Το μοναδικό φαινόμενο της Αγίας Θεοδώρας!

Ο Ναός Αγίας Θεοδώρας του νομού Αρκαδίας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστας σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές και χαρακτηρίζεται ως θαύμα της φύσης!

Ένα μοναδικό φαινόμενο. Ακόμα κι όσοι δεν πιστεύουν στο υπερφυσικό, θεϊκό θαύμα της ύστατης επιθυμίας της εκτελεσθείσας Αγίας Θεοδώρας, δεν μπορούν παρά να διαπιστώσουν ένα θαύμα της φύσεως. 17 δέντρα στέκουν σε ύψος πάνω από δέκα μέτρα, να στηρίζονται πάνω στην οροφή από ένα υπερχιλιετές εκκλησάκι, (του 10ου αιώνα μ.Χ.), με τις ρίζες και τους κορμούς να «χάνονται» στους περιμετρικούς τοίχους αφήνοντας άθικτη την δομή και το εσωτερικό του ναού για τους προσκυνητές και τους επισκέπτες.

artme Το μοναδικό φαινόμενο της Αγίας Θεοδώρας!

Οι εύκολες εξηγήσεις πολλές φορές μαρτυρούν τον ασυνείδητο φόβο μας, μην καταρεύσει η σιγουριά του μικρόκοσμου που έχουμε κτίσει, μην συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που η επιστήμη μας δεν έχει κατορθώσει να προσεγγίσει επαρκώς.

Τα τελευταία χρόνια η φήμη του έχει απλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ειδικά όπου υπάρχουν Χριστιανικοί ορθόδοξοι πληθυσμοί, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπου υπάρχουν και ταξιδευτές που ενδιαφέρονται για μοναδικά αξιοθέατα. Μπορεί κάποιος να συναντήσει εδώ επισκέπτες από την Ευρώπη, αλλά κι από την Αφρική. Από την Ασία αλλά και την Αμερική. Που έχουν έρθει επί τούτου κι όχι τυχαία εδώ. Αλλωστε η Αγία Θεοδώρα, κατέχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness!

artme Το μοναδικό φαινόμενο της Αγίας Θεοδώρας!

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο είναι παραδεισένιο. Μεγάλα πλατάνια ρίχνουν τον παχύ ίσκιο τους πάνω από το κελαρυστό ποταμάκι του Χάραδρου που πηγάζει από τα θεμέλια της Αγίας Θεοδώρας, για να συναντήσει τον ποταμό Πάμισσο μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, ενώ τα κατάφυτα βουνά τριγύρω που επιβλέπει η κορυφή του Τετραζίου στα 1384μ.

Στα σύνορα ακριβώς της Μεσσηνίας με την Αρκαδία, δύο τόσο διαφορετικών μορφορλογικά νομών, είναι μια νοητή πύλη για τους ταξιδιώτες, που αποκορυφώνει τις μέχρι τώρα παραστάσεις τους και τους εισάγει σε νέες ομορφιές με ένα θαυμαστό και υπερφυσικό καλωσόρισμα.

artme Το μοναδικό φαινόμενο της Αγίας Θεοδώρας!

Η διαδρομή σας αποζημιώνει απλόχερα με τα ειδυλλιακά τοπία που σας προσφέρει. Όσο πιο πολύ πλησιάζει κανείς τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου κάνοντας τον να αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρύζει.

Το θαύμα απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, κλειδώνοντας τα λόγια. Δεκαεπτά πελώρια δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα, ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο.

artme Το μοναδικό φαινόμενο της Αγίας Θεοδώρας!

Η επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα είναι μία πολύ καλή εκδρομή αυθημερόν από την Αθήνα. Αξίζει να επισκεφτείτε το σημείο ακόμα και ως παράκαμψη στο δρόμο για Καλαμάτα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική τουριστική αναζήτηση. Αποτελεί όμως και έναν πολύ συχνό και σύντομο προορισμό από πλέον δημοφιλή χωριά όπως η Καρύταινα, η Δημητσάνα και η Ανδρίτσαινα.

 

Προηγούμενο άρθροΝέο Βιβλίο: Λούι Μπέιαρντ- «Βλέμμα από γαλάζιο».
Επόμενο άρθροΟ Κώστας Χατζής στο City Garden Festival !
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος