Το χωριό Atulie’er, γνωστό ως το “Χωριό του Βράχου”, βρίσκεται στην Αυτόνομη Νομαρχία Liangshan Yi του Σιτσουάν, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καταπολέμησης της φτώχειας του έθνους.
Το όνομα Zhaojue είναι μια μεταγραφή στα κινέζικα των λέξεων Yi που σημαίνει «ο αετός του βουνού » ή «επικλινή πεδιάδα»
Κάποτε αποκαλούσαν ένα βράχο ύψους 800 μέτρων σπίτι, αλλά δεκάδες χωρικοί στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας έχουν πλέον μεταφερθεί σε ένα αστικό συγκρότημα κατοικιών.
Το χωριό Atulie’er έγινε διάσημο μετά την εμφάνιση φωτογραφιών που δείχνουν ενήλικες και παιδιά να σκαρφαλώνουν επισφαλώς στον γκρεμό χρησιμοποιώντας μόνο σκάλες μπαστούνι.
Μεταξύ εκείνων που ανέβαιναν σχεδόν καθημερινά τις ψηλές σκάλες του μπαστούνι ήταν 15 παιδιά του χωριού που φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο στο κάτω βουνό.
Η δίωρη ανάβαση ήταν ο μόνος τρόπος για τους χωρικούς να έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο και έπρεπε να μεταφέρουν τα αγροτικά προϊόντα στον γκρεμό για να τα πουλήσουν στην κοντινότερη αγορά, μίλια μακριά.
Περίπου 84 νοικοκυριά έχουν πλέον μεταφερθεί σε νεόδμητα διαμερίσματα ως μέρος μιας τοπικής εκστρατείας για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εθνικής εκστρατείας για τον τερματισμό της φτώχειας μέχρι το τέλος του 2020.
Τώρα οι κάτοικοι επανεγκαθίστανται στον γκρεμό στην κομητεία Zhaojue, περίπου 75 χιλιόμετρα μακριά. Νέα κτίρια με κίτρινους τοίχους και σειρές από μπλε-γκρι πλακάκια στην κοινότητα διατηρούν ένα έντονο έθνικ στυλ Yi.
Το χωριό Atulie’er έγινε πρωτοσέλιδο το 2016, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι χωρικοί του έπρεπε να ανέβουν σε επισφαλείς σκάλες για να φτάσουν στο σπίτι, μεταφέροντας μωρά και οτιδήποτε χρειαζόταν το χωριό.
Λίγο αργότερα η κυβέρνηση παρενέβη και τα αντικατέστησε με χαλύβδινες σκάλες .Τα νοικοκυριά έχουν πλέον μεταφερθεί στην κομητεία Zhaojue, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά.
Επαναστεγάστηκαν σε επιπλωμένες πολυκατοικίες, οι οποίες διατίθενται σε μοντέλα 50, 75 και 100 τ.μ. – ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων σε κάθε νοικοκυριό.Θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για πολλούς από αυτούς τους χωρικούς, που προέρχονται από τη μειονότητα Yi και έχουν ζήσει στο Atulie’er για γενιές.
Οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν επαγγελματική κατάρτιση και εξασφάλισαν θέσεις εργασίας στην περιοχή του κέντρου της κομητείας, που σταδιακά βελτιώθηκαν.
Μετά τη μετεγκατάσταση, πολλοί χωρικοί έχουν μετατρέψει τα παλιά τους πλίθινα σπίτια σε ξενοδοχεία και τα παρείχαν στους τουρίστες στην τιμή των 50 γιουάν για κάθε δωμάτιο την ημέρα. Ωστόσο, τα πλίθινα σπίτια είναι συνήθως ευάλωτα στη βροχή και τον άνεμο και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δάπεδο από τσιμέντο.
Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης China Daily, αυτά τα νοικοκυριά θα είναι ουσιαστικά υπεύθυνα για τον τοπικό τουρισμό, θα λειτουργούν πανδοχεία και θα παρουσιάζουν τους τουρίστες.
Το Atule’er έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία χρόνια. Το 2019, μάλιστα 100.000 επισκέπτες δημιούργησαν σχεδόν 1 εκατομμύριο γιουάν (140.878 $) για το χωριό, σύμφωνα με το Xinhua.
Η περαιτέρω ανάπτυξη θα εξυπηρετήσει αυτή τη βιομηχανία, με αξιωματούχους να σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα τελεφερίκ που θα μεταφέρει τουρίστες πάνω-κάτω στον γκρεμό.