Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα | ΠΙΟΠ

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα:  βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann,  καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Έτσι, το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα «λειτουργεί» ξανά, ζωντανεύοντας όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων, την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Η γνωριμία σας με την πλινθοκεραμοποιία γίνεται πιο άμεση με τις μακέτες και το πλούσιο εποπτικό υλικό που διαθέτει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια.Μπορούν να μπουν μέσα στην κάμινο Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικόν στο είδος του στην Ελλάδα.

ΒΙ.Δ.Α. - ΒΙομηχανικά Δελτία Απογραφής: Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Χτίζοντας τούβλα και κεραμίδια», όπου τα παιδιά παίζουν με μικρογραφίες των μηχανημάτων του εργοστασίου.

Νότια Πύλη, 38334, Βόλος                                                                                            ΤΗΛ: 2421029844

 

Προηγούμενο άρθροΚλιματική Αλλαγή : μετακίνηση 2.500 άγριων ζώων
Επόμενο άρθροΔΥΠΑ: Επιχορήγηση επιχειρήσεων για 10.000 νέες θέσεις εργασίας
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος