Ένας ολόκληρος οικισμός κρύβεται κυριολεκτικά κάτω από την έρημο. Βρίσκεται 355 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας – πρωτεύουσας της Τυνησίας – και είναι η υπόγεια γειτονιά της Matmata.

TROGLODYTE RESIDENCE (Tataouine, Τυνησία) - Κριτικές και σύγκριση τιμών - Tripadvisor

Η Matmata παρέμενε άγνωστη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘ 60, ώσπου ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν επιλέχθηκε ως κατοικία του Luke Sky Walker στην ταινία Πόλεμος των Άστρων.

Οι σύγχρονοι τρωγλοδύτες – Άποψη Τώρα

Την περιοχή αυτή – λέει ο θρύλος – την επέλεξαν οι Βέρβεροι είτε κατ’ ανάγκη, για να κρυφτούν από τους εισβολείς Αιγυπτίους, είτε αξιοποιώντας τις σπηλιές αρχαίων τεράτων. Πρώτα έσκαψαν βαθιά κοιλώματα στο έδαφος και μετά έχτισαν τα διαχωριστικά τοιχώματα των σπιτιών τους.

Matmata, Τυνησία - τρωγλοδυτών στο χωριό Βερβερίνων — Φωτογραφία Αρχείου © robertonencini #189925794

Κάθε οίκημα αποτελείται από έναν κυκλικό κρατήρα με θολωτές πόρτες και σκάλες – αλλά χωρίς παράθυρα – που επικοινωνεί με τις διπλανές σπηλιές.

TROGLODYTE RESIDENCE (Tataouine, Τυνησία) - Κριτικές και σύγκριση τιμών - Tripadvisor

Εννοείται ότι οι ντόπιοι δεν θα άφηναν την περιοχή τουριστικά ανεκμετάλλευτη. Έτσι έφτιαξαν και ξενοδοχείο κατάλληλο να φιλοξενήσει όσους θα ήθελαν να ζήσουν μερικές μέρες σαν τρωγλοδύτες στα βάθη της ερήμου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και λιγότεροι άνθρωποι ζουν στα συγκεκριμένα σπίτια, τα οποία αποτελούνται από δωμάτια μέσα στα τείχη μιας σκαμμένης κυκλικής αυλής. Οι λίγες οικογένειες που ζουν ακόμα εκεί λένε ότι είναι δεμένες με τα σπίτια τους και τη γη ή δεν βλέπουν κανένα λόγο για να μετακομίσουν.

Προηγούμενο άρθροΑκρόαση για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ
Επόμενο άρθρο“3 Rooms” από το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος