23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Τρεις μέρες αλληλεγγύης και τρεις μέρες γιορτής!

Η μεγάλη επιστροφή του Φεστιβάλ αποτελεί μία από τις λίγες αισιόδοξες ειδήσεις του τελευταίου διαστήματος. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι μόνο το κορυφαίο γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος ούτε είναι μόνο ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός με συναυλίες, συζητήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και υπέροχες γεύσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια μοναδική γιορτή της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα και μια ανάσα αντίστασης και αλληλεγγύης σε ένα ασφυκτικό και ζοφερό περιβάλλον.

Αυτήν την ανάσα την έχουμε σήμερα πιο πολλή ανάγκη από ποτέ. Γιατί μας περικύκλωσε η ακρίβεια, η δυσκολία αξιοπρεπούς διαβίωσης για πολλούς και πολλές, η καταστολή, η έλλειψη δικαιοσύνης. Γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί τα εγκληματικά και παράνομα pushbacks (επαναπροωθήσεις) έχουν γίνει καθεστώς στον Έβρο, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Γιατί τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων και μεταναστών/τριών παραμένουν τόποι ακύρωσης του δικαίου και της ανθρωπιάς. Γιατί ο εθνικισμός ξαναγίνεται εργαλείο χειραγώγησης της κοινωνίας. Γιατί η Ακροδεξιά σηκώνει το κεφάλι παντού στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα -παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Γιατί οι Ρομά αντιμετωπίζονται πάντα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γιατί οι διακρίσεις και η βία με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα συνιστούν στοιχεία της καθημερινότητας. Γιατί η ζωή μας φτωχαίνει διαρκώς.

Παρασκευή 1 Ιουλίου, 7.30 μ.μ

Πρόσφυγες/Μετανάστριες στην Ελλάδα Σήμερα: Αόρατη Εργασία, Μηδενική Στέγη, Καμία Ένταξη
Συντονισμός: Νασίμ Λομανί (Στέκι Μεταναστών Αθήνας)
Εισηγήσεις: Αποστόλης Καψάλης (Νομικός-εργατολόγος, ερευνητής της εργασίας των μεταναστών στην Ελλάδα), Θανάσης Κούρκουλας (Εκπαιδευτικός, Κυριακάτικο Σχολείων Μεταναστών), Αναστασία Ματσούκα ( Νομικός, Εργαζόμενη στο προσφυγικό)

Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική κρίση: αλλάζουμε αρκετά γρήγορα; Αντιστάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Συντονισμός: Γιώργος Βελεγράκης ( Αναμέτρηση)
Εισηγήσεις: Γιώργος Καλλής (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), Annabella Da Re (μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Gastivists Italia), Ελίτα Φασούλα (Fridays For Future Thessaloniki)

Ειρήνη στην Ουκρανία, Ελευθερία στη Ρωσία, Αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ
Συντονισμός και Εισήγηση: Γιάννης Αλμπάνης (Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματά)
Εισηγήσεις: Ilia Budraitskis (Ρώσος διανοούμενος και ακτιβιστής), Γιώργος Τσιάρας (Δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών), Nilufer Koc (Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Κονγρεσου του Κουρδιστάν)
Παρεμβάσεις από: Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις (7.00 μ.μ):

«Ακόμα και το νερό; Κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού» Διοργάνωση: Ελευθεριακή Πορεία
«Το ποδόσφαιρο δεν σκοτώνει» Διοργάνωση: Αδέσποτος Αθηνών

Σάββατο 2 Ιουλίου, 7.30 μ.μ

Pushbacks: Εδώ είναι Βαλκάνια
Συντονισμός: Ερμιόνη Φρεζούλη, Χιακή Συμπολιτεία
Εισηγήσεις: Δ. Αγγελίδης (δημοσιογράφος ΕφΣύν), Saša Hajzler, Infokolpa initiative, μέλος του Δικτύου Καταγραφής Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network), Lucija Kljun, Infokolpa Initiative, Βοσνία, Ιάσονας Αποστολόπουλος (διασώστης στο καράβι Μάρε Ιόνιο)
Παρέμβαση: Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν

Ακρίβεια: Να μην πληρώσουμε και αυτή τη κρίση
Συντονισμός: Αγγελική Βαλσαμάκη (Συλλογική Κουζίνα El Chef)
Εισηγήσεις: Πέτρος Σταύρου (Οικονομολόγος, μέλος της Αναμέτρησης), Silvia Palusi (μέλος της Organizata Politike, Αλβανία), Φώτης Δημήτρουλας (Κίνηση Πολιτών Χαϊδαρίου)
Παρέμβαση: Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής

Έμφυλη Βία: Γυναικοκτονίες, #metoo, Φεμινιστικές Αντιστάσεις
Συντονισμός: Αλίκη Κοσυφολόγου (Κιουρί@)
Εισηγήσεις: Δώρα Χρυσικού (ηθοποιός), Χρύσα Λύκου (Δημοσιογράφος), Κατερίνα Σεργίδου (Συνέλευση 8ης Μάρτη), Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Γυναικοκτονίες

Αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις (7.00 μ.μ):

«Εκδήλωση: Οι Αυτοκτονίες των Φαντάρων ένα συνεχές έγκλημα του Στρατού εις βάρος της Νεολαίας». Διοργάνωση: Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Κυριακή 3 Ιουλίου

Μισοτσιγγανισμός, Κρατική Βία και Κοινωνικός Αποκλεισμός
Συντονισμός: Ισαβέλλα Γαλαίου (Στέκι Μεταναστών, Compania Flamenca Sentimientos)
Εισηγήσεις: Αλεξάνδρα Καραγιάννη (Δικηγόρος Οικογένειας Σαμπάνη) Β. Πάντζος (Προέδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ), Αλέξανδρος Κάτσης (Φωτορεπόρτερ)
Παρεμβαίνουν μέλη της οικογένειας Σαμπάνη.

Η διάλυση του ΕΣΥ βλάπτει σοβαρά τη κοινωνία
Συντονισμός: Δημήτρης Αδαμόπουλος (επιστήμονας υγείας, μέλος Αναμέτρησης)
Εισηγήσεις: Δέσποινα Τοσονίδου (μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ), Κατερίνα Μάτσα (συγγραφέας, ψυχίατρος), Γ. Καλομενίδης (υπεύθυνος Covid-19 στο Ν/Σ Ευαγγελισμός)

Πανδημία Καταστολής: Αστυνομοκρατία, Φυλακές, Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Συντονισμός: Ζαμίλε Καμπά (δικηγόρος, Αναμέτρηση)
Εισηγήσεις: Γιάννα Κούρτοβικ (δικηγόρος, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα), Βασίλης Παπαστεργίου (δικηγόρος), Πολύκαρπος Γεωργιάδης (πρώην πολιτικός κρατούμενος)

Αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις (7.00 μ.μ):

Ανοικτή Συνέλευση Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας– Πειραιά και της καμπάνιας «δεν είναι αθώοι»

Δίνουμε λοιπόν ραντεβού στο 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ για να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, για να γιορτάσουμε αυτό το «μαζί» που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό αύριο.

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.culturenow.gr/to-23o-antiratsistiko-festival-einai-edo/

Προηγούμενο άρθροJulia Roberts και George Clooney στο πρώτο trailer του Ticket to Paradise.
Επόμενο άρθροOpen Call για φωτιστική εγκατάσταση στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος