Είναι ένα από τα πέντε μοναδικά μουσεία αφής στον κόσμο!
Ένα από τα πέντε μουσεία του είδους του στον κόσμο, το Μουσείο Αφής μάς επιτρέπει να πάρουμε μια μικρή ιδέα του πώς είναι η ζωή χωρίς την αίσθηση της όρασης.
Δημιουργήθηκε το 1984 από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος, με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.Το μουσείο επιτρέπει στους επισκέπτες όχι μόνο να πλησιάσουν αλλά και να αγγίξουν όσο θέλουν τα εκθέματα.
Περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα από γνωστά γλυπτά και άλλα εκθέματα που είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό που επιτρέπει στους επισκέπτες να τα αγγίζουν,κάτι που απαγορεύεται στα άλλα.
.
Φιλοξενεί αντίγραφα γλυπτών και άλλων έργων τέχνης που στεγάζονται σε άλλα μουσεία, τα οποία όμως εδώ μπορούν να εξερευνηθούν δια της αφής. Στο Μουσείο Αφής θα βρείτε και κάποια έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.
Τα εκθέματα του Μουσείου αφής είναι αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και κοσμούν τους δύο ορόφους του κτιρίου επιδιώκοντας, μέσω της αφής, οι μη βλέποντες να γνωρίσουν μεγάλης πολιτιστικής αξίας έργα από την Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Έτσι κάποιος που δεν βλέπει αλλά και κάποιος που βλέπει μπορεί να ψηλαφίσει πιστά αντίγραφα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ηνίοχου των Δελφών, καθώς επίσης και μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα και να καταλάβει τη γεωγραφική και αρχιτεκτονική δομή του αριστουργηματικού αυτού έργου. Ταξινομημένα και χωρισμένα ανά θεματικές περιόδους τα εκθέματα μέσα στα δωμάτια του μουσείου δίνουν πολλές πληροφορίες. Η αφή, ως αίσθηση, πρέπει να εκπαιδευτεί και να εξασκηθεί, αυτό καταλαβαίνεις όταν αγγίξεις με κλειστά μάτια τα εκθέματα.
Από το 2004 που επαναλειτουργεί το Μουσείο Αφής στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, έχει διακριθεί με επαίνους όπως του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, το 1988.
Εκτός από τα αντίγραφα των αρχαιολογικών μουσείων το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα. Η νέα αίθουσα που έχει δημιουργηθεί για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Παραολυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.
Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος προτείνει στους επισκέπτες του νέες απτικές ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις βασισμένες κάθε φορά σε διαφορετικά εκθέματα τα οποία θα εξιστορούν μια μοναδική ιστορία της αρχαίας Αθήνας.
Info: Μουσείο Αφής, Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, 2109415222