Τρεις ταινίες για την Ουκρανία από το ΦΚΘ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, που αφήνει πίσω της θάνατο και καταστροφή, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του στα θύματα του πολέμου.

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου, το Φεστιβάλ φιλοξενεί κινηματογραφικό spotlight στην Ουκρανία, όπου θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ και μια ταινία μυθοπλασίας που ρίχνουν φως στις αθέατες πτυχές μιας συνεχιζόμενης τραγωδίας.

Οι προβολές θα έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό, με υποχρεωτική προκράτηση θέσης, και θα πραγματοποιηθούν στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα), με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Το Φεστιβάλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης, θα στηρίξει με το ποσό των 2.000 ευρώ την πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού Κινηματογραφιστών σε Κίνδυνο για την Ουκρανία, ενώ σε συνεννόηση με τους παραγωγούς των ταινιών, θα παραχωρήσει το ποσό που θα διέθετε για τα έξοδα προβολής στη ΜΚΟ «Voices of Children», που βοηθά τα παιδιά που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Το διήμερο προβολών ξεκινά την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 20:00, με το ντοκιμαντέρ «Γ@μώ τη δουλειά μου» («F@ck This Job»), που ρίχνει μια αποκαλυπτική ματιά στη λογοκρισία και στη ανελευθερία του Τύπου που κυριαρχούν στη σημερινή Ρωσία.

61o ΦΚΘ: Αρχίζει σήμερα - Πώς μπορειτε να παρακολουθήσετε τις ταινίες - CNN.gr

 

Το ντοκιμαντέρ της Βέρα Κριτσέφσκαγια είχε προβληθεί στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ το κοινό του Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, τη Νατάσα Σιντέγεβα, ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού Dozhd TV, που τέθηκε πρόσφατα εκτός νόμου από το ρωσικό καθεστώς.

Της προβολής θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και το διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 19:00, θα προβληθεί το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ «Ένα σπίτι από θραύσματα» («A House Made of Splinters») του Δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ, βραβευμένο με τον Χρυσό Αλέξανδρο Καλύτερης Ταινίας στο πρόσφατο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία μάς μεταφέρει στην κόλαση της Ανατολικής Ουκρανίας πολύ προτού ξεσπάσει ο τωρινός πόλεμος.

62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Εργαστήριο casting για νέους ηθοποιούς - CNN.gr

 

Τέλος, στις 16/4, στις 21:30, η ταινία μυθοπλασίας «Ατλαντίδα» («Atlantis») του Ουκρανού σκηνοθέτη Βαλεντίν Βασιάνοβιτς, που είχε προβληθεί στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μας μεταφέρει σε έναν δυστοπικό φουτουριστικό εφιάλτη, ο οποίος εμφανίζει ανατριχιαστικές ομοιότητες με την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα της Ουκρανίας τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Το πρόγραμμα και οι ταινίες

Παρασκευή 15 Απριλίου, 20:00

Γ@μώ τη δουλειά μου, της Βέρα Κριτσέφσκαγια

Κλείστε δωρεάν εισιτήριο: https://www.eventbrite.com/e/318964851457

Σάββατο 16 Απριλίου, 19:00

Ένα σπίτι από θραύσματα του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ

Κλείστε δωρεάν εισιτήριο: https://www.eventbrite.com/e/318969846397

Σάββατο 16 Απριλίου, 21:30

Ατλαντίδα (Atlantis), του Βαλεντίν Βασιάνοβιτς

Κλείστε δωρεάν εισιτήριο: https://www.eventbrite.com/e/318972233537

«Γ@μώ τη δουλειά μου» («F@ck This Job»), Βέρα Κριτσέφσκαγια, Ηνωμένο Βασίλειο-Γερμανία, 2021

62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Επιστρέφει στους φυσικούς χώρους με πλήθος ταινιών και αφιερώματα

Προηγούμενο άρθρο11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ».
Επόμενο άρθροLe Tartuffe ou l’Hypocrite / Ταρτούφος στην Αθήνα.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.