Για την Ημέρα της Γης το 2022, πρέπει να δράσουμε με τόλμη, να καινοτομήσουμε σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουμε ισότιμα νέες πρακτικές, για να «επενδύσουμε στον πλανήτη μας».
Αυτό είναι το σύνθημα εορτασμού της φετινής Ημέρας της Γης, που καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου να αδράξουν τη στιγμή «για να τα αλλάξουμε όλα». Με ανεξάντλητο θάρρος, να δράσουμε για να διατηρήσουμε την υγεία τη δική μας και της οικογένειάς μας, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα μέσα διαβίωσής μας.
«Μια συνεργασία για τον πλανήτη», που αφορά όλους μας σε όλα τα επίπεδα: Τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τους πολίτες.
Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου. Καθιερώθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, μετά από πρωτοβουλία του τότε γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός από τους πρώτους πολιτικούς που είχαν περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναφορικά με το μέλλον του πλανήτη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Στόχος των ετήσιων εορτασμών είναι η κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα πλανήτη του οποίου το μέλλον θα είναι βιώσιμο. Υπολογίζεται ότι στις εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν μέρος περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από 190 χώρες της Γης.
Καθώς η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο σοβαρή, η Ημέρα της Γης φέτος αποκτά επιπλέον σημασία. Έρχεται μετά από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 και χαρακτηρίστηκε ως «κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα», με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες πρόκειται να αυξηθούν πέρα από τους 2°C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, έως τα τέλη αυτού του αιώνα – ένα σενάριο που θα είχε καταστροφικές συνέπειες, σε παγκόσμια κλίματα, πρώτον αναφορικά με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και κατόπιν σε μια σειρά από κλιματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.
Επιπλέον, παρότι σημειώθηκαν κάποια βήματα προόδου στην COP 26 της Γλασκώβης τον Νοέμβριο του 2021, αυτά κρίνονται τα ελάχιστα δυνατά.
«Η προέλευση και η ιστορία της Ημέρας της Γης αφορούσαν την παρακίνηση των ανθρώπων να παρακινήσουν τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν δράση», δήλωσε σχετικά στη Vogue η Kathleen Rogers, πρόεδρος του Earthday.org. «Βρισκόμαστε στο 2022 και έχουμε μια συμφωνία για το κλίμα που δεν κάνει τη δουλειά της και οι κυβερνήσεις υποχωρούν στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Η Ημέρα της Γης είναι η ευκαιρία μας να ασκήσουμε ξανά πίεση στις κυβερνήσεις να κάνουν κάτι για το κλίμα», συνεχίζει η ίδια.
Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση, πάντως, οι υποσχέσεις μείωσης του άνθρακα που δόθηκαν στην COP26 μπορούν να κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C έως το 2100. Η μελέτη αυτή διαπιστώνει ότι εάν όλες οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί από τις χώρες εφαρμοστούν «πλήρως και έγκαιρα», οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 1,9-2 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό που ωστόσο φαντάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί είναι η άνοδος αυτή της θερμακρασίας να περιοριστεί σε λιγότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου – όπως είναι αυτή τη στιγμή ο επίσημος στόχος σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο κινούνται μεταξύ μόλις 6-10%.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature. Οι συγγραφείς της εξετάζουν πρώτα τα σχέδια που έχουν κάνει οι χώρες βραχυπρόθεσμα, έως το 2030. Από μόνα τους τα μέτρα αυτά θα οδηγούσαν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, με καταστροφικές συνέπειες για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Αλλά εάν οι χώρες εκπληρώσουν τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους τους για μείωση των αερίων της θερμοκρασίας στο μηδέν ή όσο το δυνατόν πιο κοντά, τότε ο αντίκτυπος στις θερμοκρασίες είναι πολύ μεγαλύτερος. «Αυτή είναι η πρώτη εργασία που λέει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερες από 50% πιθανότητες να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου εάν εφαρμοστούν αυτοί οι στόχοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Malte Meinshausen, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει ο ίδιος, «η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι μόνο αν αναλάβουμε ακόμα περισσότερες δράσεις αυτή τη δεκαετία, μπορούμε να έχουμε μια πραγματική ευκαιρία για τον πλανήτη».