Τwitter: Ποιες αλλαγές σχεδιάζει ο Μασκ μετά την εξαγορά

Η συμφωνία του Ελον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, για την εξαγορά του Twitter έναντι τιμήματος 44 δισ. δολαρίων είναι ένα από τα ιστορικά πιο μοχλευμένα deals.

Ο ερχομός του Έλον Μασκ θα αλλάξει για πάντα τη ζωή των εργαζόμενων του Twitter | Fortunegreece.com

H συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της εταιρείας, μετά την αρχική απόρριψή της, και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει περισσότερους από 84 εκατομμύρια followers στην πλατφόρμα της εταιρείας, περιγράφει το Twitter ως «το βασικό ψηφιακό όχημα, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» και δηλώνει ότι θέλει να «ξεκλειδώσει» τη δυναμική του.

Σύμφωνα με πηγές, το deal προβλέπει ότι ο Μασκ θα πρέπει να πληρώσει ένα τέλος, αν υποχωρήσει ή αν το deal ναυαγήσει.

Ιλον Μασκ: Πρόταση - μαμούθ για εξαγορά του Twitter - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Η έξοδος του Twitter από το χρηματιστήριο αποτελεί μεγάλη αναδίπλωση για μία εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το 2006 και στη συνέχεια μετασχηματίσθηκε σε ένα παγκόσμιο κόμβο συζητήσεων για πολιτικούς, celebrities, δημοσιογράφους και οργανισμούς.

Αν και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (U.S. Securities and Exchange Commission) θα πρέπει να εξετάσει το σχέδιο της συμφωνίας μόλις το Twitter υποβάλει τη σχετική δήλωση, δεν έχει την εξουσία να μπλοκάρει άμεσα την εξαγορά.

Ίλον Μασκ: Έγινε μεγαλομέτοχος του twitter αλλά παραιτήθηκε από το ΔΣ | Euronews

Βγάζοντας το Twitter από το χρηματιστήριο, ο Μασκ εμπλέκεται σε μία συζήτηση που γίνεται από καιρό για την ελευθερία του λόγου και για το πώς οι κολοσσοί των social media αποτρέπουν κηρύγματα μίσους – μεταξύ άλλων με απαγορεύσεις αναρτήσεων, όπως αυτή που επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για παραβίαση των κανόνων μετά την έφοδο υποστηρικτών του στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2021.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από καιρό την καλύτερη εποπτεία των τεχνολογικών εταιρειών, με τη γερουσιαστή, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, να προειδοποιεί ότι αυτές δίνουν σε δισεκατομμυριούχους την εξουσία  να αποφασίζουν «πώς θα μπορούν να επικοινωνούν τα εκατομμύρια των πολιτών».

Ο Μασκ έκανε νύξη για έναν μακρύ κατάλογο αλλαγών που θέλει να κάνει στο Twitter, μεταξύ των οποίων η κατάργηση των περιορισμών στην έκφραση και η δυνατότητα των χρηστών να διορθώνουν τα tweets.

Αναφέρθηκε επίσης στη μη συμβατική πρόταση για τη μετατροπή των κεντρικών γραφείων του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο σε ξενώνα για άστεγους.

Το deal του Μασκ προκαλεί ερωτήματα και για το μέλλον της πηγής των εσόδων του, δηλαδή το μοντέλο των διαφημίσεων. Ο δισεκατομμυριούχος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, μετά τη γνωστοποίηση της προσφοράς που έκανε, ότι δεν αγοράζει το Twitter για να βγάλει χρήματα. «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η οικονομική πτυχή», είπε.

Τα κέρδη, ωστόσο, αποτελούν βασική έγνοια για τους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν να λειτουργούν την εταιρεία. Πάντως, ο Μασκ βρήκε στήριξη από τον συνιδρυτή του Twitter και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του, Τζακ Ντόρσι,  ο οποίος δήλωσε ότι «ο Ελον είναι η μόνη λύση που εμπιστεύομαι» για να διορθώσει τα προβλήματα της εταιρείας.

Ο Ιλον Μασκ πολιορκεί την Twitter - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Προηγούμενο άρθροΤο Μουσείο του Χονγκ Κονγκ «κατεβάζει» πίνακα με θέμα την πλατεία Τιενανμέν.
Επόμενο άρθροΟΑΕΔ: Εκπνέει η προθεσμία για την επιδότηση εργασίας 5.000 ανέργων.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.