Eικονογραφημένα Βιβλία Γνώσεων για παιδιά

Λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων και οι τάξεις γεμίσουν με χαρούμενα ηλιοκαμένα πρόσωπα, κάποια προσεκτικά επιλεγμένα παιδικά βιβλία μπορούν να εισάγουν τα παιδιά στη σχολική ατμόσφαιρα, και την εκπαιδευτική διαδικασία με διασκεδαστικό και απολαυστικό τρόπο.

Ακτίβιτι μπουκ για παιδιά | Εκδόσεις Διόπτρα

«Υποψήφιο για το Βραβεία Βιβλίου Public 2022, στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία». Από ποια σημεία του κόσμου μάς ήρθαν τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας; Γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο χρώμα δέρματος; Ποια σημαία έχει πάνω της ένα λιοντάρι που κρατάει ένα σπαθί;

Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα λυθούν με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, μέσα από ιστορίες, κουίζ, ζωγραφιές, κρυπτόλεξα. Σημαίες, αναγνώριση χώρας ή άλλου ορόσημου στον χάρτη ή με βάση κάποιο χαρακτηριστικό, συμπλήρωση λέξεων, δημιουργική έκφραση (π.χ. φτιάξε το δικό σου νησί), αναγραμματισμοί, χρωματισμοί και μερικές ακόμα ασκήσεις περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Κάπως έτσι τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν μικρές και μεγάλες χώρες, ένα νησί φτιαγμένο από σκουπίδια, τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Γαλλία, το μέρος όπου πέφτουν οι περισσότεροι κεραυνοί στον πλανήτη, ότι τα γυαλιά ηλίου φτιάχτηκαν από τους Ινουίτ και τους Γιούπικ στον Βόρειο Πόλο.

Το βιβλίο δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την online κοινότητα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς. Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, με σκοπό να κάνει μικρούς και μεγάλους να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική αντίληψη για τον μαγικό μας πλανήτη.

Για παιδιά 6-9 ετών

Μαθαίνω την αλφαβήτα στο Πι και Φι | Εκδόσεις Μίνωας

Ένα βιβλίο που θα εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των γραμμάτων γρήγορα, άμεσα και διασκεδαστικά, στο πι και φι. Τα παιδιά μαθαίνουν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας μόνα τους: γράφουν με την ορθή φορά, ζωγραφίζουν και ακονίζουν το μυαλό. Πρώτα παρατηρούν, μετά σκέπτονται και στο τέλος απαντούν. Έτσι καλλιεργούν την παρατηρητικότητα, τη σκέψη, τη φαντασία, την αυτοπεποίθηση, την πρωτοβουλία, την αυτοεκτίμηση, το ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσεων.

Και όλα αυτά τα καταφέρνουν χωρίς τη βοήθεια κάποιου ενήλικα. Η νέα πρωτοποριακή αυτή μέθοδος από την εκπαιδευτικό Ελευθερία Βαρελά δεν περιλαμβάνει καμία λέξη, καμία εκφώνηση. Τα παιδιά με μυαλό και φαντασία αυτενεργούν, συμπληρώνοντας τις δραστηριότητες του βιβλίου χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουν τον γονιό ή τον εκπαιδευτικό.

Συγγραφέας: Βαρελά Ελευθερία

Για παιδιά 4+

Χάρτες | Εκδόσεις Πατάκης

Ένα βιβλίο που θα ταξιδέψει τα παιδιά με τις σελίδες του να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Θα γνωρίσουν νέους τόπους και συνήθειες, γκέιζερ στην Ισλανδία, καραβάνια στην έρημο της Αιγύπτου αλλά και τις πόλεις των Μάγια στο Μεξικό. Στην Αγγλία θα παίξουν κρίκετ και στην Ινδία θα μάθουν πολλά για τις θεραπευτικές ιδιότητες της γιόγκα. Στην Αυστραλία θα εντυπωσιαστούν από τους πλατύποδες, στη Φινλανδία θα μαγευτούν από τις πολικές νύχτες, στη Μαδαγασκάρη από τα πελώρια μπαομπάμπ, ενώ στην Ελλάδα θα γνωρίσουν την Καρέτα-Καρέτα στο νότιο Ιόνιο, την αρκούδα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ θα εντυπωσιαστούν από τον ανεμόμυλο στη Μύκονο.

Πενήντα εννέα μεγάλοι χάρτες θα τους ταξιδέψουν σε πενήντα χώρες και έξι ηπείρους. Οι χάρτες περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με περιεκτικό τρόπο, προσφέροντας έτσι μια πρώτης τάξεως πρώτη επαφή με τις χώρες του κόσμου. Πρόκειται δηλαδή για ένα περιεκτικό μάθημα ιστορίας και πολιτισμού, και κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του θα συγκρατήσει τις ανάλογες πληροφορίες.

Συγγραφείς: Αλεξάντρα Μιζελίνσκα – Ντάνιελ Μιζελίνσκι

Για παιδιά 3+

Μαθαίνω τον κόσμο | Εκδόσεις Σαββάλας

Με αυτό το πολύχρωμο και διασκεδαστικό βιβλίο τα παιδιά θα μάθουν καινούριες λέξεις για το σχολείο, το αγρόκτημα, τον κόσμο γύρω τους. Κάθε σελίδα κρύβει διαδραστικά παράθυρα, προσκαλώντας τα παιδιά να τα ανοίξουν και να ανακαλύψουν τις κρυμμένες εκπλήξεις.
Ένα βιβλίο που θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, αλλά κυρίως στη διασκέδασή τους μέσα από την αναγνώριση των εικόνων και το αίσθημα της έκπληξης.

Για παιδιά 3+

100 απλές δραστηριότητες STEAM για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Με αυτό το βιβλίο και τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει, τα παιδιά δεν θα βαρεθούν ποτέ. Αρκεί να επιλέξουν ένα από τα παιχνίδια, και τα πειράματα που περιλαμβάνει, να συγκεντρώνουν τα υλικά και τότε όλα θα γίνουν εύκολα. Απίθανα πειράµατα, όπως τα Σύννεφα Βροχής ή τις Λάµπες Λάβας, αλλά και απολαυστικά μαθηματικά µε τα νόστιµα Μπισκοτένια Κλάσµατα.

Τα παιδιά μπορούν εύκολα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους µε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως το Μαρµάρινο Χαρτί ή τα Ζουζουνοτερατάκια, να αποκτήσουν τις πρώτες γνώσεις στη χηµεία, τη φυσική, τον προγραμματισμό, την ανάμειξη χρωμάτων και πολλά ακόμα, και να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συνεργασίας. Γεμάτο δραστηριότητες που χρησιμοποιούν απλά, καθημερινά αντικείμενα και απαιτούν λίγη επίβλεψη, το βιβλίο 100 απλές δραστηριότητες STEAM είναι ο απόλυτος οδηγός για χαρούμενες και δημιουργικές ημέρες.

Ένα πρωτότυπο βιβλίο με φανταστικές δραστηριότητες και πειράματα STEAM για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση των σταδίων υλοποίησης κάθε δραστηριότητας.

Οι δραστηριότητες, που υλοποιούνται με απλά υλικά, χωρίζονται ανά κατηγορία (επιστήμη, τεχνολογία, μαθηματικά, μηχανική, τέχνες), αλλά περιέχει και δραστηριότητες ανά εποχή.

Συγγραφέας: Andrea Scalzo Yi

Για παιδιά 3+

Προηγούμενο άρθροΚΠΙΣΝ: Social Ballroom Festival
Επόμενο άρθροΚλιματική Αλλαγή : μετακίνηση 2.500 άγριων ζώων