες ελλήνων ζωγράφων. Όπου κι αν κοιτάξεις θα βρεις ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας να αναβιώνει κάποια περασμένη, ρομαντική δεκαετία…

Επτά καφέ στην Αθήνα για να διαβάσετε ή να δουλέψετε με το λάπτοπ σας |  travel.gr

Ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος διακοσμημένος με καθαρά ελληνικά στοιχεία, όπως πίνακες σημαντικών Ελλήνων προσωπικοτήτων, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει τις βιομηχανικές επιρροές.

Το μαγαζί λειτουργεί από νωρίς το πρωί με ένα ενημερωμένο espresso bar που θα παραγγείλεις από τον καφέ σου μέχρι ζεστά αφεψήματα, ενώ αργά το βράδυ μπορείς να απολαύσεις premium ποτά και cocktails!Μπορείς να βρεις και προτάσεις για φαγητό κάθε ώρα της ημέρας, ενώ όλα τα πιάτα μπορούν να προσαρμοστούν και σε vegan -αρκεί να το ζητήσετε.

Δέκα cafe στην Αθήνα για να δουλέψεις από το laptop σου (και έχουν  εξωτερικούς χώρους) | It's Possible

Αν είσαι καλά διαβασμένος, θα παρατηρήσεις πως μπροστά σου ξετυλίγεται όλη η νεότερη ιστορία της χώρας, κι εσύ μπορείς να περιηγείσαι στον χρόνο με την ίδια ευκολία που περιφέρεσαι στον χώρο.

Διεύθυνση:Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 17 και Ηροδότου,17343                                    Τηλέφωνο: 21 09715598

 

 

Προηγούμενο άρθροΟι Δίδυμοι Καταρράκτες της Άρτας
Επόμενο άρθροΞεκινά η 16η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος