Το εθνικό πάρκο της Zhangye είναι γεμάτο πολύχρωμα βουνά που ονομάζονται Danxia. Στρωματοποιημένοι βράχοι έχουν δημιουργήσει αυτούς τους μοναδικούς σουρεαλιστικούς σχηματισμούς, που έχουν πάρει διάφορα σχήματα εξαιτίας των βροχών και των ανέμων.
Ένα παραμυθένιο τοπίο βγαλμένο από όνειρο σχηματίζουν τα βουνά στο Γεωλογικό πάρκο στην επαρχίαΓκανσούτης Κίνας. Με τις χρωματιστές πινελιές να δεσπόζουν πάνω στις κορυφές τους και να ξεπροβάλλουν μέσα από την ομίχλη και τα σύννεφα, θαρρείς και βλέπεις έναν πίνακα ζωγραφικής που πυροδοτεί στον «θεατή» του συναισθήματα όμοια με την πανδαισία των χρωμάτων του.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους πρόκειται για ένα φαινόμενο που πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα 24 εκατομμυρίων χρόνων, ενώ οφείλεται στη διάβρωση του κόκκινου ψαμμίτη και άλλων ορυκτών από την οποία και σχηματίστηκαν σταδιακά οι απομονωμένες κορυφές και οι απότομες πλαγιές. Σε αυτές τις γεωλογικές συνθήκες ήρθαν να προστεθούν οι καιρικές, με το κλίμα της ερήμου και τη διάβρωση από τον άνεμο και το νερό να δημιουργούν μία χρωματική «παλέτα».
Επίσης, οι επιστήμονες συνδέουν τα χρώματα με τις κινήσεις του φλοιού της Γης, προσδίδοντας στα στρώματα των πετρωμάτων ποικίλες αποχρώσεις, σχέδια και μεγέθη. Επομένως, ο σχηματισμός του ενός στρώματος μετά το άλλο έδωσε στην περιοχή τη σημερινή της μορφή. Η εικόνα δίνει την εντύπωση πως λωρίδες χρωμάτων έχουν ενωθεί όλες μαζί, με το τοπίο να συνιστά, παγκοσμίως, το σπουδαιότερο παράδειγμα συγκέντρωσης χρωστικών ουσιών πάνω σε φυσική πέτρα.
Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δράση των ίδιων τεκτονικών πλακών που ευθύνονται και για τη δημιουργία τμημάτων των βουνών των Ιμαλαϊων.
Οι επιστημονικές εξηγήσεις, όμως, αδυνατούν να θέσουν όρια στο «εξωπραγματικό», που αντικρίζει το ανθρώπινο μάτι, το οποίο στο θέαμα των χρωματικών σχημάτων, όπως τα κάστρα, τους κώνους, τους πύργους, τις ανθρώπινες μορφές, τα πουλιά και τα ζώα, μεταφέρεταιι σε έναν παράλληλο αθέατο κόσμο με διαφορετικούς κανόνες και ξεχωριστή ομορφιά.Έναν κόσμο που επικρατεί το παιχνίδισμα των χρωμάτων και η ζωντάνια.
Σήμερα, η περιοχή έχει αναδειχθεί σε ένα τεράστιο τουριστικό αξιοθέατο, με έξι από τα τοπία της να περιλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το πάρκο είναι αυτή μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, με το «πάντρεμα» του ήλιου και της λιγοστής βροχής να δημιουργούν τις ιδανικές καιρικές συνθήκες που έρχονται να απογειώσουν την μαγεία του.
Τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει το πάρκο ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Κίνας.