Μεγάλη Δευτέρα: Τι συμβολίζει και τι ψάλλεται στις εκκλησίες

«Η άφατη αγάπη του Θεού αρχίζει να αχνοφέγγεται» υπογραμμίζει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναφερόμενος στη Μεγάλη Δευτέρα και στο τι αυτή συμβολίζει για την Εκκλησία αλλά και για όλους τους πιστούς.

«Αυτό είναι το εκληπτικό είναι ότι ο Πανάγιος Θεός μπαίνει στην ιστορία για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, για να θυσιάσει τη ζωή του και να μας προσφέρει τον εαυτό από άφατη αγάπη και από απέραντη στοργή για κάθε άνθρωπο» επισημαίνει μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μεγάλη Δευτέρα… Μεγάλη Μαχαίρα! | Cretalive ειδήσεις

Εξηγώντας τι ακριβώς ψάλλεται την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας στις ορθόδοξες εκκλησίες ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναφέρει: «Η Αγία μας Εκκλησία προβάλει σήμερα ως πρότυπο ζωής τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, τον γιο του Πατριάρχου Ιακώβ τον οποίο πώλησαν οι αδερφοί του στους μαβήτες εμπόρους ως σκλάβο από εμπάθεια και κακία και εκείνοι τον μεταπόλησαν στον άρχονται της Αιγύπτου Πετεφρή ο οποίος ήτο υπασπιστής του Φαραώ της Αιγύπτου».

Μεγάλη Δευτέρα: Τι συμβολίζει - Kalamata Times

«Η πιστότητα όμως του Ιωσήφ του Παγκάλου ο οποίος παρέμεινε πιστός και ακέραιος παρ΄όλη τη σκλαβιά και τη δουλειά στον Θεό και στα εντάλματά του και η άρνηση των μοιχικών σχέσεων με τη σύζυγο του Πετεφρή τον ανήψωσαν στη θέση του γενικού διοικητού πάσης Γης Αιγύπτου. Είναι λοιπόν ένα αιώνιο πρότυπο του Χριστού ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος γι΄αυτό τον προβάλει η Αγία μας Εκκλησία γιατί και τον Χριστό τον πρόδωσε ο δικός του λαός τον παρέδωσε στη ρωμαϊκή εξουσία και εκείνος έμεινε πιστός μέχρι θανάτου στο θέλημα του Θεού πατέρα» συμπληρώνει.

Τι συμβολίζει η Μεγάλη Δευτέρα - Η έναρξη της εβδομάδας των Παθών

«Ταυτόχρονα τη Μεγάλη Δευτέρα, σήμερα, ενθυμούμεθα και το περιστατικό της καταρασθείσης και ξηρανθείσης συκής για την ακαρπία» μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

«Επόμενως είναι ένα αλγεινό παράδειγμα αοποφυγής η ακαρπία στη ζωή μας. Εάν λοιπόν θέλουμε να ζήσουμε τα πάθη του Χριστού αυτή την εβδομάδα καλούμεθα να έχουμε έργα αγάπης, αλήθειας και πιστότητας» αναφέρει κλείνοντας.

Πηγή :

Προηγούμενο άρθροΈνα παράξενο καφέ…καφέ για ράψιμο.
Επόμενο άρθροΑπό που εμπνεύστηκε η Disney το διάσημο παλάτι της!
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.