Λειτουργεί και πάλι το τρενάκι στο Φαράγγι Αγγίτη με τους πρώτους επιβάτες του να είναι παιδιά γυμνασίου από το δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, ηλικίας από 13 έως και 15 χρόνων.
Έπειτα από 7 χρόνια απουσίας το τρενάκι το οποίο επέλεξαν περισσότεροι από 20.000 Έλληνες και ξένοι (2009 – 2014) για να περιηγηθούν στην περιοχή, επέστρεψε και πάλι για να κάνει το ίδιο δρομολόγιο.
Το Σάββατο 14 Μαϊου ξεκινά το τρενάκι στο Φαράγγι Αγγίτη, με τη μαγευτική διαδρομή του προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για να επισκεφθεί κανείς την πανέμορφη περιοχή των Σερρών.
Εκπρόσωποι σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων και όχι μόνο, από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λήμνο, Καλαμάτα, Πάτρα, Βόλο, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Ρέθυμνο, έχουν ήδη κάνει την κράτησή τους για το επόμενο διάστημα.
Για την έναρξη των δρομολογίων του τρένου, πριν από τρεις εβδομάδες είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα στον ΕΟΤ, ο οποίος χθες το πρωί «άναψε το πράσινο φως». Με δεδομένο ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί μπάρες σε όλη τη διαδρομή που θα κινείται το τρένο και την ανισόπεδη φυλασσόμενη διάβαση, έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στη φύση με απόλυτη ασφάλεια.
Με αφετηρία το Σπήλαιο Αλιστράτης, το τρενάκι για μία ώρα θα διανύει ενάμισι χιλιόμετρο και θα περνά μέσα από τις προϊστορικές βραχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν σκηνές ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και διάφορα ζώα μιας μακρινής εποχής, πριν από περίπου 2500 χρόνια.
Το τρένο, θα τερματίζει και πάλι στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, περνώντας μέσα από μια μαγευτικής φυσικής ομορφιάς διαδρομή στο Φαράγγι του Αγγίτη, που είναι παραπόταμος του ποταμού Στρυμόνα, έχει μήκος οκτώ χιλιόμετρα και βάθος 80-100 μέτρα. Ο επισκέπτης εκτός από τις ομορφιές του ποταμού, θα μπορεί να θαυμάσει την χλωρίδα και πανίδα, που είναι από τις πιο σπάνιες και έτσι αν οι επιβάτες είναι τυχεροί, ίσως και να συναντήσουν-μεταξύ άλλων- αετούς, γεράκια, ερωδιούς και στακτοτσικνιαδες, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Σπηλαίου Αλιστράτης.
Μετά τη βόλτα με το τρενάκι, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Σπήλαιο Αλιστράτης, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να ξεναγηθούν από το ρομπότ Περσεφόνη, που μπορεί να μιλά σε 33 γλώσσες και σε αρχαία Ελληνικά.
Η «Περσεφόνη» αποτελεί το ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στο Σπήλαιο Αλιστράτης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Interreg και το διακριτικό τίτλο i-cave. «Το καλοκαίρι μου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα μια ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ρομπότ, ζητώντας μου πληροφορίες για την Περσεφόνη», τόνισε με ενθουσιασμό ο κ. Καρτάλης, προσθέτοντας «επί 17 χρόνια είχα την ιδέα και προσπαθούσα να την εντάξω σε κάποιο πρόγραμμα. Χαίρομαι που δεν κατέθεσα τα όπλα και είμαι ενθουσιασμένος που το Σπήλαιο Αλιστράτης πέτυχε παγκόσμια πρωτοτυπία και καινοτομία».
ΤΗΛ. 2324082045 Εmail: info@alistraticave.gr