Ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ

Σε λιγότερο από 24 ώρες έκλεισε το ζήτημα με το ωράριο λειτουργίας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Χθες, όλη τη μέρα, ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι καταναλωτές ήταν σε αναβρασμό, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τι θα γίνει τελικά με το μειωμένο ωράριο στα μαγαζιά. Τι συνέβη και ποια είναι η τελική απόφαση;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε να κλείνουν τα μαγαζιά 2 ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το ωράριο να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Τι ζητά η Αθήνα για το ωράριο καταστημάτων

«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο αν δηλαδή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9 όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας»

Η οριστική απόφαση για το νέο ωράριο στα καταστήματα

Τελικά, κρίθηκε ότι υπάρχουν πολλές σοβαρές παράμετροι που δεν μπορούν να αγνοηθούν σε μια τέτοια απόφαση. Για παράδειγμα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων, αλλά και το μειωμένο ωράριο εργασίας που συνεπάγεται αυτομάτως εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες για τους υπαλλήλους.

Έτσι, το «μπαλάκι» πήγε στους Εμπορικούς Συλλόγους για να αποφασίσουν, να προτείνουν, ή να μην προτείνουν το μειωμένο ωράριο. Με απλά λόγια, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ώρες λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Οι τράπεζες λειτουργούν από τις 8πμ έως τις 2.30μμ από Δευτέρα – Πέμπτη και από 8πμ έως 2μμ την Παρασκευή.

Ωράριο Καταστημάτων Αθήνας

Τα καταστήματα είναι ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 πμ έως τις 9 μμ και κάθε Σάββατο από τις 9 πμ έως τις 3 μμ (ή 4μμ) . Κάποιες επιχειρήσεις λειτουργούν από τις 9 πμ –  2μμ & από τις 5 – 9μμ την Τρίτη και την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα και Τετάρτη από τις 9 πμ έως τις 3 μμ. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά τις περισσότερες Κυριακές.

Τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά από τις 8 πμ έως τις 9 μμ. από Δευτέρα-Παρασκευή και από τις 8 πμ έως τις 8 μμ. κάθε Σάββατο.

Τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα λειτουργούν από τις 10 πμ – 9 μμ τις καθημερινές και από τις 10 πμ έως τις 8μμ κάθε Σάββατο.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Γερμανός Επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ
Επόμενο άρθροΗ Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ρίτσος» Είναι Πάλι Εδώ!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος