Μισοθαμμένο στην άμμο στα ανοιχτά της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ, βρήκαν ένα τμήμα του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου Challenger της NASA δύτες που γύριζαν ντοκιμαντέρ, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο είχε εκραγεί και γίνει κομμάτια λίγο μετά την εκτόξευση του το 1986

Οι δύτες εξερευνούσαν τον βυθό για την πτώση ενός πολεμικού αεροσκάφους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στα ανοιχτά της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ του History Channel με τίτλο «Το Τρίγωνο των Βερμούδων: Στα καταραμένα νερά».

Τραγωδία σε ζωντανή μετάδοση -Οταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger ανατινάχθηκε σε 73 δευτερόλεπτα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το ντοκιμαντέρ συγκεκριμένα που και θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου, αναφερόταν στη μυστηριώδη εξαφάνιση αεροπλάνων και πλοίων στην περιοχή αυτή. Κι ενώ οι δύτες έψαχναν για ένα αμερικανικό αεροπλάνο διάσωσης που είχε εξαφανιστεί στις 5/12/1945, έπεσαν πάνω σε ένα πολύ πιο σύγχρονο εύρημα, με διαστάσεις περίπου 4,5 επί 4,5 μέτρα, το οποίο έφερε τα χαρακτηριστικά διακριτικά της NASA.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που έχει έρθει στο φως ένα τμήμα του διαστημικού λεωφορείου που είχε καταστραφεί, οδηγώντας στον θάνατο επτά αστροναύτες και σοκάροντας τότε την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com, ότι εξετάζεται κατά πόσο θα επιχειρηθεί η ανάσυρση του ευρήματος, ώστε να τιμηθεί η μνήμη των αδικοχαμένων αστροναυτών.

Διαστημικό λεωφορείο Challenger. Η τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο!.. της Κατερίνας Σιδέρη - Thessaloniki Arts and Culture

Το Challenger είχε τυλιχτεί ξαφνικά στις φλόγες κατά τη φάση ανόδου του, μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την 25η εκτόξευση του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 28/1/1986. Οι μετέπειτα έρευνες απέδωσαν την καταστροφή σε φθορά υλικού σε συνδυασμό με τις πολύ κρύες συνθήκες του περιβάλλοντος. Το θανατηφόρο περιστατικό παραμένει μια από τις χειρότερες καταστροφικές στην ιστορία του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.

Οι ΗΠΑ είχαν τότε, ψάχνοντας επί επτά μήνες, βρει στον βυθό 167 κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου, συνολικού βάρους 118 τόνων, σχεδόν του μισού Challenger.

Το νέο κομμάτι που βρέθηκε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ βρεθεί. Όλα τα κομμάτια του Challenger παραμένουν ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθρο“Athens. The City Is The Museum”
Επόμενο άρθροΟ Βασίλης Ζούλιας Στο Athens Xclusive Designers Week Για Καλό Σκοπό
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος