Λίμνη Βουλιαγμένης η Ζωστήρ

Πρόκειται για τη γνωστότερη λίμνη της Αττικής και αποτελεί ένα από τα πιο απόκοσμα και μαγικά συνάμα τοπία της Αθήνας σε κοντινή απόσταση από την ελληνική πρωτεύουσα.

Η λίμνη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται μέσα σε μια ελλειψοειδή κοιλότητα με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων.Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές.

Πώς πήρε το όνομά της η Λίμνη Βουλιαγμένης - Alimos Online

Το μυστήριο της λίμνης της Βουλιαγμένης ξεκινά ακόμα και από το όνομά της, καθώς ονομάστηκε έτσι όταν η κορυφή του σπηλαίου κατακρημνίστηκε. Χρονολογικά η δημιουργία της τοποθετείται στο 2000 π.Χ. και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στις διηγήσεις του Παυσανία. Τότε επονομαζόταν ως «Ζωστήρ» και κατείχε ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδέεται με τον μύθο της Λητούς και τη γέννηση των θεϊκών διδύμων, Απόλλωνα και Άρτεμιδος. Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι καθώς στην προσπάθειά της εγκύου Λητούς να  ξεφύγει από την οργή της θεάς Ήρας και πιστεύοντας ότι είχε έρθει η ώρα να γεννήσει, έβγαλε τη ζώνη της και την πέταξε στην περιοχή.

Η Λίμνη των ήχων". Στο μοναδικό περιβάλλον της Λίμνης Βουλιαγμένης συναυλίες κλασικής μουσικής (foto) - Attica Coast.gr

Έκτοτε, η λίμνη της Βουλιαγμένης κατέχει μια ακαταμάχητη μαγεία και μια μυστηριώδη ενέργεια. Ίσως το σπήλαιο που δεσπόζει στο μεγαλύτερο μέρος της λίμνης, ίσως το ανεξερεύνητο βάθος της ή ακόμα καλύτερα, τα ισχυρά ρεύματά της να είναι υπαίτια του θρύλου της λίμνης, αλλά και της νεράιδας που κατοικεί στα βάθη της και καραδοκεί τους νεαρούς δύτες. Έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 8 δύτες στην απόπειρα να εξερευνήσουν τη μυστηριώδη λίμνη, ενώ το μυστήριο και το φανταστικό μεγεθύνεται καθώς έχει απογορευτεί από το 1995 η είσοδος στη σπηλιά.Επίσης, η πολυθρύλητη λίμνη της Βουλιαγμένης ενισχύει τον μύθο της, έχοντας τη μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου, με μήκος 800 μέτρα και με ένα ιδιαίτερα δύσκολο και ανεξερεύνητο δίκτυο λαβυρίνθων.

Λίμνη Βουλιαγμένης - Βουτιά στον θρύλο | UrbanLife.gr

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη της Αττικής. Εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Στην λίμνη ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης, το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει αποκλειστικά στη συγκεκριμένη λίμνη.Στη λίμνη, επίσης, έχουν βρεθεί άλλα δύο είδη διθύρων, τα Abra ovata και Cerastoderma glaucum.Το C. glaucum μπορεί να καθαρίζει μεγάλο όγκο νερού από μικρόβια.Επίσης στη λίμνη ζει το είδος ψαριού Garra rufa.

H Λίμνη Βουλιαγμένης προχωρά σε απολύμανση των εγκαταστάσεων...

 

Στη λίμνη Βουλιαγμένης έχει βρεθεί επίσης το είδος γωβιού Millerigobius macrocephalus, το οποίο παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στις ρηχές περιοχές της λίμνης. Η ανίχνευσή του στη λίμνη αποτελεί την πρώτη φορά που το συγκεκριμένο είδος ψαριού έχει εντοπιστεί σε ένα σώμα νερού που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα καθώς και τη πρώτη φορά που βρίσκεται σε υφάλμυρες συνθήκες.

Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.Η κολύμβηση στη λίμνη γίνεται έναντι αντιτίμου και στη λίμνη υπάρχει εστιατόριο-μπαρ.

Προηγούμενο άρθροΝέο Βιβλίο: Άντι Τουομαινεν- ” Παράγων Λαγός “
Επόμενο άρθροNew album : Van Morrison “What’s It Gonna Take?”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος