Οι Δίδυμοι Καταρράκτες της Άρτας

Αν ένα στοιχείο χαρακτηρίζει την Ήπειρο, αυτό σίγουρα είναι η ποικιλομορφία των τοπίων της, στο καθένα από τα οποία όλοι μπορούν να βρουν αυτό που πραγματικά αναζητάνε. Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι που προκαλούν δέος, αλπικές λίμνες που δύσκολα συναντά κανείς αλλού, ποτάμια με ενδιαφέρουσες ιστορίες και θρύλους να τα ακολουθούν και φυσικά τα αμέτρητα γραφικά και κουκλίστικα χωριουδάκια, που την έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα.

Ο Καταρράκτης Αρτας είναι ένα ονειρικό χωριό που βρίσκετε σε υψόμετρο 800μ. στην αγκαλιά των Τζουμέρκων κάτω απο αλπικές κορυφές.
Το χωριό πήρε το όνομα του απο τους δύο εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες ύψους 100 μέτρων περίπου, που γκρεμίζονται απο τις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων με μια απίστευτη ορμή, όπου ο επισκέπτης όταν τους δεί και τους ακούσει απο κοντά, θα του προκαλέσουν δέος και θα συνειδητοποιήσει ποσο μικρός είναι, μπροστά στα θαύματα τις φύσης .

kataraktis_artas.jpg1
Στο χωριό εκτός απο τους καταρράκτες μπορεί να επισκεφτεί και το βυζαντινού ρυθμού μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που ιδρύθηκε το 1730 και ανακαινίστηκε 1827. Απέριττος χορός προσευχής, υποβλητικής κατ άνοιξης και χάρης. Στο Ναο θα μπορέσει να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο ιερό τέμπλο, έργο Καλαρρυτινών μαστόρων .Έξω απο το μοναστήρι είναι το παλιό υδραγωγείο (καμάρες) και το αλώνι της Αγιάς Αικατερίνης.

kataraktis_artas.jpg4
Στα δύο άκρα του χωριού βορειοανατολικά και βορειοδυτικά βρίσκονται δύο παραδοσιακοί νερόμυλοι ιστορικά διατηρητέα κτίσματα , όπου οι κάτοικοι του χωριού την προβιομηχανική εποχή εκμεταλλεύονταν την δύναμη του νερού προς ώφελος τους.Στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης θα μπορέσει να περπατήσει στα λιθόστρωτα γύρω απο την όμορφη πλατεία,να δεί τον Ιερό Ναο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να ξεδιψάσει στην κεντρική παραδοσιακή βρύση της πλατείας με τις τέσσερις λεοντοκεφαλές όπου τρέχουν με το γάργαρο νερό τους.

Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών, λοιπόν, δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες προσφέρουν στον επισκέπτη της ευρύτερης περιοχής ένα μοναδικό θέαμα, που δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί κάπου αλλού.

Αρχείο:Καταρράκτης Άρτας.jpg - Βικιπαίδεια

Οι δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες συναντώνται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων. Κατεβάζουν ορμητικά τα νερά τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατά την διάρκεια του χειμώνα και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μπορεί και να παγώσουν, και πρόκειται για τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας.

Τα παιχνίδια και οι χρωματισμοί της φύσης προσθέτουν στο τοπίο τη δική τους γοητεία, καθώς τα νερά είναι πολλά και επιβλητικά, η αίσθηση της δύναμης κάτω από αυτό το θέαμα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας.

Dimitris on Twitter: "Τζουμέρκα. Πανέμορφα.. Την Καλημέρα μου... (Καταρράκτης Άρτας). https://t.co/Mv80DKMu2U" / Twitter

Στην περιοχή των καταρρακτών έχει δημιουργηθεί πλακόστρωτη διαδρομή και γεφυράκια και έτσι η προσέγγιση είναι πολύ εύκοληΗ περιοχή αποτελεί προορισμό και για τους λάτρεις της αναρρίχησης, με διαδρομές να έχουν ανοιχτεί στο σημείο ακριβώς που πέφτει το νερό.

Προηγούμενο άρθροΕντυπωσιακό οκτασέλιδο αφιέρωμα του φινλανδικού HAAT για την Νάξο
Επόμενο άρθροΜια Μαντανία μέσα σε μια μονοκατοικία
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος