Οι Κάννες τιμούν το «Truman Show»

Μια σκηνή από την ταινία «Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ επέλεξε το φετινό, 75ο Φεστιβάλ Καννών για την επίσημη αφίσα του, συμβολίζοντας τη «γέφυρα ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα».

Ακριβώς όπως ο Τρούμαν, τον οποίο ενσάρκωσε ο μοναδικός Τζιμ Κάρεϊ, το Φεστιβάλ των Καννών επιθεωρεί την ακραία φύση του κόσμου, προκειμένου να τον κατανοήσει από την αρχή.

Η κλιματική κρίση, οι ανθρωπιστικές καταστροφές και οι ένοπλες συγκρούσεις· οι λόγοι για να ανησυχεί κανείς είναι πολλοί. Όπως το 1939 και το 1946, το Φεστιβάλ επιβεβαιώνει την ισχυρή του πεποίθηση ότι η τέχνη και ο κινηματογράφος βρίσκονται εκεί που ξετυλίγονται ο στοχασμός και η ανανέωση της κοινωνίας

Και παραμένει πιστό στην ιδρυτική του δέσμευση όπως αυτή καταγράφεται στο άρθρο 1 του κανονισμού του: «Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Καννών, σε πνεύμα φιλίας και καθολικής συνεργασίας, είναι να αποκαλύψει και να προβάλει ποιοτικές ταινίες προς το συμφέρον της εξέλιξης της τέχνης του κινηματογράφου».

Η ταινία «The Truman Show» (1998) σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ και σενάριο του Άντριου Νίκολ παραμένει εμβληματική για τους συμβολισμους της: Που τελειώνει η πραγματικότητα και που ξεκινά το ψέμα; Το ξεχωρίζει τη μυθοπλασία από τη χειραγώγηση; Πότε αυτή λειτουργεί ως κάθαρση;

Ακριβώς όπως ο Τρούμαν ξεφεύγει από το ψέμα, το Φεστιβάλ προσφέρει στους θεατές την αλήθεια των καλλιτεχνών όταν αυτοί μπαίνουν στην κινηματογραφική αίθουσα.

The Truman Show» (1998), του Peter Weir / Γιάννης Σμοΐλης - Χάρτης

Προηγούμενο άρθροΟι Γραμμές των Νάζκα συνεχίζουν να μαγεύουν!
Επόμενο άρθροΗμέρα της Γης 2022.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.