Στη Ζιμπάμπουε ξεκίνησε η μετακίνηση περισσοτέρων από 2.500 άγριων ζώων, από ένα καταφύγιο στα νότια, σε άλλα στον βορρά της χώρας, προκειμένου να σωθούν από την ξηρασία, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή, ξεπερνώντας τη λαθροθηρία.
Περίπου 400 ελέφαντες, 2.000 ιμπάλα (είδος αντιλόπης), 70 καμηλοπαρδάλεις, 50 βουβάλια, 50 γκνου, 50 ζέβρες και 10 λιοντάρια είναι ανάμεσα στα ζώα που μεταφέρονται από το Save Valley Conservancy σε τρία καταφύγια στα βόρεια, σε μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες αιχμαλώτισης και μετεγκατάστασης ζώων στη νότια Αφρική.
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, τα ζώα μεταφέρονται σε περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ζαμβέζη, προκειμένου να ξαναδημιουργηθούν οι πληθυσμοί άγριων ζώων εκεί.
Είναι η πρώτη φορά έπειτα από έξι δεκαετίες που η Ζιμπάμπουε ξεκινά μια τέτοια μαζική εσωτερική μετακίνηση άγριων ζώων. Από το 1958 έως το 1964, στην τότε Ροδεσία, περισσότερα από 5.000 ζώα μεταφέρθηκαν για να σωθούν από την άνοδο της στάθμης του νερού. Με την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Ζαμβέζη δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, η Καρίμπα.
Τώρα, η έλλειψη του νερού κατέστησε αναγκαία τη μεταφορά των άγριων ζώων, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, δήλωσε ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος των Εθνικών Πάρκων και της Διαχείρισης Άγριων Ζώων της Ζιμπάμπουε.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα άγρια ζώα δεν περιορίζονται στη Ζιμπάμπουε. Σε όλη την Αφρική, εθνικά πάρκα που φιλοξενούν μυριάδες είδη απειλούνται από το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά και από νέα έργα υποδομών. Ειδικοί λένε ότι η ξηρασία απειλεί σοβαρά είδη όπως ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις και αντιλόπες, καθώς μειώνει τη διαθέσιμη τροφή.