Το Σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ

Καμία επίσκεψη στο Γιβραλτάρ δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να δει το σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ.

Gibraltar, día intenso en el Peñón | El Viajero | EL PAÍSΤο μεγαλύτερο από τα 150 σπήλαια του νησιού, το σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ βρίσκεται τουλάχιστον 274 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και γεμάτο από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Γιβραλτάρ: Η σπηλιά του Αρχαγγέλου Μιχαήλ | worldtravellen

Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 45 μ.Χ., το σπήλαιο έχει πολλούς θρύλους που συνδέονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός που υποδηλώνει ότι το νησί συνδέεται κρυφά με την Αφρική μέσω μιας σήραγγας μήκους 24 χιλιομέτρων. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εξίσου εντυπωσιακή.

Έγχρωμα φώτα στο σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ Γιβραλτάρ Στοκ Εικόνα - εικόνα από : 157829605

H σπηλιά σχηματίστηκε σταδιακά καθώς το βροχόνερο τρύπωνε και κυλούσε ανάμεσα στις ρωγμές του ασβεστολιθικoύ πετρώματος, μετατρέποντάς το σ’ ένα αδύναμο ανθρακικό οξύ που σταδιακά διέλυε το βράχο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μικροσκοπικές ρωγμές στο γεωλογικό ελάττωμα του έχουν μεταμορφωθεί σε μεγάλες διαβάσεις και μεγάλα σπήλαια εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώ ίχνη κατοίκησης που έχουν βρεθεί σε σπήλαιο χρονολογούνται στα 40.000 έτη πριν.

Οι κλεφτομακάκες του Γιβραλτάρ | worldtravellen

Η μεγαλύτερη περιοχή του σπηλαίου, το Upper Hall, συνδέεται μέσω πέντε περασμάτων σε μια μικρότερη αίθουσα όπου θα δείτε θεαματικές σταγόνες μεταξύ 12 και 45 μέτρων. Ορισμένοι μικρότεροι θάλαμοι, μερικά βάθη 76 μέτρων, είναι προσβάσιμα μέσω μιας σειράς μικρών τρυπών.

Έγχρωμα φώτα στο σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ Γιβραλτάρ Στοκ Εικόνα - εικόνα από : 157829605

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ανακαλύφθηκε το σπήλαιο του Κάτω Αγίου Μιχαήλ, που περιείχε πολλούς περισσότερους θαλάμους που κόβουν την ανάσα, καθώς και μια μικρή υπόγεια λίμνη. Για μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, πάρτε μια συναυλία στο υπέροχο Καθεδρικός Σπήλαιο, μια φυσική υπόγεια αίθουσα συναυλιών που φιλοξενεί 400 άτομα για παραστάσεις μουσικής, μπαλέτου και δράματος. Διατίθενται πολλές επιλογές περιηγήσεων.

stalagmite, stalactite, geology, cave, Fox Cave, colorful, rocks, underground by Francesco Silvestre. Photo stock - Snapwire

Οι ιστορίες και οι μύθοι γύρω από τη σπηλιά είναι αμέτρητοι με κυρίαρχη πως αυτή η σπηλιά ήταν οι πύλες του Άδη, η είσοδος για τον Κάτω κόσμο. Ακόμη, πως εκεί υπήρξε η μια από τις Ηράκλειες στήλες.

Έγχρωμα φώτα στο σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ Γιβραλτάρ Στοκ Εικόνα - εικόνα από : 157829605

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία,ο Ευρυσθέας ήταν βασιλιάς των Μυκηνών. Ο ίδιος, λοιπόν, ήταν εκείνος που διέταξε τον Ηρακλή να πραγματοποιήσει τους περίφημους 12 άθλους του για να εξιλεωθεί που φόνευσε την οικογένειά του σε μια στιγμή τρέλας που του εμφίτευσε η ζηλόφθονη θεά των θεών, Ήρα.

Έγχρωμα φώτα στο σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ Γιβραλτάρ Στοκ Εικόνα - εικόνα από : 157829605

Στον εντέκατο άθλο του ο οποίος ζητούσε από τον Ηρακλή να πάρει τα χρυσά μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων, συνάντησε τον Άτλαντα που κρατούσε τον ουρανό.Τότε,ο Ηρακλής δημιούργησε τις ηράκλειες στήλες που μάλλον πρόκειται για φάρους που ειδοποιούσαν τα πλοία να μπουν από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Μεσόγειο. Σύμφωνα με το μύθο, τις στήλες αυτές τις έστησε στις δύο κωμοπόλεις που έχτισε ο ίδιος ο Ηρακλής στις δύο αντικριστές ακτές του σημερινού Γιβραλτάρ. Η μία ήταν στην πλευρά της Αφρικής (Αβίλη) και η άλλη στην πλευρά της Ευρώπης (Γήδειρα).

Gibraltar, día intenso en el Peñón | El Viajero | EL PAÍS

Όπως και να ‘χει είναι εντυπωσιακή η σπηλιά και ακόμη πιο εντυπωσιακά τα χρώματα από τους φωτισμούς που αντανακλούν στο εσωτερικό της.

Γιβραλτάρ: Η σπηλιά του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Οι αμέτρητοι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες στη σπηλιά σχηματίζονται από τη συσσώρευση ιχνών διαλυμένου πετρώματος που αποτίθενται από το νερό που στάζει από το έδαφος παραπάνω.Σοκαριστικό είναι, ότι διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, μια αμφιθεατρική σκηνή στη μεγάλη αίθουσα που ονομάζεται “καθεδρικό σπήλαιο”. Έχει πραγματοποιηθεί συναυλία εκεί μέσα!

Σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ Εισιτήρια- Γιβραλτάρ | Tiqets.com

Η επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ κοστίζει 5 λίρες στερλίνες (περίπου 8 ευρώ), ενώ μια περιήγηση στο σύμπλεγμα των τούνελ της εποχής του πολέμου, τα οποία ανοίγουν σπανίως για το κοινό, κοστίζει μόνο 2 λίρες στερλίνες (περίπου 3 ευρώ). O επισκέπτης μπορεί να προμηθευθεί τους στρατιωτικούς χάρτες και τους οδηγούς για τις σήραγγες από το τουριστικό γραφείο του Γιβραλτάρ. Αν κάποιος επιθυμεί μια συνολική ξενάγηση στο Βράχο, η οποία περιλαμβάνει και επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ, μπορεί να την έχει με μόνο 7 λίρες στερλίνες (περίπου 11 ευρώ).

 

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Επόμενο άρθροΣήμερα Το Θερινό Ηλιοστάσιο: Η Μεγαλύτερη Ημέρα του 2022 , Ξεκινά Επίσημα Το Καλοκαίρι
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος