Κάλλιο : Το χωριό που βυθίστηκε για να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Αθήνας

Η Ελλάδα μας έχει τόσα μέρη που για τον πολύ κόσμο παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα. Ένα από αυτά το ανακάλυψα κι εγώ πρόσφατα και δεν είναι άλλο από ένα χωριό στη Φωκίδα. Το Κάλλιο λοιπόν κρύβει ένα μυστικό καθώς είναι το βυθισμένο χωριό κάτω από το νερό. Το τοπίο θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από σκηνή ταινίας τρόμου.

 Κάλλιο: Το χωριό φάντασμα που χάθηκε στη λίμνη

Πρόκειται για ένα χωριό του νομού Φωκίδας του δήμου Λιδωρικίου. Το χωριό βρισκόταν αρχικά στον χώρο, στον οποίο δημιουργήθηκε το 1980 η τεχνητή λίμνη που προέκυψε από τη κατασκευή του φράγματος του Μόρνου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε άλλη θέση, πάνω από τις όχθες της λίμνης, ενώ ο παλιός οικισμός καλύφθηκε από τα νερά της λίμνης.

Ορεινή Δωρίδα: Κάλλιο (Βελούχι)

Το φράγμα του Μόρνου ολοκληρώθηκε το 1979 για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης του νομού Αττικής και μετά την κατασκευή του δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη. Στα νερά της καταποντίστηκε την Πρωτοχρονιά του 1980 το χωριό Κάλλιο και εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1989, εξαιτίας της λειψυδρίας. Έκτοτε έχει φανερωθεί άλλες τρεις φορές.

Kάλλιο, το χωριό που βυθίστηκε για να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Αθήνας. Εκεί βρισκόταν η αρχαία Καλλίπολις που καταστράφηκε από τους Γαλάτες

Ωστόσο, μια απόκοσμη σκηνή διαδραματίζεται κάθε φορά που η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει λόγω ξηρασίας, αφού αποκαλύπτεται αργά μέρος του παλιού χωριού.Κάθε φορά που η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει λόγω ξηρασίας, αναδύεται μέσα από τα νερά, σαν φάντασμα, ένα μέρος του χωριού! Οι πέτρινοι τοίχοι των σπιτιών όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που είναι από το 2007, έχουν καλυφθεί από πλάσματα του νερού! Μόλις ανεβεί πάλι η στάθμη του νερού, το χωριό χάνεται στο βυθό.

Κάλλιο - Το χωριό της Φωκίδας που... χάθηκε κάτω από το νερό! (φωτο) | Patras Events

Μέχρι το 1916 το Κάλλιο ονομαζόταν Βελούχοβο, ενώ η νέα ονομασία του προέρχεται από την παρακείμενη αρχαία πόλη Καλλίπολη. Το Κάλλιον ή αρχαία Καλλίπολις βρισκόταν κοντά στο Λιδωρίκι, εκεί όπου αργότερα χτίστηκε το κάστρο του Βελούχοβου, και αναφορές για αυτό υπάρχουν τόσο από τον Θουκυδίδη όσο και τον Παυσανία.

οικισμός κάλλιο

Ο καθηγητής Π. Θέμελης, μετά από ανασκαφές που έκανε με την ομάδα του, ανακάλυψε δημόσια κτίσματα της πόλης, νεκροταφεία, ιερά, το θέατρο αλλά και τον οχυρωματικό περίβολο. Όλα αυτά, μαζί με τα απομεινάρια του σύγχρονου χωριού, βρίσκονται σήμερα κάτω από το νερό.

Κάλλιο, η απίστευτη ιστορία του βυθισμένου χωριού - thesekdromi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΑκρόαση για την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν»
Επόμενο άρθροΠώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος