Αυτή τη χρονιά, η Τελετή Έναρξης του 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, και ως εναρκτήρια ταινία της διοργάνωσης επιλέχθηκε το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου, με τίτλο «Τραγωδία του Αιγαίου».

Η Μικρασιατική καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Επέφερε βαθιές τομές εντός της ελληνικής κοινωνίας σε οικονομικό, πολιτικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο.

Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest μας καλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Μέσα από το αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή θα ξαναφέρουμε στη μνήμη μας όλα όσα χάθηκαν στον χρόνο αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας.

Συγκινητικές διηγήσεις, σπάνιο αρχειακό υλικό, γνώριμοι τόποι, χαμένες πατρίδες που μένουν αλησμόνητες, ξαναζωντανεύουν μέσα από την οθόνη προβολής και αφηγούνται την ιστορία τους, σε μια προσπάθεια συμβολής στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ως εναρκτήρια ταινία επιλέχθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου «Τραγωδία του Αιγαίου».

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Βασίλης Μάρος συνθέτει κινηματογραφημένα ντοκουμέντα και επίκαιρα και παρουσιάζει της σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Σε αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, η αφήγηση ξεκινά από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και μέσα από τις κινηματογραφικές καταγραφές της κάθε εποχής, ακολουθούμε το νήμα που διατρέχει τα γεγονότα για να καταλήξει στην Αθήνα και τα Δεκεμβριανά.

«Προτιμώ να μην μιλάω. Ό,τι έχω να πω, θέλω να το δείχνω με το φακό»,
συνήθιζε να λέει ο ίδιος και εμπράκτως αποδείκνυε πως έβλεπε τον κόσμο με ένα άλλο μάτι, το «τρίτο» μάτι,
όπως συνήθιζε να λέει, αυτό της κινηματογραφικής κάμερας.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Αθηναίων: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά της Κιβωτού θα είναι καλά και ασφαλή»
Επόμενο άρθροΑκρόαση για το νέο έργο του Δημήτρη Αθανίτη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος