Συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο «Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ» στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2023.

Η Αστική Λαϊκή Μουσική, όπως ορίζουμε επίσημα το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, είναι μια «γλώσσα», που όπως όλες οι μουσικές του κόσμου, έχει ανάγκη τη «γραμματική» της, δηλαδή την ορολογία και το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία της. Στοιχείο απαραίτητο, προκειμένου να διατηρηθεί, να ενταχθεί μέσα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και να εξελιχθεί. Με τον τρόπο αυτό, θα αναπληρωθεί το κενό που έχει αφήσει η έλλειψη της βιωματικής μετάδοσης, που χαρακτήριζε την έως τώρα μετάδοση της από γενιά σε γενιά.

Η «γραμματική» αυτή λείπει από την ελληνική αστική λαϊκή μουσική, σε αντίθεση με τις περισσότερες λαϊκές μουσικές άλλων πολιτισμών.

Η επίσημη αναγνώριση των λαϊκών οργάνων από την Πολιτεία τον Ιανουάριο του 2021, η διαβάθμιση των σπουδών της λαϊκής μουσικής και η ένταξη τους στην επίσημη ωδειακή εκπαίδευση, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου θεωρητικού συστήματος για την αστική λαϊκή μουσική.

Σε ποιο υπάρχον θεωρητικό σύστημα θα βασιστούμε για την πλήρη κατανόηση και ερμηνεία των «γραμματικών» φαινομένων της γλώσσας αυτής; Στα μακάμ, στους λαϊκούς δρόμους ή στη θεωρία της ευρωπαϊκής μουσικής; Σε κάποιο από αυτά ή σε κανένα από αυτά; Μήπως σε κάποιο άλλο, καινούργιο, που να τα συνδυάζει;

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο «Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ» στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2023.

8 μουσικοί και εκπαιδευτικοί
4 τραγούδια – ένα από κάθε περίοδο της αστικής λαϊκής μουσικής
8 μορφολογικές και τροπικές αναλύσεις των 4 ίδιων τραγουδιών

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός κώδικας για τη θεωρητική ερμηνεία της Αστικής Λαϊκής Μουσικής.

Συμμετέχουν:

Ross Daly: Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος
Σωκράτης Σινόπουλος: Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ευγένιος Βούλγαρης: Υπεύθυνος του τμήματος Ελληνικής μουσικής του Δημοτικού ωδείου Πατρών
Νίκος Ανδρίκος: Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κώστας Τσούγκρας: Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
Θεοδώρα Αθανασίου: Εκπαιδευτικός μουσικής
Λευτέρης Τσικουρίδης: Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Δημήτρης Μυστακίδης: Ε.ΔΙ.Π του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν και θα διανεμηθούν δωρεάν στις βιβλιοθήκες των Μουσικών Τμημάτων των πανεπιστημίων.

Προηγούμενο άρθρο«Έλεος!»: Πρεμιέρα την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 00:10, στο MEGA
Επόμενο άρθροΕργαστήριο ”Naxos News Lab”